Εμπορικός πόλεμος Ρωσίας - Ευρώπης: Τα προϊόντα της οργής και οι πληγές στην ελληνική οικονομία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Εμπορικός πόλεμος Ρωσίας - Ευρώπης: Τα προϊόντα της οργής και οι πληγές στην ελληνική οικονομία

00:32 | 17/8/14
Οι κυρώσεις της κυβέρνησης Πούτιν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία - Θα περιοριστεί το μερίδιο των εξαγωγών μας στη Ρωσία...

Πληγές στην ελληνική οικονομία από το ρωσικό εμπάργκο, καθώς κινδυνεύει να χαθεί μια πολλά υποσχόμενη και δυναμική αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές, την ίδια ώρα μάλιστα που διανοίγονταν μεγάλες προοπτικές για περαιτέρω διείσδυση των ελληνικών προϊόντων και τη διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών.

Οι κυρώσεις της κυβέρνησης Πούτιν φέρνουν μεγάλες ανακατατάξεις στους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας, με άνοιγμα σε ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα αγορές της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Λατινικής Αμερικής για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, οι εξελίξεις αυτές θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, καθώς αναμένεται να περιορίσουν ακόμη περισσότερο το μερίδιο των εξαγωγών μας στη Ρωσία.


Έμειναν στα ψυγεία

Τα πρώτα σημάδια άρχισαν ήδη να φαίνονται καθώς ήδη «πάγωσαν» οι φορτώσεις νωπών φρούτων από την Ημαθία και την Πέλλα, με προορισμό τη Ρωσία, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι ροδάκινων να μένουν στα ψυγεία των συνεταιρισμών και οι τιμές πώλησης να ακολουθούν πορεία ελεύθερης πτώσης.

Το πρόβλημα όμως βρίσκεται μόλις στην αρχή του καθώς τα ροδάκινα είναι μόνο μία κατηγορία αγροτικών προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία. Σύντομα ξεκινά η περίοδος συγκομιδής για τα ακτινίδια, που αποτελεί και το Νο1 σε αξία αγροτικό προϊόν που εξάγεται στην αγορά της Ρωσίας, ενώ ακολουθούν οι φράουλες, τα βερίκοκα, τα κεράσια κ.ά. που συμπεριλαμβάνονται στη μακρά λίστα με τα εξαγώγιμα προς Ρωσία αγροδιατροφικά προϊόντα.

Με τη Ρωσία να είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σαφές πως τα αντίμετρα ανοίγουν πληγές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης που δύσκολα θα μπορέσουν να κλείσουν, ανεξάρτητα από τη διάρκεια που θα έχει ο εμπορικός αυτός πόλεμος.


Κερδισμένοι οι Τούρκοι

Χώρες που δεν έλαβαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και δεν δέχθηκαν αντίποινα βλέπουν την εξέλιξη αυτή ως ευκαιρία διείσδυσης σε μια τόσο μεγάλη αγορά και ήδη ετοιμάζονται να αναπληρώσουν το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία.

Μάλιστα, το Κρεμλίνο αναζητώντας νέες πηγές προμηθειών, έχει ξεκινήσει συζητήσεις με χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, το Εκουαδόρ και την Ουρουγουάη, αλλά και την Αίγυπτο, ενώ από την Ευρώπη Σέρβοι και Τούρκοι φαίνεται πως θα είναι οι μεγάλοι... κερδισμένοι από τις τελευταίες εξελίξεις.

Εξάλλου, η Ρωσία, λόγω των τεράστιων προοπτικών ανάπτυξης που έχει, ανέκαθεν μαγνήτιζε τους εξαγωγείς του κόσμου. Ήδη, σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, Μόσχα και Κάιρο εξετάζουν την προοπτική μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που θα προβλέπει αύξηση των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων από την Αίγυπτο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στέλνοντας μήνυμα στην Ευρώπη συναντήθηκε προ ημερών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, επισημαίνοντας ο ίδιος ότι η Αίγυπτος θα αυξήσει τις αγροδιατροφικές προμήθειες στη ρωσική αγορά κατά 30% στο εγγύς μέλλον και η αύξηση αυτή θα καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό των ελλείψεων σε διάφορα προϊόντα που προκαλούν τα αντίποινα τα οποία αποφάσισε η Μόσχα.

Σήμερα, το 41,5% των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία καλύπτουν τα αγροτικά προϊόντα, φθάνοντας σε όγκο τους 140.000 τόνους, με την αξία των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας στη Ρωσία να αγγίζει τα επίπεδα των 406 εκατ. ευρώ. Ρωσία και Ουκρανία απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια, με την αξία των εξαγωγών τους να φτάνει τα 25,7 εκατ. ευρώ, τα νωπά ροδάκινα (24,5 εκατ. ευρώ), νωπές φράουλες (23,5 εκατ. ευρώ), βερίκοκα-κεράσια (12,01 εκατ. ευρώ), νεκταρίνια (10,03 εκατ. ευρώ), ελαιόλαδο και κλάσματά του (8,05 εκατ. ευρώ), πολτοί καρπών και φρούτων - μαρμελάδες (6,39 εκατ. ευρώ), αγγούρια νωπά και διατηρημένα (5,03 εκατ. ευρώ) και ελιές (4,8 εκατ. ευρώ).

Εύλογα, οι Έλληνες συνεταιριστές, δεδομένων των εξελίξεων, χαρακτηρίζουν το ρωσικό εμπάργκο ως «ταφόπλακα» για μερικά από τα σημαντικότερα προϊόντα της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής.
Το πλήγμα όμως που δέχονται οι ελληνικές εξαγωγές από τα γεωπολιτικά παιχνίδια ανάμεσα σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ρωσία, δεν έχει να κάνει με τις απώλειες της τρέχουσας αξίας των εμπορικών συναλλαγών.

Η Ρωσία θεωρούνταν η αγορά εκείνη που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, σε μια περίοδο μάλιστα που άρχισε να παρατηρείται μια κάμψη στις ελληνικές εξαγωγές.


Έκθεση από Μόσχα

Σε πρόσφατη άλλωστε έκθεση του ελληνικού γραφείου εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων στη Μόσχα που συντάχθηκε προτού επιβληθούν οι κυρώσεις εκ μέρους της Ρωσίας, περιγράφονταν οι εξαγωγικές ευκαιρίες για τη χώρα μας, διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη και νέα αγορά.
Όπως αναφέρει η έκθεση το ελληνικό συγκριτικό πλεονέκτημα αφορά τα τρόφιμα, μιας και η ρωσική παραγωγή δεν είναι εν γένει σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού τόσο σε ποσότητα όσο και (με τη σταδιακή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου) σε ποιότητα.

Πηγή: Έθνος

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών