«Χρειάζεται μία εθνική προσπάθεια» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Χρειάζεται μία εθνική προσπάθεια»

19:04 | 9/4/14
«Στη θάλασσα έχουν μετατοπιστεί όλες οι μεταναστευτικές ροές, μετά τη θωράκιση του Έβρου» επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο Συνέδριο Exposec Defence World με θέμα «Προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

«Το 2012 είχαμε 3.000 ανθρώπους», συνέχισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «οι οποίοι μπήκαν από το Ανατολικό Αιγαίο παρανόμως στην Ελλάδα, το 2013 ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στα 10.000 άτομα και η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι έχουμε μία ροή περίπου 1.000 ατόμων τον μήνα. Άρα, αν διατηρηθεί αυτή η ροή, τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διέλθουν τα σύνορά μας φέτος. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι όσο ηρεμούν οι θάλασσες, όσο βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες, τόσο αυτή η ροή θα αυξηθεί».

Το πρόβλημα, είπε ο υπουργός, είναι τεράστιο και πραγματικό. «Ένα πρόβλημα καταρχάς εθνικής ασφάλειας. Ένα πρόβλημα το οποίο αφορά την προστασία των θαλασσίων συνόρων». Σήμερα όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση «αντιμετωπίζει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και ως “security threat”, ως πρόβλημα ασφάλειας και αυτό το βλέπουμε γιατί, πλέον, στο πλαίσιο της Ένωσης διαμορφώνονται πολιτικές οι οποίες έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση του φαινομένου σε επίπεδο ασφάλειας και σε επίπεδο προστασίας συνόρων, καθώς, βέβαια, και σε επίπεδο ανθρωπιστικό», υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στο Λιμενικό Σώμα και το δυστύχημα στο Φαρμακονήσι, τονίζοντας ότι «όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί για το ότι πρόκειται περί μιας εν ψυχρώ δολοφονίας, για το ότι αφήσαμε ανθρώπους στην θάλασσα να χαθούν, ήταν αναληθείς. Όλοι οι ισχυρισμοί ότι είχαμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε και άλλους και δεν προστρέξαμε για να τους βοηθήσουμε, κατερρίφθησαν. Γιατί, αυτό που ανακαλύφθηκε, ακόμα και μετά την ανέλκυση του σκάφους και αυτό ήταν το τραγικό της υπόθεσης, αφού είχαν πάει τρεις φορές βατραχάνθρωποι της ΜΥΑ και έλεγξαν το σκάφος, είναι ότι βρισκόντουσαν εγκλωβισμένοι άνθρωποι στο αμπάρι του σκάφους και επιπλέον, κάτω από ένα ταμπούρι, σε ένα χώρο περίπου ούτε μισού τ.μ., βρισκόταν κρυμμένο ένα ακόμα παιδί».

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι «εδώ υπάρχει και μια τεράστια ευθύνη των παράνομων διακινητών, οι οποίοι κάθε μέρα βάζουν τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων και ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών σε κίνδυνο, βάζοντάς τους στις πιο απίθανες κρύπτες, στέλνοντάς τους χωρίς καμία γνώση του θαλασσίου περιβάλλοντος, σε πολλές περιπτώσεις σε άγρια νερά, με ακατάλληλα προς ναυσιπλοΐα σκάφη, σε συνθήκες πραγματικά απάνθρωπες».

«Μετά», συνέχισε, «αναζητούνται ευθύνες από το Λιμενικό Σώμα για δήθεν αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης. Εμείς, είμαστε πολύ περήφανοι γιατί πάνω από 3.500 άνθρωποι έχουν σωθεί στη θάλασσα τον τελευταίο χρόνο. Γιατί, αν δεν δεις την εικόνα, δεν μπορείς να καταλάβεις το μέγεθος του προβλήματος. Αν δεν δεις δηλαδή τη φουσκωτή αυτή βάρκα που μπορεί να μεταφέρει 6 άτομα μόνο, να είναι φορτωμένη με 18-20 άτομα, την οποία οι ίδιοι μόνοι τους ή ο διακινητής την ώρα που φθάνει το σκάφος του Λιμενικού, την βουλιάζουν τρυπώντας τη με μαχαίρι, ώστε να μετατραπεί το περιστατικό από έρευνας σε περιστατικό διάσωσης στην θάλασσα, δεν αντιλαμβάνεσαι το πραγματικό πρόβλημα».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χώρα μας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για την αφύπνιση της Ευρωπαϊκής Κοινής Γνώμης, και σε συνεργασία με κράτη-μέλη τα οποία αντιμετωπίζουν το φαινόμενο. Η διαμόρφωση της Task Force Mediterranean (Ομάδα Δράσης Μεσογείου) είναι απαραίτητη, είπε, για να αντιμετωπιστούν και νέα φαινόμενα εισροών τα οποία έχουν να κάνουν με τις ροές μεταναστών από τις χώρες της Β. Αφρικής προς την Ελλάδα.

Συγχρόνως, ανέφερε ο υπουργός, «έχουμε βάλει την αρχή της ισότιμης αντιμετώπισης, δηλαδή του ισομερή επιμερισμού του βάρους των προσφύγων που δικαιούνται ασύλου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το τελευταίο το οποίο θέτουμε και ακόμα δεν έχει γίνει δεκτό, είναι ότι οι Υπηρεσίες Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να λειτουργούν μόνο στις χώρες της, αλλά θα πρέπει να λειτουργούν και στις χώρες από τις οποίες προέρχονται αυτοί που αιτούνται άσυλο».

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι «χρειάζεται μία εθνική προσπάθεια. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να βγει από τη σημερινή τοποθέτησή μου. Χρειάζεται μία εθνική προσπάθεια, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρότι κάποιοι λένε ότι είναι εθνικά επωφελές για τη χώρα να έχουμε έναν από τους υποψήφιους προέδρους της Κομισιόν τον Έλληνα αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον κ. Τσίπρα, παρ’ όλα αυτά, δεν έχω ακούσει ούτε μία κουβέντα για την αντιμετώπιση του φαινομένου και για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής. Τα θέματα της ασφάλειας, τα θέματα της προστασίας των συνόρων, τα θέματα της προστασίας του θαλάσσιου πεδίου, πρέπει να παραμένουν ψηλά στην ατζέντα», κατέληξε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών