Τα στοιχεία που έδωσε ο πρωθυπουργός στην Μέρκελ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τα στοιχεία που έδωσε ο πρωθυπουργός στην Μέρκελ

00:48 | 12/4/14
Την έμπρακτη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας με στοιχεία και αριθμούς παρέδωσε στα χέρια της Γερμανίδας καγκελαρίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς...

Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία

Σε μια έκθεση 18 σελίδων με πίνακες και αριθμούς, που κατάρτισε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, παρατίθενται αναλυτικά τα οικονομικά δεδομένα για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα σε κρίσιμους τομείς, όπως η απομείωση των spread, η αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην επίτευξη ανταγωνιστικού επιτοκίου μετά την πρόσφατη έξοδο στις αγορές.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην απομείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, την διαχρονική πορεία των επιτοκίων δανεισμού τόσο πριν την κρίση όσο και των επιτοκίων που επιτεύχθηκαν μετά την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.


Τα στοιχεία και οι μεταρρυθμίσεις

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ που δόθηκαν στην Άγκελα Μέρκελ, η ύφεση περιορίστηκε στο 3,9% έναντι ποσοστού 4,2% που είχε υπολογιστεί αρχικά.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη σταθερή βελτίωση των δεικτών του οικονομικού τομέα και την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών.


Σε ότι αφορά το κράτος και τους εισπρακτικούς μηχανισμούς η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου αναφέρεται:

-Στην αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος

-Τη σημαντική πρόοδο στη διαχείριση των δημοσιονομικών και στα βήματα που έχουν γίνει για την αποτελεσματικότητα των ιδιωτικοποιήσεων

-Στην αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και την μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση

-Τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, την αγορά ενέργειας, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και τις εργασιακές σχέσεις


Στη συνέχεια του εγγράφου παρουσιάζονται πίνακες με στοιχεία για τη σταδιακή μείωση των ποσοστών ανεργίας, την πορεία του πληθωρισμού, την βελτίωση του οικονομικού κλίματος, τις δομικές μεταρρυθμίσεις, με βάση τους δείκτες του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.


Η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων 

Παρατίθενται αριθμητικά στοιχεία για τις εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις από το 2011 μέχρι και το 2013 και σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην Άνγκελα Μέρκελ έχουν συγκεντρωθεί 2,6 δισ. από τα προϋπολογισμένα 3,8 δισ.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών