Νέες δράσεις από το «Ιονικό Χωριό» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Νέες δράσεις από το «Ιονικό Χωριό»

01:42 | 10/7/14
Σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και την ορθόδοξη πίστη φέρνει τα παιδιά η κατασκήνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής...

Πάνω από 250 αγόρια και κορίτσια, ελληνόπουλα από τις ΗΠΑ, βρίσκονται εδώ και λίγες μέρες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην κατασκήνωση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής «Ιονικό Χωριό», όπου βιώνουν από κοντά το ελληνικό φως και τις ομορφιές της χώρας μας, έρχονται σε επαφή με την κληρονομιά τους και την ορθόδοξη πίστη.

Το «Ιονικό Χωριό», στο Βαρθολομιό της Ηλείας, ήταν όραμα του μακαριστού αρχιεπίσκοπου Αμερικής, Ιακώβου, ο οποίος ήθελε να δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς να γνωρίσουν από κοντά τη μητέρα-πατρίδα και στα 45 χρόνια λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει πάνω από 17.000 κατασκηνωτές, τους οποίους «προικοδότησε» με αναμνήσεις και φιλίες ζωής.

Ο πατέρας Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, διευθυντής του «Ιονικού Χωριού» από το 2011, υπήρξε για τρεις περιόδους κατασκηνωτής και μέλος του προσωπικού για τρία χρόνια. «Άλλαξε τη ζωή μου, είχα την τύχη να είμαι μέλος του προσωπικού πριν πάω στο κολέγιο και το μέρος αυτό με ώθησε να ακολουθήσω την ιεροσύνη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατέρας Ευαγόρας.

Οι «πυλώνες» του Ιονικού Χωριού είναι η ορθόδοξη πίστη και ο ελληνικός πολιτισμός και ο πατέρας Ευαγόρας, μαζί με τη σύζυγό του Μαρία, θέλουν να μεταδώσουν στους κατασκηνωτές όλα τα μικρά πράγματα που τους κάνουν να αγαπούν την πατρίδα, προκειμένου «να καταλάβουν, να νιώσουν, να βιώσουν ότι είναι στην Ελλάδα».

Για να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να αλληλεπιδράσουν με τον πολιτισμό μας, ο πατέρας Ευαγόρας εισήγαγε στο πρόγραμμα την «ελληνική εισβολή», με την οποία δοκιμάζουν παραδοσιακές πίτες και γλυκά, μαθαίνουν τον εθνικό ύμνο και την ελληνική σημαία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες, ενώ τα παιδιά μπορούν να κολυμπήσουν στην πισίνα ή στην ιδιωτική παραλία. Θα επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία, την Πάτρα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, την Αίγινα, την Αθήνα, την Επίδαυρο και το Μυστρά.

Πώς όμως γίνεται η ορθοδοξία προσιτή σε εφήβους, ηλικίας 13-18 ετών, όπως είναι οι κατασκηνωτές; «Δεν κάνουμε τόσο πολύ κατήχηση, λέμε την ιστορία των αγίων, πηγαίνουμε τα παιδιά να δουν τους αγίους», τόνισε ο πατέρας Ευαγόρας και πρόσθεσε: «Ακούμε τα παιδιά, πολλά από τα οποία περνάνε δύσκολες στιγμές, τους προσφέρουμε αγάπη, δεν διδάσκουμε, συζητάμε τι σημαίνει να ζεις με την ορθόδοξη πίστη».

Παλαιότεροι «απόφοιτοι» στις μαρτυρίες τους στα κοινωνικά δίκτυα -στα οποία πάντως δεν επιτρέπεται η πρόσβαση κατά τις τρεις εβδομάδες που διαρκεί η κατασκηνωτική περίοδος -και στο ενημερωτικό δελτίο «Χρυσή Γέφυρα», μιλάνε για μια εμπειρία που άλλαξε τη ζωή τους, ωστόσο ο πατέρας Ευαγόρας διευκρίνισε ότι δεν ήταν το πρόγραμμα της κατασκήνωσης που είχε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά η επαφή με τους αγίους. Όπως είπε, μπορεί να συζητήσει με ένα 16χρονο αγόρι για τον βίο του αγίου Διονυσίου, ωστόσο καμία κουβέντα δεν θα μείνει χαραγμένη τόσο έντονα όσο η επίσκεψη στον ναό στη Ζάκυνθο όπου εκτίθεται το άφθαρτο σκήνωμά του.

Πολλοί γνώρισαν στο «Ιονικό Χωριό» τον μελλοντικό τους σύζυγο κάτι που δεν είναι φυσικά ο πρωταρχικός στόχος του προγράμματος, ωστόσο είναι λογικό μια και στην κατασκήνωση βρίσκονται άνθρωποι με τις ίδιες επιθυμίες, ανησυχίες και κοινό σύστημα αξιών. Ο πατέρας Ευαγόρας, στα τρία χρόνια που είναι επικεφαλής του Χωριού, τέλεσε δύο γάμους μεταξύ μελών του προσωπικού, ενώ και το ειδύλλιο με την πρεσβυτέρα Μαρία, η οποία το Σεπτέμβριο θα φέρει στον κόσμο ένα αγοράκι, ξεκίνησε στην κατασκήνωση.

Μεταξύ των στόχων του πατέρα Ευαγόρα, είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των κατασκηνωτών παλαιότερων ετών και για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών