«Οι Έλληνες θέλουν οπωσδήποτε να παραμείνουν στην ευρωζώνη» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Οι Έλληνες θέλουν οπωσδήποτε να παραμείνουν στην ευρωζώνη»

14:49 | 15/5/14
Οι άνθρωποι στην Ελλάδα θέλουν οπωσδήποτε να παραμείνουν στην ευρωζώνη και για τον λόγο αυτόν επωμίσθηκαν πολλές θυσίες και μεγάλα πακέτα περικοπών, τονίζει ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».

«Δεν μπορέσαμε να εμποδίσουμε κοινωνικές και οικονομικές ρηγματώσεις, ωστόσο η αντίδραση θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο σοβαρή. Ο οικογενειακός ιστός και η αλληλεγγύη απέτρεψαν τα χειρότερα» προσθέτει.

Σε σχέση με το υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων, αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετά προγράμματα, μέσα από τα οποία προσφέρεται απασχόληση για έξι μήνες ή για έναν χρόνο, αλλά αυτό δεν συνιστά μόνιμη λύση, που μπορεί να είναι μόνον η ανάπτυξη, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης.

Κατά την άποψή του, οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν αποτελέσματα, υπάρχει μια μικρή ανάπτυξη, το 2015 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,6%, η χώρα έχει χάσει πάνω από δέκα χρόνια εξαιτίας της κρίσης και ο ίδιος θεωρεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης θα συντελεστεί μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Στην ερώτηση της εφημερίδας για τους λόγους αύξησης της δύναμης των δεξιών και αριστερών λαϊκιστικών κομμάτων στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών απαντά πως αυτό είναι επακόλουθο της κρίσης και πως «η Χρυσή Αυγή είναι ένα νεοφασιστικό κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ ακροαριστερό κόμμα χωρίς πρόγραμμα» το οποίο στις προγνώσεις (δημοσκοπήσεις) βρίσκεται πολύ κοντά στη Νέα Δημοκρατία, ενώ συμπληρώνει ότι «το δράμα της ελληνικής πολιτικής είναι η απώλεια εμπιστοσύνης στα παραδοσιακά κόμματα».

Ως προς τον εάν η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι «εκλογές διαμαρτυρίας», ο κ. Κούρκουλας διευκρινίζει πως στην Ελλάδα, εκτός των ευρωεκλογών διεξάγονται επίσης δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στις οποίες το αποτέλεσμα για τα κυβερνητικά κόμματα δεν θα είναι άσχημο, ενώ στις ευρωεκλογές θα μπορούσε να υπάρξει μια ψήφος διαμαρτυρίας.

«Το πρόβλημα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επωμισθεί το κόστος της κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πρόωρες εκλογές, η κανονική ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών είναι το 2016» προσθέτει.

Αναφερόμενος στην πολιτική ασύλου και μετανάστευσης ο υφυπουργός Εξωτερικών παρατηρεί πως η Ελλάδα, με πληθυσμό δέκα εκατομμύρια κατοίκους και 1,2 εκατομμύρια ανέργους, έχει ένα εκατομμύριο παράνομους μετανάστες, κάτι που συνιστά μια τεράστια οικονομική και κοινωνική επιβάρυνση.

Όπως αναφέρει, υπήρξαν οργανωμένα ρεύματα προσφύγων, τα οποία η κυβέρνηση σταμάτησε μέσω μιας καλύτερης επιτήρησης των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ μεταρρύθμισε το σύστημα ασύλου. Οι παράνομοι μετανάστες αποτελούν ένα πρόβλημα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά για μια κοινή πολιτική μετανάστευσης και για μια κατανομή των βαρών δεν υπάρχει συναίνεση, σημειώνει.

Τέλος, στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Κούρκουλας παρατηρεί πως ο εθνικισμός των Σκοπίων καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη λύση, η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα και συμμετέχει σε συνομιλίες, θέλοντας μια λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, ωστόσο «τα Σκόπια θα πρέπει να παραιτηθούν από την ακραία στάση τους και να συμβάλουν στη βελτίωση των σχέσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών