Αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ για διάσωση των Γιεζίντι εξετάζουν οι ΗΠΑ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ για διάσωση των Γιεζίντι εξετάζουν οι ΗΠΑ

21:57 | 13/8/14
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής ακόμα και χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ σε αμιγώς ανθρωπιστικό ρόλο, προκειμένου να διασφαλίσουν τη διάσωση προσφύγων της μειονότητας Γιεζίντι που πολιορκούνται από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αφήνει ο Λευκός Οίκος.

Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Μπεν Ρόουντς, αποσαφηνίζοντας πάντως πως το σενάριο που εξετάζεται αφορά αποκλειστικά τη διενέργεια μίας αποστολής διάσωσης, κι όχι τη χρήση χερσαίων δυνάμεων για την αντιμετώπιση των τσιζαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που έχουν σαρώσει τμήματα του βόρειου και δυτικού Ιράκ.

«Δεν πιστεύουμε πως αυτό περιλαμβάνει νέα είσοδο αμερικανικών δυνάμεων με μάχιμο ρόλο στο Ιράκ. Ειλικρινά, σημαίνει την πολύ δύσκολη πρόκληση του να μετακινήσουμε ανθρώπους που κινδυνεύουν και είναι παγιδευμένοι σε αυτό το βουνό σε ασφαλέστερη θέση», εξήγησε.

Ο κ. Ρόουντς παραδέχτηκε ωστόσο πως η παρουσία αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ θα ενέχει κινδύνους για την ασφάλειά τους.

Η σχετική απόφαση θα ληφθεί με βάση τις συστάσεις που θα κάνει στον πρόεδρο Ομπάμα ομάδα εμπειρογνωμόνων που έχει στείλει το Πεντάγωνο στο Ιράκ. Το κλιμάκιο αναμένεται να παραδώσει την αναφορά του κατά τις επόμενες ημέρες.

Χιλιάδες μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γιεζίντι βρίσκονται παγιδευμένα χωρίς τροφή και νερό στο όρος Σιντζάρ, στο βορειοδυτικό Ιράκ, αφού υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της επέλασης των σουνιτών ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους.

Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Γαλλία προσπαθούν να υποστηρίξουν τους άμαχους με ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από αεροπλάνα, με τον κ. Ρόουντς να σημειώνει ωστόσο πως η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί «βιώσιμο» το ενδεχόμενο συνεχών ρίψεων.

Πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ πλήττουν κατά τις τελευταίες ημέρες θέσεις των ισλαμιστών ανταρτών, σε υποστήριξη των κούρδων μαχητών που τους αντιμετωπίζουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι τζιχαντιστές έχουν προβεί σε σοκαριστικές θηριωδίες κατά των Γιεζίντι, σφάζοντας εκατοντάδες αμάχους.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών