Με αίμα και βία σημαδεύτηκε η πρώτη επέτειος του Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Με αίμα και βία σημαδεύτηκε η πρώτη επέτειος του Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη

00:23 | 1/6/14
Με βία σημαδεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα η πρώτη επέτειος από την έναρξη των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την Τουρκία του καλοκαίρι του 2013, και ξέσπασαν με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να αναμορφώσει το πάρκο Γκεζί.

Στην Πόλη, εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στους δρόμους γύρω από την κεντρική πλατεία Ταξίμ, επίκεντρο αλλά και σύμβολο των περσινών κινητοποιήσεων.

Εκατοντάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να προσεγγίσουν την πλατεία, όμως απωθήθηκαν από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν αποκλείσει όλους τους οδικούς άξονες που οδηγούσαν στην πλατεία, και έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού προκειμένου να σκορπίσουν το πλήθος.

Ορισμένοι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες και πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών και φώναξαν συνθήματα κατά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)

Παράλληλα, η Αστυνομία επενέβη προληπτικά στις συνοικίες Γκαζί, Μπεσίκτας και Τσιχαγκίρ, προκειμένου να εμποδίσει πορείες να κινηθούν προς την Ταξίμ.

Η ηρεμία επανήλθε σε μεγάλο βαθμό κατά τις 22:30 το βράδυ, με μικρές εστίες ταραχών να παραμένουν «ζωντανές», και το μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών να αποσύρεται.

Σύμφωνα με την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνολικά 76 άτομα συνελήφθησαν και ακόμα 11 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών. Οι Αρχές αναμένεται να ανακοινώσουν τον επίσημο απολογισμό των συλληφθέντων και των τραυματιών την Κυριακή.

Η κινητοποίηση της τουρκικής Αστυνομίας ήταν τεράστια. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, περίπου 25.000 αστυνομικοί, 50 οχήματα με «κανόνια» νερού, θωρακισμένα αυτοκίνητα και ελικόπτερα επιστρατεύτηκαν προκειμένου να αποτρέψουν οιαδήποτε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ταξίμ.

Αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στην Πόλη από 11 ακόμα επαρχίες, ενώ οι βάρδιες επεκτάθηκαν με έκτακτη εντολή σε 12 ώρες.

Μικρότερης κλίμακας επεισόδια έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσας Άγκυρα, όπου, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, συνελήφθησαν 17 άτομα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πως όποιος διαδηλωτής επιχειρήσει να πλησιάσει την Ταξίμ θα συλληφθεί.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών