18:52 | 23/9/14
Τι δήλωσαν Μέρκελ και Σαμαράς μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Το θέμα των φοροελαφρύνσεων έθεσε ο Αντώνης Σαμαράς - Συμφώνησαν "στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας". Εγκώμια χωρίς δεσμεύσεις από τη Γερμανίδα καγκελάριο
Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, καθώς οι δύο ηγέτες, συμφώνησαν στην "πολύ καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας".Η Γερμανίδα καγκελάριος τα βλέπει όλα θετικά στην προσπάθεια της Ελλάδας, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα. Υπενθύμισε ότι η Γερμανία έχει σταθεί στο πλευρό της χώρας μας και σημείωσε ότι υπάρχουν σημάδια προόδου στην ελληνική οικονομία.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δάνειο, μίλησε για τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού και ζήτησε το "πράσινο φως" για να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις. Επίσης, αναφέρθηκε και στην ανάγκη οριστικής ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
"Η Ελλάδα δείχνει πολύ θετικά δείγματα και μηνύματα πολύ σύντομα θα υπάρξει θετική ανάπτυξη.
Στον τομέα του τουρισμού, υπάρχουν θετικά δείγματα. Διαπιστώσαμε ότι με την επίσκεψη των δύο προέδρων, έγιναν σημαντικά βήματα. Η Ελλάδα επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος με την τρόικα. Διαπιστώνουμε πολύ θετικές προόδους. Η Γερμανία προσπαθεί να είναι σε διμερές επίπεδο υποστηρικτική. Υπάρχουν δείγματα, που δείχνουν ότι θα υπάρξει αναβίωση της οικονομίας.
Αυτό έγινε φανερό με τις ιδιωτικοποιήσεις. Ένα κρίσιμο θέμα είναι η χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις. Έχουμε στενή ανταλλαγή απόψεων, σε μια σειρά θεμάτων, με τη βοήθεια της Task Force", είπε η κα Μέρκελ και πρόσθεσε με νόημα:
"Ξέρω πολύ καλά πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, αλλά τα πρώτα βήματα επιτυχίας είναι ορατά και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να σας στηρίξουμε επιπλέον".
Σαμαράς: Πετύχαμε μια σειρά δύσκολους στόχους
O Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και έθεσε το θέμα των φοροελαφρύνσεων, ζητώντας "ανάσες" για την Ελλάδα.Ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι η Ελλάδα πέτυχε μια σειρά από δύσκολους στόχους σε ένα διάστημα συντομότερο απ' ό,τι προβλεπόταν.
"Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα και πέτυχε να βγει στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα" είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι τα ελληνικά ομόλογα πάνε πολύ καλά και οι αγορές εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα πέτυχε να ανακεφαλαιώσει τις τράπεζές της.
"Θέλω να σας πω ότι η Ελλάδα, παρά την πολύ σκληρή λιτότητα, πέτυχε να βγει από την ύφεση μετά από 6 χρόνια. Για πρώτη φορά η ανεργία μειώνεται. Ασφαλώς είναι ακόμα υπερβολικά υψηλή. Είναι αγωνία όλων η ανεργία. Σε ό,τι αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές, στον κόσμο της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, βελτιώνεται συνεχώς η θέση της χώρας μας. Τη μεγάλη πρόοδο αυτή την αποδέχονται τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΔΝΤ. Έχουν να γίνουν ακόμα πολλά, αλλά και όσα έγιναν με τη στήριξη των εταίρων μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού, δείχνουν ότι η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω της", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
"Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω ότι κατά την άποψή μας δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας και έχουμε ανάγκη περισσότερες ελαφρύνσεις στον τομέα της φορολογίας. Δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά παρά τις συνθήκες πίεσης. Έχουμε ανάγκη όμως κάποιες στιγμές ανάσας. Ο έλεγχος και ο στόχος του χρέους είναι δεδομένος. Εννοώ τη σταδιακή αποπληρωμή. Η Ελλάδα θα προτείνει ένα δικό της πλαίσιο για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων. Γυρισμός δεν υπάρχει. Πίσω στα ελλείμματα δεν πρόκειται να πάμε. Τις μεταρρυθμίσεις που βοηθούν να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική θα πρέπει να τις κάνουμε μόνοι μας και πρέπει να τις συνεχίσουμε. Με την ολοκλήρωση των ελέγχων, περιμένουμε μια τελική ρύθμιση για το ελληνικό χρέος, ώστε να φύγουν και τα τελευταία εμπόδια.
Να σημειώσω ότι για το επόμενο έτος προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% για την Ελλάδα και 3,7% το 2016. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Καγκελάριο, γιατί γνωρίζει το πρόβλημα της ρευστότητας και έχει βοηθήσει να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα ολοκληρώνει την εποχή της δύσκολης προσαρμογής. Μπαίνει σε μια περίοδο ανάπτυξης.
Τέλος είχα την ευκαιριά να πω στην καγκελάριο, να υπογραμμίσω το γεγονός ότι η Ελλάδα κερδίζε έναν καινούργιο γεωστρατηγικό ρόλο, μέσα από τους αγωγούς που περνάνε από τα εδάφη της. Θέλω να το πω, ότι οι έρευνες που έγιναν στη θαλάσσια περιοχή της δυτικής Ελλάδας ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες και σε φυσικό αέριο και σε πετρέλαιο. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα προπύργιο της ασφάλειας, από εκεί που στο παρελθόν ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης", κατέληξε ο κ. Σαμαράς.
Τα Σκόπια και το "βελούδινο διαζύγιο"
Όσον αφορά τις ερωτήσεις που έγιναν μετά το τέλος των δηλώσεων αξίζει να σημειωθεί ότι η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα.Ο κ. Σαμαράς σε σχετική ερώτηση για το ΔΝΤ, σημείωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση διαζυγίου, "ούτε καν βελούδινου".
"Από το καταστατικό του ΔΝΤ, προβλέπεται διαφορετική συνεργασία μετά την αποπεράτωση των δόσεων", είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, δημοσιογράφος της DW, έκανε ερώτηση για τα Σκόπια αποκαλώντας τα "Μακεδονία".
"Εσείς που είσαστε υπέρ της ΕΕ, δεν έχετε την αίσθηση ότι μπλοκάρετε μια ένταξη;" ρώτησε.
Η καγκελάριος Μέρκελ, τόνισε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της ονομασίας, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δεν απάντησε, ας ελπίσουμε επειδή δεν είχε μετάφραση στην ερώτηση, που έγινε στα γερμανικά.
Σχετικά άρθρα