Πτώση για την ανεργία, αλλά και για το εισόδημα των εργαζομένων στη Βρετανία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πτώση για την ανεργία, αλλά και για το εισόδημα των εργαζομένων στη Βρετανία

09:44 | 14/8/14
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση στη χώρα, διαμορφώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ανεργία στη Βρετανία...

Συγκεκριμένα η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως το ποσοστό των ανέργων τον Ιούνιο ανερχόταν στο 6,4%, μειωμένο από το 6,5% που είχε ανακοινωθεί για τον Μάιο.

Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 132.000 στα 2,08 εκατομμύρια, ενώ αυτοί που μπήκαν για πρώτη φορά ή επέστρεψαν στην αγορά εργασίας έφτασαν τους 167.000. Η ανεργία στους νέους επίσης μειώθηκε κατά 102.000, πέφτοντας στους 767.000 και συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη ετήσια μείωση του σχετικού δείκτη από το 1992.

Κατά την ίδια περίοδο, όμως, ο μέσος μισθός εξαιρώντας τα επιμίσθια αυξήθηκε κατά μόλις 0,6% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013. Πρόκειται για την πιο χαμηλή αύξηση από το 2001. Μάλιστα αν συνυπολογιστούν και τα μπόνους, οι μέσες απολαβές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 0,2%, στην πρώτη μείωση του μέσου εισοδήματος εδώ και μια πενταετία.

Η Στατιστική Υπηρεσία διευκρίνισε ότι ένας λόγος για τις συγκριτικά χαμηλές αυξήσεις μισθών του περασμένου τριμήνου ήταν η μεγάλη αύξηση που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο το 2013. Τότε πολλοί εργαζόμενοι είχαν λάβει συσσωρευμένα μπόνους, καθώς είχαν προτιμήσει να αναβάλλουν τις πληρωμές μέχρι να μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης στην υψηλότερη κατηγορία εισοδήματος από το 50% στο 45%, κάτι που ίσχυσε τον Απρίλιο του 2013.

Πάντως πρόσφατες έρευνες για τα εισοδήματα των Βρετανών δείχνουν πως οι μισθοί παραμένουν σταθερά κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού.

Βρετανοί αναλυτές έκαναν λόγο για «γλυκόπικρη» γεύση, καθώς ναι μεν τα δεδομένα για τους ανέργους αποτυπώνουν μια έστω δειλή ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, αλλά για τους εργαζόμενους η ανάκαμψη δεν είναι τόσο εμφανής.

Τα δεδομένα γύρω από τις αυξήσεις των μισθών εξηγούν και τη διστακτικότητα της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο που βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% από τον Μάρτιο του 2009.

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε μάλιστα στο μισό την πρόβλεψή της για τη μέση αύξηση μισθών στη Βρετανία φέτος, λέγοντας ότι τώρα περιμένει αύξηση της τάξης του 1,25%. Αντιστοίχως ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο μέσο όρο του 1,7%.

Πάντως πολλοί οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η εικόνα ίσως αλλάξει όταν τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο η αύξηση της τάξης του 3% στον κατώτατο μισθό.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών