Περισσότερες από 130 συλλήψεις μετά την αιματοχυσία στην Οδησσό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Περισσότερες από 130 συλλήψεις μετά την αιματοχυσία στην Οδησσό

12:56 | 3/5/14
Αντιμέτωπη με μία ακόμα ημέρα κρίσης βρίσκεται το Σάββατο η Ουκρανία, στον απόηχο των πολύνεκρων επεισοδίων που συγκλόνισαν την Παρασκευή το λιμάνι της Οδησσού, σηματοδοτώντας την εξάπλωση της βίας και στις νότιες περιοχές της διαιρεμένης χώρας.

Σε περισσότερες από 130 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία της Οδησσού, μετά την πυρκαγιά σε συνδικάτο της πόλης και τις οδομαχίες μεταξύ ρωσόφιλων και φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 35 ανθρώπους.

Τριάντα-ένα άτομα σκοτώθηκαν λόγω της φωτιάς, η οποία ξέσπασε εν μέσω αιματηρών συγκρούσεων. Η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στην τραγωδία δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί. Σύμφωνα με το BBC, ομάδα φιλορώσων αμπαρώθηκε μέσα στο κτήριο ενώ οι δύο πλευρές εκτόξευαν η μία προς την άλλη βόμβες μολότοφ.

Ρωσικά μέσα αποδίδουν την πυρπόληση του κτίσματος στην ακροδεξιά εθνικιστική οργάνωση Δεξιός Τομέας.

Σε δήλωσή του, ο διοικητής της τοπικής Αστυνομίας Πέτρο Λουτσιούκ τονίζει ότι οι συλληφθέντες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες που θα κυμαίνονται από συμμετοχή σε ταραχές έως και φόνο εκ προμελέτης.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, ορισμένα από τα θύματα πέθαναν από δηλητηρίαση που τους προκάλεσε το μονοξείδιο του άνθρακα, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν όταν πήδηξαν από τα παράθυρα του κτηρίου, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις φλόγες.

«Πενήντα άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, το οποίο νωρίτερα είχε κάνει λόγο για εμπρησμό.

Ακόμα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις οδομαχίες που προηγήθηκαν της φωτιάς.

Η Μόσχα εξέφρασε την «αγανάκτησή» της για τις εξελίξεις στη Οδησσό και κατήγγειλε την «εγκληματική ανευθυνότητα» της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο, κάνοντας λόγο για τραγικές εξελίξεις.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του απηύθυνε έκκληση στην Ουκρανία και τους «δυτικούς υποστηρικτές να τερματιστεί η αναρχία και να αναλάβουν την ευθύνη ενώπιον του ουκρανικού λαού».

Απαράδεκτη χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χάρφ την «βία και αναταραχή που προκάλεσαν τόσους θανάτους και τραυματισμούς» και κάλεσε το Κίεβο και τη Μόσχα να «αποκαταστήσουν την τάξη».


Συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολή

Πέραν της Οδησσού, θερμό μέτωπο παραμένει η νοτιοανατολική επαρχία του Ντόνετσκ, όπου η ουκρανική κυβέρνηση διεμήνυσε πως συνεχίζει τη στρατιωτική επιχείρηση για να ανακτήσει τον έλεγχο των πόλεων Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ, που έχουν αναδειχτεί σε προπύργια των ένοπλων αυτονομιστών.

Όπως ανακοίνωσε μέσω Facebook ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, οι τακτικές δυνάμεις έχουν καταλάβει έναν πύργο τηλεοπτικών μεταδόσεων στο Κραματόρσκ. «Δεν σταματάμε», συμπλήρωσε.

Την Παρασκευή, οι αντάρτες κατόρθωσαν να καταρρίψουν δύο ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού, σκοτώνοντας έναν πιλότο και έναν ακόμα στρατιώτη.

Από την πλευρά του Κιέβου, ο μεταβατικός πρόεδρος Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι πολλοί αυτονομιστές σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις του στρατού στο Σλαβιάνσκ, ενώ το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι σκοτώθηκαν δύο Ουκρανοί στρατιώτες και κατηγόρησε τους αυτονομιστές ότι χρησιμοποιούν τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών