Όχι στο μπόνους - Ναι στο «σπάσιμο» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Όχι στο μπόνους - Ναι στο «σπάσιμο»

08:36 | 28/5/14
Εκτός από την ημερομηνία του ανασχηματισμού που αναμένεται να «κλειδώσει» την Πέμπτη στην συνάντηση στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συζητήσουν και θέματα που αφορούν αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Ο Ευ. Βενιζέλος θα ζητήσει από τον Α. Σαμαρά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr ο πρωθυπουργός αναμένεται να απαντήσει αρνητικά στο αίτημα του κυβερνητικού εταίρου. Συνομιλητές του Α. Σαμαρά υποστηρίζουν πως μια τέτοια κίνηση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα έδειχνε ηττοπάθεια, από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ωστόσο οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να συμφωνήσουν για την κατάτμηση της Β΄Αθήνας. Οι πληροφορίες του Real.gr αναφέρουν ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εκτιμούν ότι με αυτή την κίνηση θα «συμμαζέψουν» την μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας κάτι που ήταν αίτημα αρκετών βουλευτών.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να «σπάσει» η Β΄Αθήνας σε τέσσερις περιφέρειες. Δηλαδή σε βόρεια, ανατολική, δυτική και νότια στα πρότυπα που είναι χωρισμένη η περιφέρεια Αττικής.


Ο ανασχηματισμός και ο... Στουρνάρας

«Κλειδί» για τον προσανατολισμό που θα έχει ο ανασχηματισμός είναι τα πρόσωπα του οικονομικού επιτελείου και γενικότερα των παραγωγικών υπουργείων.

Το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη ζητούν αλλαγή οικονομικής πολιτικής στοχοποιώντας με αυτό τον τρόπο τον Γ. Στουρνάρα, γεγονός που ενόχλησε τον ίδιο με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαρροές οι οποίες άφηναν να εννοηθεί πως επιθυμεί να φύγει από το υπουργείο Οικονομικών.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε δυσαρέσκεια στο μέγαρο Μάξιμου και στη συνέχεια ο Γ. Στουρνάρας διέψευσε επίσημα τα σενάρια λέγοντας ότι συνεχίζει το έργο του στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Real.gr ο πρωθυπουργός στην ετήσια εκδήλωση του ΣΕΒ θα αναφερθεί με πολύ θετικά λόγια στο έργο του Γ. Στουρνάρα.

Η ονοματολογία τα τελευταία 24ωρα δίνει και παίρνει ωστόσο όπως σημειώνουν συνεργάτες του Α. Σαμαρά, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο πρωθυπουργός.


Ψάχνουν να βρουν την ημερομηνία 

Ο πρωθυπουργός έκανε μια πρώτη κουβέντα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στην διάρκεια της πτήσης προς τις Βρυξέλλες. Δεν συζήτησαν πρόσωπα – καθώς ήταν παρόντες και υπουργοί – αλλά τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα πρέπει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη, στην μείωση της ανεργίας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Η ημερομηνία του ανασχηματισμού αναμένεται να «κλειδώσει» στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο Ευ. Βενιζέλος εκτιμά πως θα πρέπει να γίνει άμεσα καθώς οι υπουργοί έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ψηφιστούν. Από την άλλη ο Α. Σαμαράς εκτιμά πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της ελληνικής προεδρίας στα τέλη Ιουνίου και στην συνέχεια να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών