Παρατείνεται για 24 ώρες η εκεχειρία στη Γάζα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Παρατείνεται για 24 ώρες η εκεχειρία στη Γάζα

01:41 | 19/8/14
Παρατείνεται για 24 ώρες η εκεχειρία στη Γάζα
Σε 24ωρη επιμήκυνση της διμερούς εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς, όπως δήλωσαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ισραηλινοί και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι...

Η κατάπαυση του πυρός ήταν προγραμματισμένο να εκπνεύσει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και πλέον παρατείνεται ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Η μονοήμερη παράταση επιτρέπει στις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις ατελέσφορες ως τώρα διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μίας μακρόπνοης εκεχειρίας, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μακροπρόθεσμη ειρήνευση στην περιοχή.

Η Χαμάς ζητά την άρση του 7ετούς οικονομικού αποκλεισμού της Λωρίδας από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ από την πλευρά του το Ισραήλ ζητά την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας, μέσω του αφοπλισμού όλων των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων.

Η ισραηλινή πλευρά φοβάται πως τυχόν άρση του αποκλεισμού θα επέτρεπε στη Χαμάς να εισάγει όπλα και κατασκευαστικά υλικά, που θα της επέτρεπαν να ανοικοδομήσει το δίκτυο σηράγγων που χρησιμοποιούσε για να εξαπολύει επιθέσεις σε ισραηλινό έδαφος.

Η καταστροφή των τούνελ ήταν το βασικό επίτευγμα της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα, η οποία έληξε πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Τουλάχιστον 2.016 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύρραξης, στις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που εξέδωσε την Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της Γάζας, Τα 541 θύματα είναι παιδιά και ακόμα 250 είναι γυναίκες.

Εν τω μεταξύ, για άνευ προηγουμένου καταστροφή υποδομών και κατοικιών κάνουν λόγω τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς αρχίζουν οι προσπάθειες για ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

Περίπου 16.800 σπίτια έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς και τις συγκρούσεις, προκαλώντας μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση, όπως δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών