Η κρίσιμη συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η κρίσιμη συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ

08:52 | 30/5/14
Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ από κοινού με την ΚΟ του κόμματος, βρίσκονται τα στελέχη του κόμματος, τα οποία ακόμα προσπαθούν να «συνέλθουν» από το ισχνό εκλογικό αποτέλεσμα και όσα ακολούθησαν.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη που έχει θέσει την παραίτησή του στη διάθεση των οργάνων του κόμματος, αλλά και οι κινήσεις των στελεχών της ηγετικής ομάδας του κόμματος, με σειρά βουλευτών να θέτουν θέμα παραίτησής τους. Τα «στρατόπεδα» στο εσωτερικό του κόμματος έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται, αν και πολλοί κρατούν στάση αναμονής ως την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την άλλη εβδομάδα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την αποχώρηση ή όχι του Φώτη Κουβέλη από την ηγεσία.

Σε συνέντευξή του χθες στον realfm 97,8, ο κ. Κουβέλης διαβεβαίωσε ότι η παραίτησή του δεν είναι προσχηματική, αλλά ουσιαστική, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του κακού εκλογικού αποτελέσματος και μακριά από οποιαδήποτε άλλη στόχευση, όπως αυτή τυχόν υποψηφιότητάς του για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά, περιθώριο για άλλου τύπου ερμηνείες στο εσωτερικό του κόμματος άφησε η αποστροφή του λόγου του ότι «αν τα όργανα του κόμματος θεωρούν ότι έχω κάνει τόσα λάθη, βεβαίως να κάνουν αποδεκτή την παραίτησή μου»...

Αντιστοίχως, την ώρα που στο εσωτερικό του κόμματος, πληθαίνουν τα στελέχη που «κλείνουν το μάτι» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπό παραίτηση προέδρου στην ανάγκη ενός «καινούριου μπλοκ εξουσίας στον τόπο με βαθιά προοδευτικό πρόσωπο». Το ίδιο και η σημείωσή του ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ –τον οποίο κατηγόρησε ότι προσδιορίζεται με εκκρεμές πολιτικής- οριοθετήσει την πολιτική του, τότε μπορεί να κάνει κανείς άλλες αξιολογήσεις, εκτιμήσεις και προσεγγίσεις...

Στο μεταξύ, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί σήμερα στην πρώτη μετεκλογικά συνεδρίαση οργάνων της ΔΗΜΑΡ, με πολιτική εκδήλωση που προγραμματίζεται κατά πληροφορίες για την προσεχή Τετάρτη στο Γκάζι αναμένεται να τοποθετηθεί η μειοψηφία του κόμματος στο ερώτημα τι θέση έχει η ΔΗΜΑΡ στον ευρύτερο Κεντροαριστερό χώρο. Στην εκδήλωση αναμένεται να μιλήσει ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης, που έχει ήδη τοποθετηθεί κατά της παραίτησης του Φώτη Κουβέλη, αλλά και έχει τονίσει την ανάγκη αλλαγής πολιτικής του κόμματος.

Παρατηρώντας μάλιστα χθες, σε συνέντευξή του στο Mega, ότι ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ό,τι έλεγε και πριν από τις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι τότε «δεν είχαμε κανένα στίγμα (...) Αυτά που λέγαμε δεν άρεσαν», ο κ. Λυκούδης τάσσεται –μαζί με σειρά ακόμα στελεχών- υπέρ της ευρείας συζήτησης με τους όμορους πολιτικά χώρους (Ελιά, Ποτάμι, Οικολόγους κτλ.), με στόχο την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Μόνον τότε, ο ίδιος θα έβλεπε την όποια δυνατότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ...

Για ανάγκη αλλαγής πολιτικής στο κόμμα μίλησε και ο Γρηγόρης Ψαριανός, διαψεύδοντας ότι ζήτησε την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη. «Μίλησα για ανάληψη από τον πρόεδρο της ευθύνης για τις πολιτικές επιλογές που έριξαν τη ΔΗΜΑΡ του 6% στα βράχια του 1,2%», είπε, ζητώντας το κόμμα να συμβάλει χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς στη συγκρότηση της κεντροαριστεράς.

Την άποψη ότι η παραίτηση του Φώτη Κουβέλη δεν αποτελεί κάποιου είδους «τέχνασμα» επανέλαβε από την πλευρά του ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Πανούσης, σημειώνοντας πως «το ήθος, η συνέπεια, η σοβαρότητα δεν επιτρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας υποθέσεις με πολιτικά τρικ, ότι το έκανε για να του πει η Κεντρική Επιτροπή –την οποία ελέγχει πλήρως- “όχι μη φύγεις”». Ο ίδιος άλλωστε, εκτίμησε ότι για τον κ. Κουβέλη έκλεισε ένας κύκλος και πως ανοίγεται μπροστά του ένας μεγαλύτερος, είτε πρόκειται για τη θέση του προέδρου μίας μεγάλης κεντροαριστεράς ή για αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ψυχραιμία συνέστησε από την πλευρά του ο στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη, Θόδωρος Μαργαρίτης, τονίζοντας πάντως τώρα και εκείνος την ανάγκη μίας Κεντροαριστεράς στη χώρα και αποδεχόμενος ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει και με την Ελιά και το Ποτάμι, καθώς και με κινήσεις πολιτών και ανένταχτους. Ζήτησε πάντως αυτή η συζήτηση να έχει σαφές ριζοσπαστικό και προοδευτικό πρόγραμμα και κατεύθυνση για προοδευτική κυβέρνηση.

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών