Ερντογάν: Η Ευρώπη χωρίς την Τουρκία δεν είναι βιώσιμη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ερντογάν: Η Ευρώπη χωρίς την Τουρκία δεν είναι βιώσιμη

22:27 | 24/5/14
Σαφές μήνυμα σε όσα κράτη – μέλη αντιδρούν στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ (μεταξύ αυτών η Γαλλία και η Γερμανία) απέστειλε το Σάββατο από τη Γερμανία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε σε περίπου 18 χιλιάδες Τούρκους ομογενείς στην Κολονία, αγνοώντας τις επιφυλάξεις ή και τις αντιδράσεις από γερμανικά κόμματα και ΜΜΕ.

“Τα προβλήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής μπορεί να λυθούν με την Τουρκία, όχι από την κακομεταχείριση της Τουρκίας... Η Ευρώπη χωρίς την Τουρκία δεν είναι βιώσιμη, καθώς η Άγκυρα μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στο ρατσισμό και τις ρατσιστικές δολοφονίες” ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρωθυπουργός στους ενθουσιώδεις συμπατριώτες του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε δε τις χώρες της ΕΕ για την αδράνεια τους μετά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαγκλαντές και στην Αίγυπτο μετά το πραξικόπημα.

Ο Ερντογάν κάλεσε το πλήθος να συμμετάσχει στις τουρκικές προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, παρότι δεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. “Θεού θέλοντος, θα ανακοινώσουμε τον προεδρικό μας υποψήφιο (σ.σ το κυβερνών κόμμα AKP) το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε ο Ερντογάν. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία του οι Τούρκοι που διαμένουν στην Ευρώπη να ψηφίσουν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

“Θα σας παρακαλούσα να μάθετε γερμανικά και να μάθετε τα παιδιά σας πολύ καλά γερμανικά. Εάν ζείτε σε άλλη χώρα, να μάθετε τη γλώσσα της. Διατηρήστε τη μητρική σας γλώσσα και την πολιτισμική σας σύνδεση με την πατρίδα σας, αλλά μην ζείτε σαν ξένοι στη Γερμανία", δήλωσε ο Ερντογάν.

“Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι θνητός. Όπως κάθε έμβιο ον, θα δοκιμάσει το θάνατο όταν έρθει η ώρα, ούτε πολύ νωρίς ούτε πολύ αργά. Η Τουρκική Δημοκρατία, ωστόσο, θα συνεχίσει με τον ευλογημένο τρόπο της, την επίτευξη των στόχων της" δήλωσε, με τα λόγια του να θυμίζουν ανάλογη αναφορά του Μουσταφά Κεμάλ (“Μια μέρα το θνητό σώμα μου θα μετατραπεί σε σκόνη, αλλά η Τουρκική Δημοκρατία θα υπάρχει για πάντα”).

“Η σημερινή Τουρκία δεν είναι η παλιά η Τουρκία” υποστήριξε, επικαλούμενος στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η τουρκική οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση. "Η Τουρκία είναι περήφανη για σένα” φώναζε το πλήθος.

Ο τούρκος πρωθυπουργός καταδίκασε εκ νέου τις διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης ως “επίθεση στην εθνική ενότητα”, υποστηρίζοντας ότι το ΑΚΡ αποτέλεσε την πιο “πράσινη” την πιο “φιλοπεριβαλλοντική” κυβέρνηση στην ιστορία της Τουρκίας (σ.σ αρχικά οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν κατά της κατασκευής κτιριακού συγκροτήματος που θα αλλοίωνε τη φυσιογνωμία της πλατείας).

Υπενθυμίζοντας ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών για το δυστύχημα στο ορυχείο στη Σόμα, που στοίχισε τη ζωή σε 301 ανθρώπους, ο Ερντογάν υποστήριξε την αστυνομία. “Τι θα μπορούσε να κάνει η αστυνομία μας ενάντια σε όλες αυτές τις τρομοκρατικές πράξεις;” διερωτήθηκε.

Για τους χιλιάδες Αλεβίτες που διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον του στην Κολονία, δήλωσε ότι “είναι και αυτοί συμπολίτες μας” και ζήτησε να μην τους γιουχάρουν, ενώ το γιουχάρισμα δεν "απέφυγε" και η καγκελάριος Μέρκελ όταν ανέφερε ότι επικοινώνησε μαζί της μετά την τραγωδία της Σόμα...



Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών