Κόντρα με φόντο την Αργεντινή | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κόντρα με φόντο την Αργεντινή

15:13 | 4/8/14
Κόντρα με φόντο την Αργεντινή
«Τα πράγματα πάνε καλύτερα», υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, περιγράφοντας την κατάσταση της χώρας κατά την ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου πραγματοποιείται η β’ ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας.

Παρατηρώντας ότι οι Έλληνες πολίτες είναι σε καλύτερη μοίρα από τους πολίτες της Αργεντινής, αλλά και πως νοικοκυρεύεται το κράτος και τα Ταμεία, ενώ η κυβέρνηση προχωρά παραπέρα με την πάταξη της διαφθοράς και τον καλύτερο έλεγχο, έδωσε «πάσα» στον Γιώργο Σταθάκη, εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ για πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης.

«Η αργεντινολογία της ΝΔ δεν είχε σοβαρό αποτέλεσμα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρώντας τους χαμηλότερους τόνους του συναδέλφου του από την ΝΔ σήμερα. Τον κάλεσε πάντως να μη βιάζεται να μιλά για δεύτερη χρεοκοπία, θυμίζοντας και άρθρο 100 οικονομολόγων με το οποίο καλούν το Κογκρέσο να απαγορεύσει σε δικαστές να παίρνουν αποφάσεις για θέματα εθνικής ανεξαρτησίας μίας χώρας.

Ειδικά για τα θέματα δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για ένα κατακερματισμένο καθεστώς επί πολλές δεκαετίας, καθώς και για αδύναμο θεσμικό πλαίσιο. « Τα έργα και οι προμήθειες αποτελούν προνομιακό πεδίο διαπλοκής μεταξύ δημοσίου και γνωστών συμφερόντων», είπε, μιλώντας για κακοδαιμονία, κατασπατάληση δημόσιου πλούτου, κακής ποιότητας προμήθειες και επιζήμια για τον πολίτη αποδοχή υπηρεσιών ή έργων που παράγονται, υποστηρίζοντας ότι δεν επιλύεται το πρόβλημα εισάγοντας ένα κανονιστικό πλαίσιο-σκελετό.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της πρόβλεψης λίγου χρόνου, ώστε να προκύψει ένα επικαιροποιημένο κανονιστικό πλαίσιο. Κατήγγειλε παγκόσμιο ρεκόρ της χώρας μας σε ΣΔΙΤ σε σχέση με τα δημόσια έργα, ενώ κατήγγειλε και την τροπολογία που έχει ήδη φτάσει στη Βουλή που επιτρέπει τις συγχωνεύσεις στα ΜΜΕ μιλώντας για «αλά καρτ» νομοθεσία στα χρόνια του μνημονίου. Όσον αφορά τέλος στο ασφαλιστικό, χαρακτήρισε κινούμενη άμμο το θέμα της βιωσιμότητας κάθε ταμείου, σημειώνοντας πως όταν γίνεται αφαίρεση πόρων, ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω μείωση συντάξεων.

Σε αυτό απάντησε ο Παναγιώτης Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας πως αν δεν έχουν βιωσιμότητα τα ασφαλιστικά Ταμεία, θα τα βρούμε μπροστά μας. Ο ίδιος χαρακτήρισε δημαγωγικό κα ανούσιο να λέει κάποιος πως δεν πρέπει να πειράξετε τίποτα για τα επικουρικά και τα εφάπαξ, γιατί έγινε κούρεμα και δεν μπορούμε να έχουμε χαμηλότερες συντάξεις.

«Ποιος δεν θέλει να είναι νέος, υγιής και πλούσιος;», αναρωτήθηκε, υποστηρίζοντας ότι αν δεν κοβόταν, τα ταμεία και οι τράπεζες και οι ομολογιούχοι θα είχαμε καταρρεύσει. «Μας λέτε ότι η ανεργία περιόρισε εισφορές στα ταμεία. Υπάρχει η ανεργία και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε», είπε, υπερασπιζόμενος την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και βιωσιμότητας για να μην έχουμε διάλυση ταμείων. «Αν η οικονομία ανακάμψει, η ρήτρα θα είναι προς όφελος ταμείων.

Αν αυξηθούν τα έσοδα θα έχουμε και αύξηση ει δυνατόν στα εφάπαξ», είπε, χαρακτηρίζοντας αυτονόητη την εφαρμογή της ρήτρας και ζητώντας αναλογιστικές μελέτες που δεν θα γίνονται κατά παραγγελία όπως κατήγγειλε ότι γίνονταν στο παρελθόν. Όσο για τη ρήτρα αξιόμαχου, ζήτησε να μη γίνεται μόνο με απόφαση του υπουργού Εργασίας, αλλά σε συνεργασία με τον καθ’ ύλην αρμόδιο κάθε φορά υπουργό (Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας, Δημόσιας Τάξης).

Αναφερόμενος στις δημοσιεύσεις προκηρύξεων στον Περιφερειακό Τύπο, χαρακτήρισε το θέμα παρωνυχίδα, αφού η δημοσίευση αφορά σε 3,9 εκατομμύρια ευρώ και αυτά που περιορίζονται είναι υπερπολλαπλάσια. Ζήτησε, λοιπόν, να μείνει η υποχρεωτική δημοσίευση «για να μη δημιουργήσουμε μεγαλύτερο πρόβλημα».

Ο ίδιος επανέλαβε την ερώτησή του αν είναι προαπαιτούμενο οι αλλαγές στο πόθεν έσχες. «Αν είναι, να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές», είπε επιφυλασσόμενος να τοποθετηθεί αναλυτικά. Αν όχι, υποστήριξε ότι θα ήταν καλό να συζητηθεί με άνεση χρόνου.

Στη ρήτρα βιωσιμότητας είχε αναφερθεί και ο Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας ότι με αυτή διασφαλίζεται ότι και οι επόμενες γενιές θα πάρουν εφάπαξ. Υποστήριξε ότι το βασικό αίτημα των Ταμείων έγινε δεκτό και αυτά μένουν μόνα τους, διατηρώντας το δικαίωμα ως τέλη Δεκέμβρη να μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα, ενώ υποστήριξε ότι τα πράγματα στην οικονομία βελτιώνονται, αφήνοντας σαφείς αιχμές για όσα κληρονόμησε στα μέσα του 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά.

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών