Νέες διαστάσεις στην πολιτική κρίση στο Ιράκ, καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν Μασούμ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Νέες διαστάσεις στην πολιτική κρίση στο Ιράκ, καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν Μασούμ

11:38 | 11/8/14
Νέες διαστάσεις στην πολιτική κρίση στο Ιράκ, καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν Μασούμ
Δίχως τέλος μαίνεται η πολιτική κρίση στο Ιράκ, με τις ΗΠΑ να τοποθετούνται πλέον ανοιχτά υπέρ του νέου προέδρου Φουάντ Μασούμ και κατά του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι, ενώ μαίνονται οι μάχες στο βορρά...

Σε μία ευθεία πρόκληση προς τον σιίτη υπηρεσιακό πρωθυπουργό, πολιτική συμμαχία που περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα σιιτικά κόμματα του Ιράκ βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την πρόταση άλλου ονόματος για την πρωθυπουργία, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Βουλής, Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι, ο οποίος φέρεται να είναι πιθανός υποψήφιος για τον πρωθυπουργικό θώκο.

Η στρατηγική κίνηση των σιιτικών κομμάτων έρχεται λίγες ώρες πριν την έναρξη κρίσιμης συνεδρίασης στο κοινοβούλιο όπου αναμένεται να συζητηθούν υποψηφιότητες και μία ημέρα αφότου ο νέος πρόεδρος της χώρας, Φουάντ Μασούμ, απέφυγε να ζητήσει από το κόμμα του κ. αλ-Μαλίκι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο.

Αιχμηρή ήταν η απάντηση Μαλίκι, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό να καταγγέλλει «παραβίαση του Συντάγματος» από την πλευρά του προέδρου για την εξυπηρέτηση «πολιτικών σκοπιμοτήτων», και να δηλώνει πως θα καταθέσει «επίσημο παράπονο» σε βάρος του κ. Μασούμ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. αλ-Μαλίκι, σιιτικές ένοπλες δυνάμεις που υποστηρίζουν τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό αναπτύχθηκαν σε περιοχές της Βαγδάτης.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες διεμήνυσαν πως «υποστηρίζουν πλήρως» τον πρόεδρο Μασούμ ως εγγυητή του Συντάγματος της χώρας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε τον κ. Μαλίκι να μην προκαλέσει ταραχές στην πολιτική διαδικασία.

Η κρίση κλιμακώνεται τη στιγμή που αμερικανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί προσπαθούν να σταματήσουν την επέλαση των τζιχαντιστών ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους προς την πρωτεύουσα του αυτόνομου κουρδικού θύλακα.

Το Ιράκ βρίσκεται ουσιαστικά σε καθεστώς πολιτικής «παράλυσης» από τις ατελέσφορες βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, που δεν έδωσαν καθαρή πλειοψηφία σε καμία πολιτική δύναμη.

Το Ισλαμικό Κράτος και άλλοι σουνίτες αντάρτες εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την κατάσταση, και έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο βόρειο και δυτικό Ιράκ από τα μέσα Ιουνίου.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών