Αναζητά συμμαχίες ο ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι λένε «ναι» και ποιοι «όχι» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αναζητά συμμαχίες ο ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι λένε «ναι» και ποιοι «όχι»

08:38 | 4/7/14
Σε παρτίδα πόκερ για καλούς παίκτες εξελίσσεται η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει τον «μαγικό αριθμό» των 120 βουλευτών που θα υπογράψουν κάτω από την πρότασή του ώστε να γίνει συζήτηση για δημοψήφισμα για την πώληση μέρους της ΔΕΗ.

Στις πρώτες επαφές που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τους επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και της ΚΟ των Ανεξαρτήτων Δημοκρατικών Βουλευτών Πάρι Μουτσινά, εισέπραξε την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της ΔΕΗ, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει αυτόματα το άθροισμα των υπογραφών των βουλευτών τους εν συνόλω κάτω από την πρότασή του.

Θετική ήταν η στάση του Πάνου Καμμένου, δίνοντας το δικαίωμα στην Κουμουνδούρου να «υπολογίζει» στους 13 βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Κατʼ αρχήν «ναι» φέρεται να είπε και ο Φώτης Κουβέλης παραπέμποντας όμως στη συνεδρίαση της ΚΟ από κοινού με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ τη Δευτέρα για την σχετική απόφαση και χωρίς κανείς να μπορεί να πει με σιγουριά ότι ακόμα και αν αυτή είναι θετική, θα υπογράψουν σύσσωμοι οι 13 βουλευτές του κόμματος. Σε πέντε τουλάχιστον ακόμα υπογραφές μπορούν να «υπολογίζουν» στην Κουμουνδούρου, μετά την συμπαράταξη και ισάριθμων ανεξάρτητων βουλευτών.

«Ως Βουλευτές συμπαρατασσόμαστε στο ευρύτατο μέτωπο των φορέων και των κοινωνικών δυνάμεων που έχει συγκροτηθεί πανελλαδικά για την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά την πώληση του 30% της ΔΕΗ, προκειμένου να παραμείνει η επιχείρηση στην κυριότητα και στον έλεγχο του δημοσίου, και την προάσπιση των δικαίων συμφερόντων των καταναλωτών», σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι κ.κ. Πάρις Μουτσινάς, Νίκος Σταυρογιάννης, Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Βασίλης Καπερνάρος, χωρίς να αποκλείεται παρόμοια στάση και άλλων ανεξάρτητων συναδέλφων τους.

Αντίθετα, το «όχι» που εισέπραξε στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ο Αλέξης Τσίπρας, τον οδήγησε να κάνει... μισό βήμα πίσω, αναπροσαρμόζοντας την τακτική του. Η αναφορά της σχετικής ανακοίνωσης του ΚΚΕ ότι «το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη διενέργεια δημοψηφίσματος αποκλειστικά με το περιεχόμενο που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντίθετα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο τόσο του δημοψηφίσματος όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη "μικρή ΔΕΗ"», έκανε την Κουμουνδούρου να «σηκώσει το γάντι» επιχειρώντας έναν πολιτικό ελιγμό. Έτσι, σε επόμενη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε χθες ότι «δεν έχει αντίρρηση στην πρόταση του ΚΚΕ να συμπεριλαμβάνονται και προηγούμενοι νόμοι που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ», συμπληρώνοντας ότι «η κοινή πρόταση αποτελεί ευκαιρία προκειμένου να διερευνηθεί το πεδίο συμφωνίας για μία εναλλακτική εθνική στρατηγική στα θέματα ενέργειας».

Κατόπιν τούτου, πρότεινε τώρα το εύρος των νόμων που θα περιλαμβάνονται σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα να αποτελέσει αντικείμενο συνεννόησης όλων των δυνάμεων που συμφωνούν με τη διεξαγωγή του. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε την συνάντηση εντός των επόμενων ημερών των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων ώστε να συζητηθεί πιο συγκεκριμένα η συνέχεια της πρωτοβουλίας.

Και ενώ λίγο αργότερα από την Κουμουνδούρου, υποστήριζαν ότι στο αίτημα αυτό ανταποκρίνονται θετικά οι ΑΝΕΛΛ, η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές, με το ΚΚΕ να το «αφήνει ανοιχτό», πηγές του Περισσού είχαν διαφορετική άποψη. Εκτιμώντας ότι το θέμα είναι πολιτικό, και κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι με την πρότασή του για συνεννόηση των κομμάτων γύρω από το εύρος των νόμων που θα περιλαμβάνονται σε τυχόν δημοψήφισμα «κρύβεται πίσω από τους άλλους», καλούσαν ένα ένα τα κόμματα να δηλώσουν δημόσια με επίσημη ανακοίνωσή τους την πρότασή τους για το «εύρος» αυτών των νόμων.

Τα καλούσαν δηλαδή να δηλώσουν κατά πόσον συμφωνούν με την πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου αυτού για την «μικρή ΔΕΗ», αλλά και σειράς άλλων από το 1990 μέχρι σήμερα, κάτι που θα συνιστούσε και την κατάργηση συνολικά του κοινοτικού πλαισίου...

Μέχρι τότε, υποστήριζαν ότι «δεν υπάρχει λόγος για συνάντηση», αφού «δεν είναι θέμα συνεννόησης», κάνοντας λόγο για «παιχνίδια εντυπωσιασμού» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ...

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών