Λισαβόνα: Τεράστιο εμπόδιο η ακύρωση των τριών μέτρων λιτότητας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Λισαβόνα: Τεράστιο εμπόδιο η ακύρωση των τριών μέτρων λιτότητας

20:43 | 31/5/14
Η απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο τριών μέτρων λιτότητας που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2014 στην Πορτογαλία εγείρει ένα «τεράστιο εμπόδιο», το οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει να αντιμετωπίσει «βεβιασμένα», όπως δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσους Κοέλιο.

Σύμφωνα με πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, η ακύρωση των τριών μέτρων υποχρεώνει τη Λισαβόνα να βρει ισοδύναμα ύψους 500 ως 800 εκατομμυρίων ευρώ.

«Δεν θα είναι εύκολο να βρούμε έναν τρόπο για την επίλυση του ζητήματος αυτού», σημείωσε ο κ. Κοέλιο, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θα βιαστεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την κατάσταση καθώς είναι περίπλοκη και δεν θα υπάρξει μια απλή λύση.

»Θα ανακοινώσουμε εν ευθέτω χρόνω τον τρόπο με τον οποίο θα ξεπεράσουμε αυτό το τεράστιο εμπόδιο», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η κυβέρνησή του θα σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου, θα αποτρέψει μια κρίση στην Πορτογαλία και θα βρει μια λύση που δεν θα απαιτεί να ζητήσει η Λισαβόνα βοήθεια από τους συμμάχους της στην Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε τα τρία από τα τέσσερα μέτρα εναντίον των οποίων είχε προσφύγει η κεντροαριστερή και αριστερή αντιπολίτευση.

Ένα από τα τρία μέτρα που απορρίφθηκαν αφορούσε μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα επιβάλλονταν σε όσους έχουν αποδοχές υψηλότερες από 675 ευρώ.

Απορρίφθηκαν επίσης μέτρο που προέβλεπε κρατήσεις 6% και 5% επί των επιδομάτων ανεργίας και ασθενείας αντίστοιχα, και μέτρο που αφορούσε την επιβολή όρων για τη χορήγηση των συντάξεων χηρείας.

Στον αντίποδα, το Συνταγματικό Δικαστήριο πάντως δεν ακύρωσε μέτρο το οποίο προέβλεπε την επιβολή μείωσης των επικουρικών συντάξεων για τους δικαιούχους του δημοσίου τομέα.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών