17:04 | 21/9/14
Για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιρειών και για τα "κόκκινα δάνεια" μιλά ο Ν. Δένδιας σε κυριακάτικη εφημερίδα
Τον Νοέμβριο θα παραδοθεί, από την επιτροπή Πετράκη, το κείμενο πρότασης για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιρείων που ισχύει από το 1920, ενώ για τη νομοθεσία που ετοιμάζεται για τα κόκκινα δάνεια, η τρόικα έχει ζητήσει να υπάρχει κάποιο σχήμα που θα εποπτεύει την εφαρμογή αυτού του νομοθετήματοςΑυτά γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ν. Δένδιας, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Δημοκρατία" και σε ερώτηση εάν είναι γνωστός ο αριθμός των "μπαταχτσήδων" είπε ότι αυτό θα προκύψει από τη διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος και ότι προϋποθέτει μία σύγκριση της επιχειρησιακής οικονομικής κατάστασης με την ατομική οικονομική κατάσταση.
«Το νομοθέτημα θέτει γενικούς όρους, δεν ξεκαθαρίζει ποιος είναι ποιος» σημείωσε ο υπουργός.
«Η τρόικα είχε διατυπώσει μία σκέψη να υπάρχει κάποιο σχήμα που θα εποπτεύει την εφαρμογή αυτού του νομοθετήματος, εφόσον συμφωνηθεί. Πρώτα πρέπει να συμφωνήσουμε για τη ρύθμιση και μετά να δούμε αν χρειάζεται μία τακτική, καθημερινή επιτήρηση ως προς την εφαρμογή της ή μπορεί να γίνεται έλεγχος σε περιοδικά διαστήματα.
Θα το δούμε, δεν είναι απαγορευτικό» ανέφερε ο κ. Δένδιας σχετικά με την επιτήρηση. Επανέλαβε μάλιστα ότι στη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» δεν υπάρχει περιθώριο να ευνοηθούν εκείνοι οι οποίοι έχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούν το πρόβλημα της επιχείρησής τους.
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε: «Αν θεραπεύσουμε τις αιτίες, δεν χρειάζονται ρυθμίσεις. Αν ρυθμίσουμε τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά, το πρόβλημα θα το έχουν μόνο οι απατεώνες».
Για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την αναστολή της υπουργικής απόφασης για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, που επέτρεπε αυτή τη διαδικασία σε δέκα περιοχές της χώρας, τόνισε: «Δεν με έπεισε η απόφαση της αναστολής, όπως και πολλούς δεν έπεισε.
Το μέτρο ήταν δοκιμαστικό. Όταν με προσωρινές διαταγές εμποδίζεται η δοκιμαστική περίοδος, δεν θα έχουμε απλώς στοιχεία για να κάνουμε μία συζήτηση, που θα κάναμε στο τέλος του χρόνου».
Ο υπουργός εξήγησε ότι το υπουργείο μεθοδεύει την υλοποίηση ενός συνολικού σχήματος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τις δυνατότητες του επιχειρείν.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε στους νέους ανθρώπους την αντίληψη ότι δεν χρειάζεται για να ευτυχήσουν στη ζωή τους να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Μπορούν να φτιάξουν επιχειρήσεις, μπορούν βγουν στην αγορά και το κράτος δεν θα είναι απλώς δίκαιο, αλλά θα τους διευκολύνει σ' αυτήν τη δραστηριότητα τους.
Όπως επίσης και να τους πούμε ότι και η αποτυχία είναι μέσα στη ζωή. Όποιος αποτύχει μία φορά δεν πρόκειται να τον κρεμάσουμε στο Σύνταγμα, αν, βεβαίως, δεν είναι απατεώνας.
Και στις προηγμένες χώρες η αποτυχία συγχωρείται, αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 10.000 καινούργιους επιχειρηματίες.
Η ανεργία δεν μπορεί να απορροφηθεί από το κράτος» κατέληξε ο κ. Δένδιας.
Σχετικές ετικέτες:Οικονομία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων