Συνέδριο της Ψηφιακής Συμμαχίας για τη Γυναικεία Απασχόληση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Συνέδριο της Ψηφιακής Συμμαχίας για τη Γυναικεία Απασχόληση

22:50 | 4/4/14
Η ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα επαγγέλματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), δηλαδή στην ψηφιακή οικονομία, δεν είναι κυρίως, θέμα ισότητας των φύλων...

Είναι, πρωτίστως, θέμα ευρωπαϊκής οικονομίας, σημείωσε η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Βάσω Κόλλια, στο συνέδριο της Ψηφιακής Συμμαχίας για τη Γυναικεία Απασχόληση (Women and Girls Go Digital).

Όπως εξήγησε, εάν οι γυναίκες απασχολούνται εξίσου με τους άνδρες στις ΤΠΕ, τότε το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα αυξανόταν ετησίως κατά 9 δισ. ευρώ. Γι' αυτό, «το κλείσιμο της ψαλίδας στην εκπροσώπηση των φύλων στην ψηφιακή ανάπτυξη, δεν είναι απλά θέμα δικαιωμάτων.

Είναι θέμα επιβίωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, που βασίζεται στη γνώση και την καινοτομία» είπε.

Ο τομέας των ΤΠΕ προσφέρει εργασία σε επτά εκατομμύρια ανθρώπους, σημείωσε και κάθε χρόνο δημιουργούνται 120.000 νέες θέσεις εργασίας στις νέες τεχνολογίες.

Όμως, το 20% των θέσεων δεν μπορεί να καλυφθεί λόγω έλλειψης δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, έως το 2015 να υπάρξει έλλειψη 500.000 θέσεων εργασίας στις ΤΠΕ. Την ίδια στιγμή, το 2015, το 90% των επαγγελμάτων θα απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες.

Η πρωτοβουλία, λοιπόν, Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού σχεδιασμού, σημείωσε η κ. Κόλλια.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας αναφέρθηκε στα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, αλλά και στη νέα Ηλεκτρονική Σχολή Επιχειρηματικότητας για τους Νέους που πρόσφατα έχει υλοποιήσει το υπουργείο Παιδείας.

Ο γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, Γιάννης Παναγιωτόπουλος μίλησε για τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας, προκειμένου να διαχυθεί στον γυναικείο πληθυσμό της Ελλάδας το σκεπτικό της «Ψηφιακής Συμμαχίας στη Γυναικεία Απασχόληση».

Διοργανώνεται εκστρατεία ενημέρωσης για την ενεργή συμμετοχή των γυναικών στις ΤΠΕ με συνέδρια και ημερίδες. Η Γενική Γραμματεία θα προχωρήσει σε καταγραφή των αναγκών και σε εκπαίδευση συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, όπως οι γυναίκες δημοσιογράφοι.

Θα ενισχύσει δράσεις γυναικείας επιχειρηματικότητας και θα συμβάλει σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης της γυναικείας απασχόλησης μέσω της αξιοποίησης της ψηφιακής επιχειρηματικότητας.

Η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τις Γυναίκες και την Τεχνολογία Εύα Φάμπρι σημείωσε πως ό,τι ήταν τις περασμένες δεκαετίες για τις γυναίκες τα διαμάντια, είναι σήμερα οι δεξιότητες πληροφορικής και τεχνολογίας.

«Οι δεξιότητες πληροφορικής και τεχνολογίας είναι τα νέα διαμάντια των γυναικών» σημείωσε. Γι αυτό, «πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν πόροι και εργαλεία ώστε να προσελκυσθούν περισσότερα κορίτσια στις θετικές επιστήμες».

Συγχρόνως, πρέπει να παραχθούν εργαλεία και δυνατότητες ώστε να οδηγηθούν περισσότερες γυναίκες στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα. Το πρώτο βήμα γι αυτό είναι η δημιουργία ισχυρών εθνικών, εταιρικών σχέσεων με πολλούς εμπλεκομένους.

Συγχρόνως, η πλατφόρμα της Ψηφιακής Συμμαχίας για τη Γυναικεία Απασχόληση θα αξιολογείται με δείκτες, συνεχώς, ώστε να βελτιώνεται.

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, η Σοφία Φερνάντες αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση της διάστασης της ισότητας των φύλων στην ψηφιακή εποχή και στις ιδιαίτερες δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών.

Η ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων στην ψηφιακή ατζέντα θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, σημείωσε η κ. Φερνάντες και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές στη δομή της ευρωπαϊκής οικονομίας έχουν ως συνέπεια την κατάργηση ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας παλαιού τύπου και τη δημιουργία 3,8 εκατ. θέσεων εργασίας στην ψηφιακή οικονομία.

Η ένταξη, ιδιαίτερα, των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία θα επιφέρει αύξηση 9 δισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ.

Αυτήν τη στιγμή, οι γυναίκες εκπροσωπούν μόλις το 32% της απασχόλησης στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Και κυρίως δεν απασχολούνται σε θέσεις δημιουργίας τεχνολογίας και καινοτομίας, αλλά σε θέσεις διαχείρισης των ΤΠΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών