«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ισότιμος παίκτης» (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ισότιμος παίκτης» (video)

16:49 | 17/7/14
Για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το «Δίκτυο» για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, σε μεγάλα θέματα όπως το χρέος και η παιδεία, με στόχο την οικοδόμηση συναίνεσης στο εσωτερικό και την ανάδειξη της Ελλάδας ως ισότιμου παίκτη στην Ευρώπη, μιλάει η πρόεδρός του Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξή της στο webtv του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενη στην πολιτική ζωή της Ελλάδας χαρακτηρίζει «άγονη κινητικότητα» τις ως τώρα διεργασίες στην κεντροαριστερά. Υπάρχει ανάγκη για συγκεκριμένο λόγο και πρόσωπα που να πείθουν με τη διαδρομή τους και να προσελκύσουν νέους ανθρώπους.



Πιστεύει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα, στη λογική ενός εσωτερικού εθνικού μετώπου, που θα μπορεί να μετάσχει σε συναινετικές κυβερνήσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Για πρώτη φορά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι όλα τα κόμματα για να συζητήσουν για το χρέος, δεν διαφώνησαν στην ανάγκη να δημιουργηθεί μια Εθνική Επιτροπή για τη διαπραγμάτευσή του, ενώ το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να συμφωνούν στη συζήτηση με βάση την πρόταση PADRE 2», σημειώνει η κ Διαμαντοπούλου αναφερόμενη στην πρόσφατη συζήτηση που οργάνωσε το Δίκτυο, με θέμα «το χρέος και η εθνική συναίνεση». Άρα, προσθέτει, υπάρχουν πεδία συναίνεσης, για τη δημιουργία εθνικής επιτροπής που θα έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει μια καλή συμφωνία για το χρέος με τις 18 χώρες της ευρωζώνης.

Μιλάει επίσης με ενθουσιασμό για την 1η ελληνική πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών που ξεκίνησε το ΔΙΚΤΥΟ, με σκοπό να εξαιρούνται οι δαπάνες για την παιδεία από τα ελλείμματα. «Έχει τύχει ευρείας αποδοχής, η πρόταση. Ο Ολάντ και ο Ρέντσι αναφέρθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σ αυτό το θέμα, ελπίζω να αναφερθούν και οι Έλληνες πολιτικοί», δηλώνει.

Δεν βρίσκει επίσης ώριμο το έδαφος για μια συνεργασία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που παραμείνουν πρώτα κόμματα χωρίς αυτοδυναμία και πιστεύει ότι για να γίνει ένας «μεγάλος συνασπισμός» θα πρέπει να προηγηθούν επανειλημμένες εκλογές που θα οδηγήσουν σε δύσκολα μονοπάτια την οικονομία.

Μιλώντας για την ευρωπαϊκή πολιτική, κάνει αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος εν μέσω μεγάλων εσωτερικών προβλημάτων συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών. Η πολιτική μας είναι μονοδιάστατη, τονίζει, χρειάζεται σοβαρή στροφή. Να καταθέτουμε δικές μας προτάσεις για όλα τα θέματα και να κάνουμε συμμαχίες με χώρες μεσαίου μεγέθους για συνολικά προβλήματα και μέσα απ αυτά να επιδιώξουμε και τη λύση των δικών μας θεμάτων όπως το χρέος. «Να γίνουμε ισότιμοι παίκτες και όχι με το ένα χέρι σαν γροθιά και το άλλο τεντωμένο για ελεημοσύνη», λέει χαρακτηριστικά.

Η ίδια προτιμά να δραστηριοποιείται έξω από κόμματα, συμβάλλοντας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι «μέσω του Δικτύου και με άλλον τρόπο», όπως είπε κάπως αινιγματικά.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών