Βίτσας: Ο ελληνικός λαός δεν είναι λωτοφάγος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Βίτσας: Ο ελληνικός λαός δεν είναι λωτοφάγος

14:17 | 24/6/14
«Δεν θα περιμένουμε να σαπίσει αυτή η κυβέρνηση, γιατί μαζί της θα σαπίσει και η κοινωνία» υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι λωτοφάγος.

«Ένα φρούτο που τρώγεται ώριμο είναι και ο λωτός. Αν η κυβέρνηση θεωρεί τον ελληνικό λαό λωτοφάγο, αυτό θα προσπαθήσει να κάνει» σημειώνει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Αυτό, που επείγει, είναι πώς θα απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και την πολιτική, που ασκεί. Αυτή τη στιγμή είναι φανερό ακόμη και στο 30% των ψηφοφόρων, που τους ψήφισαν, ότι τους κορόιδεψαν με τον πιο αναίσχυντο τρόπο».

Ο κ. Βίτσας υποστηρίζει ότι «αποτελεί καθήκον για κάθε βουλευτή, ο οποίος αντιλαμβάνεται τη χείριστη κατάσταση της κοινωνίας, αλλά και της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, να διευκολύνει, ώστε να προχωρήσουμε στον δημοκρατικό δρόμο της λαϊκής ετυμηγορίας».

Στο ερώτημα ποιους «χωράει» ο νέος συνασπισμός εξουσίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά:

«Η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι κοινωνική ανάγκη». Στην κατεύθυνση αυτή «πρώτα και κύρια ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί συμμετόχους από την κοινωνία.

Εμείς πιστεύουμε στην κοινωνική κινητοποίηση και στην πολιτική ανάδραση των δυνάμεων της Αριστεράς των δυνάμεων, που ξεκινούν από τους Αριστερούς σοσιαλιστές μέχρι την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και της ριζοσπαστικής Οικολογίας συμπεριλαμβανομένης.

Νομίζουμε ότι υπάρχει το πολιτικό προσωπικό, αλλά πολύ περισσότερο υπάρχει το κοινωνικό δυναμικό για μια τέτοια ανατροπή. Αυτή τη στιγμή οι πολιτικές είναι δύο: είτε με το πρόγραμμα της ΝΔ και της Ελιάς-ΠΑΣΟΚ, που είναι το μνημόνιο και η συνεχιζόμενη καταστροφή, είτε με το πρόγραμμα που θα έχει ως βάση του το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στο οποίο θα μπορούν να συνενωθούν πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις».

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, ή κάποιο τμήμα του, ο κ. Βίτσας τονίζει:

«Θα σας απαντήσω ευθέως, με το ΠΑΣΟΚ δεν συνεργαζόμαστε. Το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, αλλά και το προηγούμενο του κ. Παπανδρέου είναι μνημονιακή δύναμη, είναι η δύναμη που εισήγαγε, συνεργάστηκε με όλους τους τρόπους και με πολλές από τις πολιτικές δυνάμεις, έτσι ώστε να εγκαθιδρύσει στη χώρα το μνημονιακό καθεστώς. Εκεί μπαίνει κόκκινη γραμμή».

Αναφερόμενος, τέλος, στη συζήτηση που γίνεται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Βίτσας σημειώνει ότι «είναι χωρίς ονόματα. Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο που χρησιμοποιεί ο κ. Σαμαράς.

Από τις προσωπικές μου εκτιμήσεις η απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών δεν βγαίνει. Αλλά είμαι πολύ καχύποπτος ότι θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν, ως μια νέα τραγωδία, παλιότερες εποχές.

Όπως τη δεκαετία του 1960 με τις διαδοχικές αλλαγές των κυβερνήσεων κ.λπ.. Καλό θα είναι να το αποφύγουν, γιατί σήμερα είμαστε σε μια νέα κατάσταση και ο κοινωνικός παράγοντας είναι πολύ πιο ενεργός επί της ουσίας».


H συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Η τελευταία σύνοδος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έφερε στο φως το κεντρικό του πρόβλημα: με ποιον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει στον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας; Πολλά όμως τα αγκάθια στο δρόμο αυτό...


Απ: Αυτό που επείγει, που είναι πρώτο και βασικό, είναι πώς θα απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και την πολιτική, που ασκεί.

Αυτή τη στιγμή είναι φανερό, ακόμη και στο 30% των ψηφοφόρων που τους ψήφισαν, ότι τους κορόιδεψαν με τον πιο αναίσχυντο τρόπο. Ενώ τους υποσχέθηκαν καλύτερες μέρες μετά τις ευρωεκλογές, μας γυρίζουν σε μια πιο βαρειά μνημονιακή κανονικότητα. Θα ήθελα να επισημάνω το απαράδεκτο γεγονός να φέρνουν νομοσχέδιο με τη μορφή του κατεπείγοντος, ενώ έκλεισαν τη Βουλή λέγοντας ότι δεν έχουμε νομοσχέδια.

Αναφέρομαι στο θέμα του χωροταξικού, αλλά και στη ΔΕΗ, το ρυθμιστικό, αλλά και στο νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς. Επίσης, το ζήτημα του ασφαλιστικού, το οποίο θα επιφέρει πάρα πολλές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με την κατάργηση των επικουρικών ταμείων και τη μείωση των κύριων συντάξεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε στην ΚΕ ως εξής: χρειάζεται η πιο πλατιά κοινωνική και πολιτική συμμαχία των δυνάμεων, που με συνέπεια αντιμάχονται τη μνημονιακή πολιτική, των δυνάμεων που επιζητούν μια εναλλακτική διακυβέρνηση, που θα πάει πέρα από τα μνημόνια και τις καταστροφές τους.

Μια πολιτική που θα ανακουφίσει τον λαό και θα προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας, σε αυτό που έχουμε ονομάσει παραγωγική ανασυγκρότηση με συμμετοχή και δημοκρατίας.

Ερ: Κυριαρχο θέμα αυτό των συμμαχιών και των πιθανών κυβερνητικών εταίρων. Ποιους «χωράει» ο νέος συνασπισμός εξουσίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ;


Απ: Εμείς μιλήσαμε με ονόματα και διευθύνσεις. Μιλήσαμε για την αναγκαιότητα, η ηγεσία του ΚΚΕ να δει τις συνθήκες, ως έχουν, και να συνδράμει σε μια πλατιά κοινωνική και πολιτική συμμαχία.

Μιλήσαμε για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απευθυνόμαστε επίσης στους Οικολόγους-Πράσινους και σε όλες εκείνες τις πολιτικές ομάδες, τους παράγοντες και τις προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, που συγκρότησαν την επιτροπή υποστήριξης του Αλέξη Τσίπρα, ως υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν.

Ερ: Στις δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς, δηλαδή...


Απ: Ναι, στις δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς και παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις συζητήσεις που γίνονται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, πώς θα ολοκληρωθούν και σε ποια κατεύθυνση θα πάνε.

Αυτή τη στιγμή οι πολιτικές είναι δύο: είτε με το πρόγραμμα της ΝΔ και της Ελιάς-ΠΑΣΟΚ, που είναι το μνημόνιο και η συνεχιζόμενη καταστροφή, είτε με το πρόγραμμα που θα έχει ως βάση του το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στο οποίο θα μπορούν να συνενωθούν πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.

Ερ: Απευθύνατε έκκληση προς το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για συνεργασία, αλλά είναι σαφές ότι οι πόρτες είναι ερμητικά κλειστές από εκεί. Άρα, τι μένει; Μήπως είναι αναγκαστικό πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει συμμάχους μεταξύ των λεγόμενων συστημικών κομμάτων;


Απ: Πρώτα και κύρια ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί συμμετόχους από την κοινωνία. Αυτό είναι το πρώτο και το κύριο που μας ενδιαφέρει. Δεν είναι μόνο το ζήτημα των πολιτικών συμμαχιών.

Εμάς μας ενδιαφέρει να συμμετάσχουν νέες κοινωνικές δυνάμεις, χωρίς να είναι ντε και καλά ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτόν αγώνα ανατροπής.

Υπάρχει, επίσης, ένας ριζοσπαστικός ρεαλισμός, που θα οδηγήσει και τις ηγεσίες άλλων πολιτικών δυνάμεων. Πιστεύω πολύ σε αυτό που είπε ο Ευτύχης Μπιτσάκης, ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, που διαβουλεύεται με την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις, που θα είναι ο οδηγός για την αλλαγή της χώρας.

Ερ: Στις ευρωεκλογές όμως, τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης έχασαν κάπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά αυτές οι ψήφοι δεν πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε άλλα συστημικά κόμματα. Έχετε σκεφτεί τελικά μήπως ο κόσμος -παρά τα όσα περνάει- να μη θέλει κυβέρνηση της Αριστεράς;


Απ: Η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι κοινωνική ανάγκη. Εμείς δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στο πρόγραμμα της επόμενης μέρας.

Έχουμε ολοκληρώσει τις επεξεργασίες μας, έχουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα που το βάζουμε σε δημόσια διαβούλευση. Ξεκινάμε από τα βασικά και κατεπείγοντα ζητήματα, όπως είναι το θέμα της ΔΕΗ, το ασφαλιστικό, το θέμα των αιγιαλών, τις νέες περικοπές, τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες και πάνω σε αυτά μετράμε και τις δυνάμεις μας, αλλά και τις πολιτικές μας συμμαχίες.

Ο ίδιος ο λαός κατανοεί - ακόμη και αυτός ο κόσμος που συνήθως διαψεύδεται με την έννοια ότι λέει πως στηρίζει για τελευταία φορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- ότι δεν μπορούν να τον κοροϊδεύουν άλλο.

Ερ: Ο κ. Τσίπρας δεν κρυβει την πρόθεσή του να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση δεν αποκλείεται, πάντως, πλέον να κατορθώσει να βρει τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών για να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές. Εσείς αποκλείετε το ενδεχόμενο να εξαντλήσει τη θητεία της;


Απ: Εμείς δεν θα περιμένουμε να «σαπίσει» αυτή η κυβέρνηση, γιατί μαζί της θα σαπίσει και η κοινωνία. Ένα φρούτο που τρώγεται ώριμο είναι και ο λωτός.

Αν η κυβέρνηση θεωρεί τον ελληνικό λαό λωτοφάγο, αυτό θα προσπαθήσει να κάνει. Εμείς λέμε ότι αποτελεί καθήκον για κάθε βουλευτή, ο όποιος αντιλαμβάνεται τη χείριστη κατάσταση της κοινωνίας, αλλά και της Ελλάδας, μέσα στην Ευρώπη να διευκολύνει, ώστε να προχωρήσουμε στον δημοκρατικό δρόμο της λαϊκής ετυμηγορίας.

Εδώ να επισημάνω ότι η συζήτηση που γίνεται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι χωρίς ονόματα. Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο, που χρησιμοποιεί ο κ. Σαμαράς.

Από τις προσωπικές μου μετρήσεις το 180 δεν βγαίνει. Αλλά είμαι πολύ καχύποπτος ότι θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν ως μια νέα τραγωδία παλιότερες εποχές.

Όπως στη δεκαετία του 1960 με τις διαδοχικές αλλαγές των κυβερνήσεων κ.λπ.. Καλό θα είναι να το αποφύγουν, γιατί σήμερα είμαστε σε μια νέα κατάσταση και ο κοινωνικός παράγοντας είναι πολύ πιο ενεργός επί της ουσίας.

Ερ: Υπάρχει ενδεχόμενο από την παρούσα Βουλή να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση;


Απ: Δεν ξέρω ποιοι είναι οι σχεδιασμοί του συστημικού πλέγματος εξουσίας και δεν βάζω μόνο τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά βάζω και τους τραπεζίτες και τους καναλάρχες και όλο αυτό το οικονομικό ελληνικό και διεθνές συνονθύλευμα.

Κάνουν διάφορες προσπάθειες, άλλωστε προέκυψε αυτή η μεγάλη συζήτηση περί Ελιάς και κατέληξε σε υπουργοποιήσεις κάποιων. Αυτά όμως τα φαινόμενα δεν είναι ούτε σταθερότητας ούτε ομαλότητας. Είναι φαινόμενα αστάθειας και κοινωνικής καταστροφής.

Ερ: Η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα πολιτικής επιβίωσης, με το «Ποτάμι» ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει κάποια επαφή, τελικά μήπως ο μοναδικός κυβερνητικός εταίρος εν δυνάμει, είναι το ΠΑΣΟΚ, ή κάποιο τμήμα του;


Απ: Θα σας απαντήσω ευθέως, με το ΠΑΣΟΚ δεν συνεργαζόμαστε. Το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, αλλά και το προηγούμενο του κ. Παπανδρέου είναι μνημονιακή δύναμη.

Είναι η δύναμη που εισήγαγε, συνεργάστηκε με όλους τους τρόπους και με πολλές από τις πολιτικές δυνάμεις, έτσι ώστε να εγκαθιδρύσει στη χώρα το μνημονιακό καθεστώς. Εκεί μπαίνει κόκκινη γραμμή.

Εμείς πιστεύουμε στην κοινωνική κινητοποίηση και στην πολιτική ανάδραση των δυνάμεων της Αριστεράς των δυνάμεων, που ξεκινούν από τους Αριστερούς σοσιαλιστές μέχρι την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας συμπεριλαμβανομένης. Νομίζουμε ότι υπάρχει το πολιτικό προσωπικό, αλλά πολύ περισσότερο υπάρχει το κοινωνικό δυναμικό για μια τέτοια ανατροπή.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών