«Αμπέλι και κρασί στην Ελλάδα-Μια ζωντανή ιστορία χιλιετιών με πολύ μέλλον» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Αμπέλι και κρασί στην Ελλάδα-Μια ζωντανή ιστορία χιλιετιών με πολύ μέλλον»

01:50 | 8/6/14
Εκδήλωση στο ΑΠΘ για την ελληνική αμπελουργία και οινοποιία...

Η δυναμική της ελληνικής αμπελουργίας και οινοποιίας αναδείχτηκε σε εκδήλωση με θέμα «Αμπέλι και κρασί στην Ελλάδα.

Μια ζωντανή ιστορία χιλιετιών με πολύ μέλλον» που πραγματοποιήθηκε το χθες το απόγευμα στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, έδωσε το παρών με την ιδιότητα του οινοπαραγωγού και αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις και τη δυναμική που έχει η οινοποιία στην Ελλάδα.

«Στη Θεσσαλονίκη πριν από μερικά χρόνια, αν έμπαινε κάποιος σε ένα μπαρ, έβλεπε δέκα να πίνουν σκληρά ποτά και έναν μόνο να πίνει κρασί. Σήμερα βλέπουμε δέκα ανθρώπους να πίνουν ένα ποτήρι κρασί και τέσσερις να πίνουν σκληρά ποτά», δήλωσε ο κ.Μπουτάρης.

Επιπλέον, ανέφερε πως «πρέπει να ενεργοποιηθούν οι δρόμοι του κρασιού», ενώ συμπλήρωσε στην ομιλία του πως «υπάρχει μια σαφής τάση για κατανάλωση και εκτίμηση του ποιοτικού κρασιού και όχι κατάχρηση αλκοόλ».

Ο σεφ της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκος Φωτιάδης, τόνισε πως ενώ η χώρα μας διαθέτει εκατοντάδες τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου, πολλές από αυτές κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, ενώ ο βιολόγος - ερευνητής, Αναγνώστης Αργυρίου, στάθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να διασωθούν οι ελληνικές ποικιλίες αμπέλου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και διακεκριμένοι καθηγητές, με τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γιάννη Πίκουλα, να κάνει μια αποτίμηση του παρελθόντος, προάγοντας το παρόν της αμπελοκαλλιέργειας. «Στη Μακεδονία έχουν ανασκαφεί οι περισσότεροι αρχαίοι αμπελώνες, δεκατρείς στον αριθμό. Ο πρώτος βρέθηκε τη δεκαετία του '80 στην Πέλλα», δήλωσε.

Πρόσθεσε μάλιστα πως το «ανασκαφικό υλικό έχει πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες και αποτελεί στιβαρή βάση για το παρόν της οινοποιίας. Πολλές χώρες παράγουν σήμερα κρασί και το προβάλλουν καλύτερα από την Ελλάδα, γεγονός που είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε. Αυτές οι ανασκαφές μπορούν να θωρακίσουν τη δική μας οινοπαραγωγή».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου ‘Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών