«Δεν αλλάζει η φιλοσοφία» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Δεν αλλάζει η φιλοσοφία»

08:10 | 11/6/14
«Θα συνεχίσουμε το έργο σας χωρίς αλλαγή στη φιλοσοφία». Με αυτή τη φράση ο νέος υπουργός Οικονομικών έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει...

Αρχικά ο Γκίκας Χαρδούβελης υποστήριξε ότι θα συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα, και δεν θα παρεκκλίνει από τη φιλοσοφία των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Ωστόσο, τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να προσέξει «τα προβλήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Τώρα, λοιπόν, ξεκινούν τα δύσκολα για το νέο υπουργό που κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής είπε προς τους δημοσιογράφους για τον Γιάννη Στουρνάρα: «Βλέπετε πόσο ευχαριστημένος είναι. Παρέδωσε όλο το φορτίο που ακόμη δεν ξέρω τι είναι».

Το «φορτίο» είναι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να φέρει εις πέρας έως το τέλος του χρόνου. Πιο αναλυτικά το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και να σχεδιάσει τον νέο προϋπολογισμό. Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 19 Ιουνίου αναμένεται να μην είναι έτοιμη η ελληνική πλευρά προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Έτσι στις αρχές του Ιουλίου ο νέος υπουργός θα πρέπει να είναι έτοιμος για μία πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας ενόψει της αξιολόγησης του φθινοπώρου. Ήδη ο Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να θέσει πιο έντονα τις θέσεις της στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. «Θα πρέπει να κάνουμε αυτό που θέλουμε και όχι μόνο αυτό που θέλει η τρόικα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Σε αυτή τη συνάντηση, λοιπόν, δεν αποκλείεται να γίνει μία πρώτη συζήτηση για τη μείωση των φορολογικών βαρών. Η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού έχει υποσχεθεί ότι μέχρι το φθινόπωρο θα ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα για τη μείωση της φορολογίας.

Στο θέμα αναφέρθηκε με δήλωση του στο Mega και ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν. «Ασφαλώς και συμφωνώ ότι οι βασικοί φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλοί. Είναι κάτι που το συζητάμε πολύ καιρό και είναι κάτι που θα το υποστήριζα σθεναρά. Αλλά βέβαια πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα» είπε ο Πολ Τομσεν και συνέχισε: «Κλειδί σε αυτό είναι η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, η καλύτερη συλλογή των φόρων, να διασφαλίσουμε ότι οι πλούσιοι πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν. Εφόσον, λοιπόν, βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα στη συλλογή των φόρων, πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές».

Παράλληλα με τα προαπαιτούμενα το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να «τρέξει» και τη διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το θέμα αποτελεί κλειδί για το ελληνικό πρόγραμμα και οι δανειστές της χώρας έχουν προαναγγείλει ότι η «καυτή» συζήτηση θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών