Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση (video)

19:16 | 28/5/14
«Την Κυριακή ο ελληνικός λαός έδωσε καθαρή εντολή αλλαγής πολιτικής», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε συνέδριο του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι ο λαός δεν ψήφισε για να ανασχηματισθεί η σημερινή κυβέρνηση, αλλά για να απομακρυνθεί.

«Ο κύριος Σαμαράς ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό και δεν την έλαβε», είπε, σημειώνοντας πως κάθε άλλος ισχυρισμός δεν είναι παρά επικοινωνιακό τέχνασμα.

Επαναλαμβάνοντας την θέση του κόμματός του ότι η απερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να νομοθετεί σε βάρος της κοινωνίας τις δικές της μνημονιακές υποχρεώσεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επανέλαβε την ανάγκη να έχει λόγο στον ορισμό μεταξύ άλλων του νέου Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.



«Η κυβέρνηση Σαμαρά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αποδρομής», είπε, προσθέτοντας πως δεν δικαιούται να μη λογαριάζει την γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κρίσιμα θέματα.

«Δε νομιμοποιείται, ηθικά και πολιτικά, να δεσμεύει με αποφάσεις πενταετούς ορίζοντα, την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε, θυμίζοντας ότι το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει ότι ο διορισμός διοικήσεων σε ανεξάρτητες αρχές, ακόμα και για απλές ΔΕΚΟ, προβλέπει κοινοβουλευτικές διαδικασίες ευρύτερων συναινέσεων.

«Πως είναι δυνατόν, λοιπόν, για το Διοικητή της ΤτΕ που ορίζεται με εξαετή θητεία ή για τον Επίτροπο της χώρας στη Κομισιόν, που ορίζεται με πενταετή θητεία, ο κος Σαμαράς να μην αισθάνεται την υποχρέωση να λάβει υπόψη του τη γνώμη μας;», αναρωτήθηκε.

Εκτιμώντας ότι η βασική αιτία της δημοσιονομικής εκτροπής της χώρας είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, καθώς και η διαφθορά, ο κ.Τσίπρας, μίλησε για το όραμά του για μια νέα Ελλάδα της οικονομικής και κοινωνικής ασφάλειας.

Κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για ένα μοντέλο «φθηνής ανάπτυξης», χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και επικαλούμενος μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και την παραλία, αντιπαρέβαλλε το δικό του όραμα για μία νέα κοινωνική συμφωνία για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη.

Για μία «νέα κοινωνική συμφωνία για τη νέα Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά είπε. Κάλεσε μάλιστα τον ΣΕΒ να μη συναινέσει στην απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και την μείωση του κατώτατου μισθού, στέλνοντας το μήνυμα ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «η ανάπτυξη ή θα είναι ανθρωποκεντρική ή δεν θα υπάρξει».

Μίλησε, λοιπόν για τρεις αλληλένδετες προϋποθέσεις, την αναβάθμιση της εργασίας και της κοινωνίας, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της εγχώριας παραγωγής, ξεδιπλώνοντας στην πραγματικότητα το πρόγραμμα του κόμματός του για την ανάπτυξη.
Παραθέτοντας τις τέσσερις πολιτικές του προτεραιότητες για την άμεση αντιστροφή της ύφεσης και την ανάκαμψη της οικονομίας, επανέλαβε ότι θα τερματίσει την αβεβαιότητα για μισθούς και συντάξεις, θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζομένους, να αναδιανείμει το εισόδημα στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και θα ρυθμίσει τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ακόμα για την διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου εργασιακών σχέσεων, εγγυήθηκε για ένα σύγχρονο και αντιγραφειοκρατικό δημόσιο τομέα που θα αποτελεί εργαλείο δημοκρατικού προγραμματισμού και αναπτυξιακού σχεδιασμού. Δεσμεύτηκε ακόμα για ένα σταθερό, διαφανές και δίκαιο πλαίσιο φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις και για μείωση του ενεργειακού κόστους βιομηχανίας κατά κλάδους, καθώς επίσης για ενισχυμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού και στοχευμένες πολιτικές χρηματοδότησης επιχειρήσεων.
Επαναλαμβάνοντας την ανάγκη αναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης, μίλησε για τη διεκδίκηση ενός «ευρωπαϊκού New Deal» ή μιας ειδικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

Ενδιαφέρον έχει πάντως, το κλείσιμο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, όπου προέβλεψε πως δεν θα παραλάβει απλώς «καμμένη γη», αλλά μία χώρα διχασμένη και διαλυμένη, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. «Θα την επανενώσουμε όλοι μαζί και θα την οδηγήσουμε στο ασφαλές και γόνιμο έδαφος της ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε, μιλώντας για μία κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που φιλοδοξεί να είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων...

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών