Στις 17 Απριλίου η συνάντηση Ρωσίας, ΗΠΑ, ΕΕ και Ουκρανίας για αποκλιμάκωση της κρίσης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στις 17 Απριλίου η συνάντηση Ρωσίας, ΗΠΑ, ΕΕ και Ουκρανίας για αποκλιμάκωση της κρίσης

00:23 | 12/4/14
Στις 17 Απριλίου, στη Γενεύη, θα λάβει χώρα η τετραμερής συνάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας, με στόχο την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση, όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ.

Στις επαφές αναμένεται να είναι σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Στη Γενεύη θα μεταβεί ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ενώ το «παρών» αναμένεται να δώσουν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο ουκρανός ομόλογός του Αντρίι Ντεστσίτσα και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Ο νέος γύρος επαφών έρχεται στον απόηχο των ταραχών που ταλανίζουν κατά τις τελευταίες ημέρες την ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια και έχουν συγκρουστεί βίαια με αστυνομικές δυνάμεις.

«Καρδία» των επεισοδίων έχει υπάρξει το Ντόνετσκ, όπου ρωσόφιλοι διαδηλωτές έχουν καταλάβει το τοπικό κυβερνείο και έχουν ζητήσει από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να στείλει «προσωρινή ειρηνευτική δύναμη» στην πόλη. Παράλληλα, έχουν καλέσει για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, με αντικείμενο την προσχώρηση στη Ρωσία, έως τις 11 Μαΐου.

Απαντώντας στην κρίση, την Παρασκευή ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ επισκέφτηκε το Ντόνετσκ και προέβη στην πρώτη παραχώρηση του Κιέβου προς το ρωσόφιλο στοιχείο, δηλώνοντας πως είναι έτοιμος να παραχωρήσει περισσότερες αυτοδιοικητικές εξουσίες στις επαρχίες.

Ο κ. Γιατσενιούκ απέφυγε ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες, ούτε αποσαφήνισε πώς η κίνησή του θα διαφέρει από την πρόταση της Ρωσίας για ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών