Στο Ιράκ ο Σταϊνμάγερ για την παροχή γερμανικών όπλων στους Κούρδους | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Στο Ιράκ ο Σταϊνμάγερ για την παροχή γερμανικών όπλων στους Κούρδους

14:08 | 16/8/14
Το ενδεχόμενο το Βερολίνο να στείλει στρατιωτική βοήθεια στους κούρδους του Ιράκ θα συζητήσει σήμερα Σάββατο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών με τον πρόεδρο του αυτόνομου ιρακινού κουρδιστάν, μία ημέρα αφότου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το «πράσινο φως» για την παροχή οπλισμού στους Ιρακινούς Κούρδους, εφόσον ένα κράτος-μέλος το επιθυμεί.

Στόχος είναι να ανακοπεί η προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στα βόρεια του Ιράκ, καθώς, με τον ιρακινό στρατό να βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, οι κουρδικές δυνάμεις πεσμεργκά φαντάζουν ως η καλύτερη δυνατή ελπίδα για την απόκρουση των τζιχαντιστών.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ βρίσκεται στη Βαγδάτη όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ιράκ Φαούντ Μασούμ.

Από την Ευρώπη, η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει όπλα στους κούρδους μαχητές, ενδεχόμενο που – εκτός από το Βερολίνο – εξετάζει και το Λονδίνο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. τόνισαν πάντως την Παρασκευή πως η παροχή όπλων στους Κούρδους θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των κεντρικών ιρακινών Αρχών, εν μέσω φόβων πως ο κουρδικών θύλακας επιδιώκει οικονομική ανεξαρτητοποίηση από τη Βαγδάτη.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους σφάγιασαν 80 άνδρες μέλη της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι, σε ένα χωριό στο βόρειο Ιράκ και απήγαγαν τις γυναίκες. Πριν τη σφαγή, τους είχαν ζητήσει να αλλαξοπιστήσουν.

Επίσης, τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν χθες ένα χωριό στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, το ένατο μέσα σε λίγες μέρες.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών