«Μάχη» Τατούλη – Αγοραστού για την προεδρία της ΕΝΠΕ – Γιατί η ΝΔ δυσκολεύεται να επιλέξει ανάμεσα στους δύο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Μάχη» Τατούλη – Αγοραστού για την προεδρία της ΕΝΠΕ – Γιατί η ΝΔ δυσκολεύεται να επιλέξει ανάμεσα στους δύο

17:59 | 26/8/14
Σε σκληρή αναμέτρηση ανάμεσα στους περιφερειάρχες Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό αναμένεται να εξελιχθεί η εκλογή του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) η οποία θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου...

Αν και δημοσίως κανείς από τους δύο μονομάχους δεν έχει εκδηλωθεί επισήμως, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στο παρασκήνιο δίνεται σκληρή μάχη για την εξασφάλιση της στήριξης της ΝΔ, κυρίως από την πλευρά του περιφερειάρχη Θεσσαλίας που θεωρεί ότι έχει τον πρώτο λόγο καθώς και το 2010 αποτέλεσε το αντίπαλο δέος του απερχόμενου προέδρου της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, από την πλευρά του τότε κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και, μάλιστα, εξελέγη στη θέση του β΄ αντιπροέδρου.

Με δεδομένες όμως τις σημερινές ισορροπίες στις 13 περιφέρειες, το γεγονός ότι ο κ. Αγοραστός είναι «κομματικός» ίσως αποδειχθεί μειονέκτημα στην τελική επιλογή του υποψηφίου της ΝΔ από τη Συγγρού που φαίνεται να προωθεί τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και το Μέγαρο Μαξίμου που φαίνεται να κρατά στάση αναμονής μέχρι να διαμορφωθούν οι σχετικές ισορροπίες. Κι αυτό γιατί ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ εκλέγεται από το 25μελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν οι 13 περιφερειάρχες και 12 ακόμη μέλη που εκλέγονται τη γενική συνέλευση η οποία σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, αποτελείται από 254 έως 293 εκπροσώπους και των 13 περιφερειών ως εξής:



Οι ισορροπίες που θα κρίνουν την επιλογή της ΝΔ και τον τελικό νικητή



Ποιες όμως είναι οι  ισορροπίες της περιφέρειες μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου:

-Η ΝΔ έχει εφτά περιφέρειες (Πελοπόννησος, Θεσσαλία, Ήπειρος, Νότιο και Βόρειο Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη)
-Ο ΣΥΡΙΖΑ δύο (Αττική και Ιόνια)
-Τέσσερις είναι οι ανεξάρτητοι: Ο (προερχόμενος από τη ΝΔ) Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία, ο Θόδωρος Καρυπίδης στην Δυτική Μακεδονία και οι (προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ) Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη και Απόστολος Κατσιφάρας στη Δυτική Ελλάδα.

Θεωρητικά, λοιπόν, η ΝΔ έχει την πλειοψηφία των περιφερειών και εφόσον υπάρξει συσπείρωση γύρω από ένα πρόσωπο, θα μπορούσε με μεγαλύτερη ή μικρότερη δυσκολία να πάρει την προεδρία της ΕΝΠΕ. Ωστόσο, η ενδοδημοκρατική «μάχη» μεταξύ Τατούλη και Αγοραστού αλλάζει τα δεδομένα. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση που η ΝΔ αποφασίσει τελικά να στηρίξει τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και ο (περισσότερο ανεξάρτητος από τον κ. Αγοραστό) Π. Τατούλης διεκδικήσει κι εκείνος την προεδρία, είναι πιθανόν να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μπλοκ απέναντι στον Κ. Αγοραστό που θα αποτελείται από τους: Π. Τατούλη, Θ. Καρυπίδη, Α. Τζιτζικώστα (σ.σ. που μετά την Π. Αττικής έχει και τους περισσότερους εκπροσώπους-51 μέλη του ΠΣ- στη γενική συνέλευση), Στ. Αρναουτάκη, Α. Κατσιφάρα και Κ. Μπακογιάννη αλλά και τους Γ. Σγουρό και Σπ. Σπύρου οι οποίοι ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στις περιφέρειες Αττικής και Ιονίων Νήσων αντίστοιχα εκλέγουν σημαντικό (κυρίως, ο Γ. Σγουρός) αριθμό εκλεκτόρων.

Με δεδομένη την ουδετερότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να κατεβάσει για τη θέση του προέδρου την Ρένα Δούρου, απέναντι στους δύο, το συγκεκριμένο μπλοκ αυτομάτως αποκτά την πλειοψηφία  και εκλέγει πρόεδρο της ΕΝΠΕ.  Βεβαίως, σε αυτή την περίπτωση η πίεση απέναντι, κυρίως, στον Κ. Μπακογιάννη (από τη ΝΔ) αλλά και στους Στ. Αρναουτάκη και Α. Κατσιφάρα (από το ΠΑΣΟΚ που θεωρείται βέβαιο ότι θα συνταχθεί με την επιλογή της ΝΔ, θα είναι ασφυκτική), ωστόσο και οι τρεις διατηρούν την αυτονομία τους και κρατούν μικρότερες ή μεγαλύτερες αποστάσεις από Συγγρού και Χαριλάου Τρικούπη αντίστοιχα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η επιλογή του Π. Τατούλη από τη ΝΔ θα μπορούσε πιθανότατα να οδηγήσει ευκολότερα το κυβερνών κόμμα στην προεδρία της ΕΝΠΕ. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι, λόγω της ανεξαρτησίας αλλά και της τάσης να διεκδικεί, ο Π. Τατούλης, είναι πιθανόν να της δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον.

Στην περίπτωση, όμως, που η κυβέρνηση αλλάξει στις αρχές του 2015, το πρόβλημα μεταφέρεται αυτόματα στον ΣΥΡΙΖΑ…

Πηγή: aftodioikisi.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών