Πάλι ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα που δεν άνοιξαν ποτέ! | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πάλι ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα που δεν άνοιξαν ποτέ!

03:04 | 13/7/14
Το ανέκδοτο με τα κλειστά επαγγέλματα το ξέρετε! Γιατί έχει καταντήσει ανέκδοτο αυτό το άνοιγμα των επαγγελμάτων στην Ελλάδα! Και πάλι στο προσκήνιο τον μέσων ενημέρωσης είναι το άνοιγμα των επαγγελμάτων...

Από το 2009 ακούμε και γράφουν διάφορα, για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, μόνο που τώρα φτάσαμε στο 2014 και άνοιγμα στην πραγματικότητα δεν είδαμε! Έχουμε χάσει το μέτρημα, για το πόσες τροπολογίες και νομοσχέδια έχουν ψηφιστεί στην βουλή για το θέμα αυτό, και τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Η μοναδική μεταρρύθμιση που μας επέβαλε η τρόικα, χωρίς να έχει κάποιο κακό αντίκτυπο στην κοινωνία της Ελλάδας, που ίσως θα συνέβαλε έστω και λίγο στην μείωση της ανεργίας, που έχει φτάσει στο 27%, το Ελληνικό κράτος, η καλύτερα, η Ελληνική κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς να υλοποιήσει αυτήν την μεταρρύθμιση, έχοντας ενδώσει στις διαμαρτυρίες των διαφόρων επαγγελματικών συλλόγων , που αντιτίθενται στο άνοιγμα των επαγγελμάτων, προστατεύοντας τα μονοπωλιακά τους συμφέροντα!

Αν και ψηφίσθηκε ο νόμος 3919/2011 για την «επαγγελματική ελευθερία και την κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» και αναλήφθηκαν δεσμεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης στο μνημόνιο, τα επαγγέλματα παραμένουν κλειστά, καθώς εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί του παρελθόντος για την άσκησή τους. Την ανάγκη να επισπευσθούν οι εναπομένουσες νομοθετικές παρεμβάσεις για την απελευθέρωση επαγγελμάτων και οικονομικών δραστηριοτήτων επισημαίνει το Κέντρο Οικονομικού Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ) σε έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, είναι απαραίτητο να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και κυρίως να προχωρήσει η ενεργοποίηση των ψηφισθέντων νόμων. Όμως το ΚΕΠΕ βλέπει σημαντικό πρόβλημα με τον νόμο 3919/2011 για την «επαγγελματική ελευθερία, γιατί δεν μπορεί να ανοίξει διάφορα επαγγέλματα όπως πχ το επάγγελμα του κουρέα κομμωτή, και χρειάζεται διάφορες τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με την τρόικα το επάγγελμα του κουρέα-κομμωτή χρειάζεται επανέλεγχος στις απαιτήσεις αδειοδότησης, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. και υιοθέτηση νομοθεσίας έως το τέλος Ιουνίου. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία που είχα με τα διάφορα αρμόδια υπουργεία, ώστε να καταφέρω επιτέλους να ανοίξω το κουρείο μου σε ένα χωριό της Κέρκυρας, είναι αδύνατον. Η Ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να ανοίξει τον Ιουνίου αυτό το επάγγελμα, και ας γράφουν το σύνολο τον ΜΜΕ ότι έχει ανοίξει.

Το μεγάλο πρόβλημα το έχουν τα επαγγέλματα που χρειάζονται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, (όπως κουρείς κομμωτές) και υπάγονται σε πολλά και διαφορετικά υπουργεία, με διαφορετικές διαδικασίες.

Παράδειγμα, Το υπουργείο υγείας δίνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κουρέα, βάση με το πτυχίο που έχει αυτός που θέλει να εξασκήσει αυτό το επάγγελμα.. Όμως, τα ποια πτυχία έχουν το δικαίωμα να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, το καθορίζει το υπουργείο παιδείας, εδώ είναι ένα μεγάλο μπέρδεμα.

Το βασικό πρόβλημα λέγεται "μη αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδων και των πτυχίων τους."

Ένας απόφοιτος με πτυχίο από ΕΕΣ δεν μπορεί να πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κουρέα, γιατί το υπ. παιδείας δεν αναγνωρίζει το πτυχίο του, το πρόβλημα αυτό το έχουν όλοι όσοι έχουν τίτλο σπουδών από σχολές ΕΕΣ σε διαφορετικά επαγγέλματα.

Ως γνωστόν οι σχολές ΕΕΣ είναι οι πιο πολυπληθές στην Ελλαδα, με τους περισσότερους σπουδαστές! Αν το υπ. παιδείας δεν νομοθετήσει νέο νόμο, που θα αναγνωρίζει αυτές τις σχολές και τα πτυχία τους, όπως είναι άλλωστε αναγνωρισμένες σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, δεν θα υπάρξει πραγματικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων εδώ στην Ελλάδα, γιατί με το πρόσχημα ότι δεν είναι αναγνωρισμένα τα πτυχία τους, το κράτος θα βάζει εμπόδια και ο νόμος 3919/2011 δεν μπορεί να επέμβει και να βοηθήσει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Δυστυχώς είμαι πολύ επιφυλακτικός, ότι σε ένα τέτοιο κράτος που έχουμε, μέσα στην γραφειοκρατία που εξυπηρετεί παλαιοκομματικές αντιλήψεις, θα καταφέρει να κάνει έστω μια σωστή μεταρρύθμιση και τώρα που έχει αναλάβει το υπουργείο παιδείας ο Λοβέρδος, αν θυμηθώ την εμπειρία μου που είχα μαζί του στο υπ. υγείας! Σωθήκαμε!

Σπύρος Πρίφτης

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών