Τελετές μνήμης από Βρετανία και Κοινοπολιτεία για την είσοδο στον Α’ Παγκόσμιο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τελετές μνήμης από Βρετανία και Κοινοπολιτεία για την είσοδο στον Α’ Παγκόσμιο

16:04 | 4/8/14
Τελετές μνήμης από Βρετανία και Κοινοπολιτεία για την είσοδο στον Α’ Παγκόσμιο
Με πολλαπλές εκδηλώσεις επί βρετανικού εδάφους και βασιλική εκπροσώπηση σε εκδηλώσεις σε βελγικές πόλεις μνημονεύεται η εκατοστή επέτειος από την είσοδο της Βρετανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αφορμή την εισβολή της Γερμανίας στο Βέλγιο...

Ο Δούκας του Κέμπριτζ Γουίλιαμ και η Δούκισσα Κέιτ Μίντλετον εκπροσώπησαν το Ηνωμένο Βασίλειο σε επιμνημόσυνη λειτουργία στη Λιέγη. Έγιναν δεκτοί από τον  βασιλιά του Βελγίου Φίλιππο, ενώ στην εκδήλωση παρόντες ήταν επίσης περίπου 50 αρχηγοί κρατών, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ.

Στην ομιλία του ο πρίγκιπας Γουίλιαμ χαιρέτισε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και σημείωσε: «Ήμασταν εχθροί περισσότερες από μία φορές τον περασμένο αιώνα και σήμερα είμαστε φίλοι και σύμμαχοι».

Επί βρετανικού εδάφους η κυριότερη πρωινή εκδήλωση διοργανώθηκε στον καθεδρικό ναό της Γλασκώβης, όπου χθες ολοκληρώθηκαν οι Αγώνες της Κοινοπολιτείας. Στην επιμνημόσυνη δέηση παρών ήταν ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και 1400 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των χωρών της Κοινοπολιτείας, ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι φιλανθρωπικών και θρησκευτικών οργανώσεων.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου θα αποθέσει στεφάνι στο κενοτάφιο σε κεντρική πλατεία της σκωτσέζικης πόλης.

Στην άλλη άκρη της Βρετανίας, στο Φόουκστοουν της νοτιοανατολικής Αγγλίας, ο πρίγκιπας Χάρι επιθεώρησε μέλη των ενόπλων δυνάμεων που συμμετείχαν σε παρέλαση. Το λιμάνι της πόλης ήταν το σημείο από όπου εκατομμύρια Βρετανοί αποχαιρέτησαν την πατρίδα τους πριν επιβιβαστούν σε πλοία που τους μετέφεραν στα μέτωπα της βόρειας Γαλλίας και του Βελγίου.

Ο πρίγκιπας Χάρι θα εγκαινιάσει επίσης αψίδα προς τιμή των βετεράνων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία συμβολίζει την πύλη μετάβασης στο μέτωπο.

Ο πρίγκιπας Χάρι θα μεταβεί το βράδυ στη βελγική πόλη Μονς όπου μαζί με τον αδερφό του Γουίλιαμ, την Κέιτ Μίντλετον και τον πρωθυπουργό Κάμερον θα παρευρεθούν σε ειδική τελετή στο κοιμητήριο της πόλης.

Σε δηλώσεις του το πρωί έξω από τον Καθεδρικό Ναό της Γλασκώβης ο κ. Κάμερον σημείωσε πως «ο πόλεμος άλλαξε βαθέως τον κόσμο μας». Πρόσθεσε πως οι Βρετανοί τότε πολεμούσαν για αρχές και σκέψεις που αξίζουν να μνημονεύονται και σήμερα.

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία. Απόψε οι Βρετανοί καλούνται να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα από τις 10  το βράδυ, την ώρα που η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο πριν από 100 χρόνια. Τα φώτα θα σβήσουν σε γνωστά αξιοθέατα του Λονδίνου και άλλων βρετανικών πόλεων.

Υπολογίζεται ότι 37 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου από το 1914 έως το 1918.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών