Ιράκ: Αναγνωρίζει την ήττα του και παραιτείται ο αλ-Μαλίκι | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ιράκ: Αναγνωρίζει την ήττα του και παραιτείται ο αλ-Μαλίκι

23:23 | 14/8/14
Την ήττα του στον αγώνα για την πρωθυπουργία στο Ιράκ αναγνώρισε το βράδυ του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του και τη στήριξή του στον εντολοδόχο πρωθυπουργό Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι.

Ο κ. αλ-Μαλίκι επεδίωκε να αναλάβει την πρωθυπουργία για τρίτη συναπτή θητεία, όμως κατά τις τελευταίες ημέρες εγκαταλείφτηκε τόσο από τους σιίτες συμμάχους του, οι οποίοι άλλωστε πρότειναν τον κ. αλ-Αμπάντι, όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε πριν από λίγες ημέρες ο κ. αλ-Αμπάντι, ο κ. αλ-Μαλίκι δήλωσε πως δεν πρόκειται να παραδώσει τον πρωθυπουργικό θώκο έως ότου η Δικαιοσύνη κρίνει το ποιος πρέπει να λάβει την εντολή.

Τόσο οι σιιτικές όσο και οι κουρδικές πολιτικές δυνάμεις θεωρούν τον κ. αλ-Μαλίκι υπεύθυνο για την έκρυθμη κατάσταση ασφαλείας που επικρατεί στο Ιράκ κατά τους τελευταίους δύο μήνες, με τους τζιχαντιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους να έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της χώρας.

Η επικράτηση Αμπάντι θέτει, τυπικά τουλάχιστον, τέλος στην ακυβερνησία που είχε παραλύσει το Ιράκ από τις ατελέσφορες εκλογές του Απριλίου, κρίση που έδωσε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στις νίκες του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών