ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος: Η πρώτη εταιρεία που εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2009 | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος: Η πρώτη εταιρεία που εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2009

17:43 | 10/7/14
H ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος είναι η πρώτη εταιρεία που εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από 5 έτη. Η εισαγωγή αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ανοίγοντας και πάλι την ελληνική κεφαλαιαγορά σε εταιρείες οι οποίες ευελπιστούν να αντλήσουν κεφάλαια από την Κεφαλαιαγορά.

Η είσοδος της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στο Χρηματιστήριο καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της ίδιας της εταιρείας αλλά και του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς ενισχύει περαιτέρω τον κλάδο των ΑΠΕ στην Ελλάδα και ειδικά τον τομέα της αιολικής ενέργειας, δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για επένδυση σε επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μετοχές εταιρειών που ανήκουν στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στόχος της ΕΛ.ΤΕΧ Άνεμος είναι η άντληση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της πλάνου κατά τη διετία 2014-2015, που αφορά στην υλοποίηση αιολικών έργων ισχύος 94 MW, τα οποία είναι αδειοδοτημένα και βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή. Η Εταιρεία προγραμματίζει να αξιοποιήσει τα αντληθέντα κεφάλαια εντός 18 μηνών από τη στιγμή της διάθεσης, εκ των οποίων το 45% θα χρησιμοποιηθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2014, το 40% εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015, ενώ το 15% εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2015.

Σχετικά με τη δημόσια προσφορά μετοχών στην Ελλάδα, αποφασίσθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά €6.200.100,00 με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, με καταβολή μετρητών και την έκδοση 20.667.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας €0,30 η κάθε μία. Οι νέες μετοχές θα έχουν δικαίωμα απόληψης μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης 2014, εφόσον συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για καταβολή μερίσματος από τη χρήση 2014


Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα καλυφθεί ως εξής:

ü Ποσοστό τουλάχιστον 30% των μετοχών της Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι 6.200.100 μετοχές) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών Ιδιωτών Επενδυτών και

ü Το υπόλοιπο 70% των μετοχών της Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι 14.466.900 μετοχές) θα κατανεμηθεί μεταξύ των δύο κατηγοριών με βάση τη συνολική ζήτηση που θα εκδηλωθεί σε κάθε κατηγορία επενδυτών.

Ενώ το δεσμευτικό εύρος τιμής για τη μετοχή της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, ορίστηκε από 1,70 ευρώ (Κατώτατη Τιμή Εύρους) έως 1,97 ευρώ (Ανώτατη Τιμή Εύρους).

Τα στελέχη της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, στο πλαίσιο της Δημόσιας Προσφοράς για την είσοδο της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την 1η εισαγωγή εταιρείας μετά το 2009, ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τα οικονομικά στοιχεία, τα projects και τις προοπτικές της εταιρείας καθώς και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η ελληνική αγορά Αιολικής Ενέργειας στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται μετά τη νομοθετική ρύθμιση του NewDeal στο χώρο των ΑΠΕ.

Το ενδιαφέρον που καταγράφηκε ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και μάλιστα αυξημένο έναντι του αρχικά αναμενόμενου. Η ΕΛ.ΤΕΧ Άνεμος κατόρθωσε να τραβήξει τα βλέμματα περισσοτέρων από σαράντα διεθνών επενδυτών και θεσμικών χαρτοφυλακίων, στο 4ήμερο Roadshow που πραγματοποιήθηκε σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη, επιβεβαιώνοντας τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ η εταιρεία σχεδίαζε 2-μερο roadshow, η αυξημένη ζήτηση για συναντήσεις επέκτεινε τη χρονική διάρκεια του roadshow σε 4 ημέρες.

Η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος είναι ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, με έμφαση στην παραγωγή αιολική ενέργειας στην ελληνική επικράτεια. Βασικός σκοπός της εταιρείας είναι η μελέτη, ανάπτυξη και λειτουργία έργων ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια. Μετά την ψήφιση του New Deal, διασφαλίστηκε ένα ξεκάθαρο και συμβατικό περιβάλλον με σταθερές αποδόσεις σε βάθος 20 και πλέον χρόνων και ταυτόχρονα σημαντική δυναμική ανάπτυξης.

Η Εταιρεία έχει διαμορφώσει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έργων που εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, από τη Θράκη ως την Κρήτη και από τη Μυτιλήνη ως την Κεφαλονιά, αξιοποιώντας το σημαντικό ενεργειακό δυναμικό της χώρας σε ΑΠΕ. Διαθέτει σήμερα συνολική εγκατεστημένη ισχύ 171 ΜW, εκ των οποίων τα 164MW αφορούν σε αιολική ενέργεια. Την τελευταία τριετία διπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ από 87MW σε 171MW, με ταυτόχρονη αύξηση εσόδων στα €37 εκ. το 2013 και αυτό στο μέσον της χειρότερης κρίσης που έπληξε την ελληνική αγορά.

Η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, παρουσιάζει δυναμική προοπτική με σημαντικό επενδυτικό πλάνο, ισχυρή οικονομική βάση και ετήσια απόδοση, με σταθερές χρηματοροές, υψηλό περιθώριο EBITDA και αποδεδειγμένη ικανότητα χρηματοδότησης της ανάπτυξής της. Το πρόγραμμα επενδύσεων, πέρα από το πρώτο στάδιο των 94MW, περιλαμβάνει έργα που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών, εντός του διασυνδεδεμένου δικτύου. Τα έργα αυτά είναι συνολικής ισχύος 819MW, από τα οποία 323MW βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο αδειοδότησης (κατέχουν άδεια εγκατάστασης), ενώ έχει υποβάλλει επί πλέον αιτήσεις – δεσμεύσεις θέσεων για 1.000MW.

Η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος είναι μέλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., από τους κορυφαίους Ομίλους στην κατασκευή και διαχείριση υποδομών και παροχής υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με διευρυμένο πεδίο δραστηριοποίησης στους τομείς των κατασκευών, των παραχωρήσεων, της ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, της ανάπτυξης ακινήτων κ.α. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., είναι εισηγμένη στο Χ.Α. από το 1994, με κεφαλαιοποίηση €733 εκ. (την 03.07.2014) και συμμετοχή σε διάφορους δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του FTSE 20, με €1,241 εκ. κύκλο εργασιών το 2013 και EBITDA €183,1 εκ., ενώ δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 16 χώρες.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών