«Δεν επαναπαυόμαστε» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Δεν επαναπαυόμαστε»

08:35 | 30/5/14
Θετικό κρίνεται το αποτέλεσμα των τριών εκλογικών αναμετρήσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, πάντως, να δίνει τον τόνο, με την φράση «δεν επαναπαυόμαστε».

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος χθες το απόγευμα, επιχειρήθηκε ένας πρώτος εκλογικός απολογισμός, που θα ολοκληρωθεί πάντως την ερχόμενη Τρίτη, με στόχο την εκπόνηση ενός πλαισίου στρατηγικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, δεν αποκλείεται και συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στα τέλη του επόμενου μήνα.

Μετά από μία πρώτη αναλυτική παρουσίαση του εκλογικού χάρτη όπως διαμορφώθηκε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τον υπεύθυνο Αυτοδιοίκησης του κόμματος Κώστα Πουλάκη, τον λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας για να μιλήσει για ένα «θετικό αποτέλεσμα, ενθαρρυντικό για την πορεία του κόμματος στο εξής», καθώς και για ένα αποτέλεσμα που αποτελεί «επένδυση» για το κόμμα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ο ίδιος μίλησε για επιβράβευση των προσπαθειών των στελεχών του κόμματος, επιχειρώντας όμως να τους κρατήσει σε... εγρήγορση για τις μάχες που ακολουθούν, με την χαρακτηριστική φράση «δεν επαναπαυόμαστε».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλα στελέχη, μιλώντας για «ιστορική νίκη» και επικροτώντας εκ του αποτελέσματος πια το σύνθημα «τρεις κάλπες, μία επιλογή», χωρίς πάντως να λείψουν και οι φωνές «αυτοκριτικής», από στελέχη που εκτιμούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει πάει και καλύτερα. Ήδη στο τραπέζι έπεσε η ανάγκη προγραμματικής εμβάθυνσης το επόμενο διάστημα, ενώ επικαιροποιημένη πρόταση με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απευθυνθεί εκ νέου στις δυνάμεις εξ αριστερών του, φέρεται να ζήτησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Παρέμβαση Τσίπρα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την ίδια ώρα, με δήλωσή του χθες, ως υποψήφιος Πρόεδρος της Κομισιόν, ο Αλέξης Τσίπρας αντιτίθεται σε τυχόν διαδικασία ανάδειξης του επόμενου προέδρου που θα αγνοεί τα αποτελέσματα της Ευρωκάλπης, προτείνοντας τις σχετικές διαπραγματεύσεις για εξεύρεση πλειοψηφίας στο Ευρωκοινοβούλιο να ξεκινήσει ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.

Με δήλωσή του, τονίζει πως τυχόν πρόταση άλλου προσώπου από εκείνα που διεκδίκησαν την προεδρία της Κομισιόν, θα συνιστούσε υποβάθμιση των ευρωκλογών και μετατροπή τους σε «κοροϊδία», και προτείνει τη διαδικασία να ξεκινήσει ο υποψήφιος του ΕΛΚ -οι διαφωνίες του με τον οποίο παραμένουν στο ακέραιο- αφού η δική του παράταξη κέρδισε και τις περισσότερες έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.


Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, έχει ως εξής: 

Σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να εγκρίνει, άρα και το δικαίωμα να απορρίψει, τον υποψήφιο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα του παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ζητήθηκε προεκλογικά από τους πολίτες της Ευρώπης να επιλέξουν ανάμεσα στους υποψήφιους που πρότειναν τα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κόμματα. Ως υποψήφιοι, διεξαγάγαμε την προεκλογική μας εκστρατεία, αντιπαρατεθήκαμε και διεκδικήσαμε την ψήφο των ευρωπαίων πολιτών.

Η θέση μου είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρέπει να προτείνει υποψήφιο για την Προεδρία της Επιτροπής, που δεν συμμετείχε σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.

Η θέση μου είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να εγκρίνει υποψήφιο που δεν συμμετείχε σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.

Η εμφάνιση οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης συνολικά, μετατρέποντάς την σε κοροϊδία.

Αυτή είναι βασική δημοκρατική αρχή. Είναι ηθική υποχρέωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προτείνει τον υποψήφιο που κατέκτησε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές.

Συμμετείχα στις εκλογές ως υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Συμμετείχα έχοντας πλήρη διαφωνία με τις πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του υποψηφίου του, κυρίου Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Αυτή η διαφωνία ισχύει και θα ισχύει.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα νίκησε στις εκλογές. Συνεπώς, ο υποψήφιος της μεγαλύτερης ομάδας, κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, θα πρέπει πρώτος να προσπαθήσει να συγκροτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ξεκινώντας διαπραγματεύσεις με τις άλλες πολιτικές ομάδες.

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών