Φυλετικά προκατειλημμένοι ένας στους τρεις Βρετανούς | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Φυλετικά προκατειλημμένοι ένας στους τρεις Βρετανούς

18:06 | 28/5/14
Σχεδόν ένας στους τρεις πολίτες στη Βρετανία ομολογούν ότι έχουν φυλετικές προκαταλήψεις, σύμφωνα με την έρευνα Βρετανικής Κοινωνικής Συμπεριφοράς της εταιρείας κοινωνικών ερευνών NatCen, σε δείγμα 2.000 ανθρώπων.

Το 30% των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν πως είναι «πολύ» ή «λίγο» προκατειλημμένοι απέναντι στον συνάνθρωπό τους ανάλογα με τη φυλετική του προέλευση. Το ποσοστό έχει αυξηθεί σε σχέση με τις αρχές του αιώνα, επιστρέφοντας στα προ 30ετίας επίπεδα.

Το ποσοστό είναι μειωμένο στο κεντρικό Λονδίνο (16%) και αυξημένο σε περιοχές όπως η δυτική κεντρική Αγγλία (35%), με την υψηλή συγκέντρωση ασιατικών κοινοτήτων.

Πιο πιθανό να δηλώνουν φυλετικά προκατειλημμένοι είναι οι πιο μεγάλης ηλικίας άνδρες που απασχολούνται σε χειρωνακτικές εργασίες. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού φυλετικών προκαταλήψεων καταγράφεται μεταξύ των μορφωμένων επαγγελματιών ανδρών.

Τα ποσοστά φυλετικών προκαταλήψεων αυξάνονται με την ηλικία. Για τους ηλικίας 17-34 ετών ερωτηθέντες το ποσοστό διαμορφώνεται στο 25%, ενώ στις ηλικίες άνω των 55 είναι 36%.

Από όσους έχουν κάποιο πτυχίο, ποσοστό 19% δηλώνουν πως έχουν φυλετικές προκαταλήψεις, ποσοστό το οποίο αυξάνεται στο 38% σε όσους δεν έχουν προχωρημένο επίπεδο εκπαίδευσης.

Η έρευνα διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1983 και μετά. Το χαμηλότερο ποσοστό φυλετικά προκατειλημμένων κατοίκων της Βρετανίας καταγράφηκε το 2001 (25%), στο απόγειο της απήχησης της χώρας ως πολυπολιτισμικής κοινωνικά φιλελεύθερης κοινωνίας.

Η διευθύντρια της NatCen Πένυ Γιανγκ, που χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της έρευνας «ανησυχητικό», εκτίμησε ότι οι αυξανόμενες φυλετικές προκαταλήψεις από το 2001 και μετά ίσως οφείλονται στον αντίκτυπο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και στις ανησυχίες για την εισροή μεταναστών.

Περισσότεροι από το 90% αυτών που παραδέχθηκαν κάποιο βαθμό προκατάληψης απέναντι σε ανθρώπους άλλης φυλετικής προέλευσης δήλωσαν ότι θέλουν να δουν μείωση του αριθμού των μεταναστών που έρχονται στη Βρετανία. Το ίδιο ωστόσο επισήμαναν, σε ποσοστό 73%, και όσοι δήλωσαν πως δεν θεωρούν τους εαυτούς τους φυλετικά προκατειλημμένους.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών