Ενεργειακή συμφωνία-ορόσημο με βαθιές στρατηγικές προεκτάσεις για Κίνα και Ρωσία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ενεργειακή συμφωνία-ορόσημο με βαθιές στρατηγικές προεκτάσεις για Κίνα και Ρωσία

18:40 | 21/5/14
Συμφωνία-ορόσημο για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην τεράστια κινεζική αγορά υπέγραψαν σήμερα Τρίτη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο κινέζος ομόλογός του Σι Ζινπίνγκ.

Η συμφωνία, που θα έχει διάρκεια 30 ετών, προβλέπει πως η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom θα προμηθεύει την Κίνα με 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Οι αποστολές αναμένεται να αρχίσουν το 2018.

Η εν λόγω ποσότητα ισοδυναμεί περίπου με το 25% της σημερινής ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου από την Κίνα, που ανέρχεται σε 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η ακριβής οικονομική διάσταση της συμφωνίας δεν είναι γνωστή, ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, η σύμβαση έχει αξία περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. Πούτιν χαιρέτησε τη συμφωνία ως «το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της βιομηχανίας αερίου της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Συμπλήρωσε πως η τιμή είναι «ικανοποιητική» και για τις δύο πλευρές, και συνδέεται με το κόστους του πετρελαίου και άλλων πετρελαιοειδών.

Αέριο και πολιτική

Η σύμβαση ουσιαστικά εδραιώνει την παρουσία της Μόσχας στην τεράστια και ενεργοβόρα κινεζική αγορά, τη στιγμή που η κρίση στην Ουκρανία έχει γεννήσει ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ευρώπης απέναντι στις ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές.

Παράλληλα, χαρίζει στο Κρεμλίνο μία σημαντική οικονομική διπλωματική επιτυχία, εν μέσω της απειλής που πηγάζει από τις δυνητικές Δυτικές κυρώσεις σε βάρος της οικονομίας της.

Από την πλευρά του Πεκίνου, το αέριο της Gazprom θα επιτρέψει στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να μειώσει την έκθεσή της στον άνθρακα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει μία ακόμα σταθερή πηγή ενεργειακών αποθεμάτων, τη στιγμή που εντείνονται οι συγκρούσεις με άλλες ασιατικές χώρες για τους αναξιοποίητους υδρογονάνθρακες της Νότιας και της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας.

Επιπλέον, σε ένα τόσο συμβολικό αλλά και πραγματικό επίπεδο, η συμφωνία υπογραμμίζει τη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου.

Σημειώνεται άλλωστε πως η σύμβαση υπογράφηκε στο πλαίσιο συνεδρίου κορυφής για την ασφάλεια, όπου ο κινέζος πρόεδρος κάλεσε για ένα νέο μοντέλο συνεργασίας για την ασφάλεια της Ασίας, με βάση την Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης, τη συμμαχία που περιλαμβάνει Ρωσία και την Κίνα, αλλά όχι τις ΗΠΑ.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών