Μεγάλη επιχείρηση για την ανακατάληψη του Τικρίτ εξαπέλυσε ο ιρακινός στρατός | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μεγάλη επιχείρηση για την ανακατάληψη του Τικρίτ εξαπέλυσε ο ιρακινός στρατός

18:02 | 28/6/14
Μεγάλη επιχείρηση για την ανακατάληψη του Τικρίτ, μίας εκ των δύο μεγάλων πόλεων που έχουν καταλάβει οι εξεγερμένοι σουνίτες αντάρτες στο βόρειο Ιράκ, εξαπέλυσε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου ο ιρακινός στρατός.

Στην επιχείρηση λαμβάνουν μέρος ειδικές δυνάμεις, τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα, με τον τακτικό στρατό να υποστηρίζεται από σιίτες εθελοντές και φιλοκυβερνητικούς σουνίτες μαχητές, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τις οποίες αναμεταδίδουν το Associated Press και το BBC.

Άγνωστη ωστόσο παραμένει η έκταση των συγκρούσεων. Σύμφωνα με το AP, κάτοικοι του Τικρίτ αναφέρουν μάχες στα περίχωρα της πόλης και προς το νότο, ενώ αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσαν πως τα τακτικά στρατεύματα βρίσκονται σε απόσταση μόνον ενός ή δύο χιλιομέτρων από τις δυτικές πύλες της πόλης και εμπλέκονται σε μάχες με τους τζιχαντιστές.

Ο στρατηγός Σαμπάς Φατλάουι δήλωσε πως από το νότο οι κυβερνητικές δυνάμεις απέχουν 20 χιλιόμετρα από την πόλη.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού, αντιστράτηγος Κασίμ αλ-Μουσάουι, πριν την ανατολή του ηλίου μαχητικά ελικόπτερα έπληξαν αντάρτες που πολιορκούσαν την πανεπιστημιούπολη στα βόρεια προάστια του Τικρίτ, χωρίς όμως να υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες.

Η πανεπιστημιούπολη και το πανεπιστημιακό γήπεδο της πόλης αποτελούν πεδίο μάχης μεταξύ αερομεταφερόμενων κομάντο του ιρακινού στρατού και ανταρτών από την Πέμπτη.

Για γενικό συντονισμό μεταξύ του Ιράκ και των ΗΠΑ «επί του πεδίου για να μελετηθούν οι σημαντικοί στόχοι», έκανε λόγο ο στρατηγός Κάσεμ Άτα, σύμβουλος του πρωθυπουργού αλ-Μαλίκι, μιλώντας στην τηλεόραση και χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, έπεσε στα χέρια ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε στις 11 Ιουνίου, μία ημέρα μετά την κατάληψη της Μοσούλης, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Εν τω μεταξύ, χωρίς λύση συνεχίζεται και η πολιτική κρίση που ταλανίζει τη διαιρεμένη χώρα, στον απόηχο του καλέσματος του ανώτατου σιίτη κληρικού της χώρας, Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι, να ζητά συμφωνία για το νέο πρωθυπουργό πριν την πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, τη Δευτέρα 1η Ιουλίου.

Το κόμμα του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές του Απριλίου, όμως, ο κ. αλ-Μαλίκι φαίνεται πλέον πως μάχεται προκειμένου να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο, εν μέσω επικρίσεων πως έχει αποτύχει να γεφυρώσει τις σεκταριστικές και εθνοτικές διαφορές μεταξύ σιιτών, σουνιτών και Κούρδων.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών