16:53 | 30/9/14
Την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Τον φόβο ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα κατασταλτικά μέτρα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει χαθεί το 20%-30% του ζωικού κεφαλαίου των προβάτων, λόγω του καταρροϊκού πυρετού, εκφράζει σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), καλώντας τους για «άμεση παρέμβαση».«Το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί και πρέπει να γίνει αμέσως αντιληπτό ότι απειλείται σοβαρά το βαρύ πυροβολικό της ελληνικής κτηνοτροφίας», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΠΕΚ Δημήτρης Καμπούρης.
«Κινδυνεύει η ελληνική κτηνοτροφία, κινδυνεύει η οικονομία της χώρας μας, κάνουμε έκκληση για τη σωτηρία των προβάτων που έχουν μείνει», τόνισε.
Η ΠΕΚ, στην επιστολή της, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος αναμονής, δεδομένου ότι έχουν χαθεί ήδη χιλιάδες πρόβατα και ζητά άμεσα να γίνει ψεκασμός για τα κουνούπια- είτε ως αεροψεκασμός, με κεντρική ευθύνη, είτε να ξεκινήσει ο ψεκασμός των ποιμνιοστασίων και των χωρών βοσκής, με ευθύνη των Περιφερειών.
Ταυτόχρονα, η ΠΕΚ επαναφέρει το θέμα του εμβολιασμού των ζώων, ζητώντας «να επιχειρηθεί ο εμβολιασμός εδώ και τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση και αναμονή άλλων αποτελεσμάτων».
Επίσης, ζητά να υπάρξει άμεση αναπλήρωση ή αποζημίωση των θανόντων ζώων και της παραγωγής που έχει ήδη χαθεί, όπως και αυτής που πρόκειται να απολεσθεί την επόμενη χρονιά.
«Οι κτηνοτρόφοι της χώρας περιμένουν την άμεση παρέμβαση όλων των θεσμικών παραγόντων για την άμεση πλέον αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού που μαστίζει το ζωικό κεφάλαιο στη χώρα μας», υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- η ΠΕΚ.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ρύθμισης των βοσκοτόπων, σημειώνεται ότι ο ορισμός του κανονισμού της ΕΕ σχετικά με το θέμα «δημιούργησε και θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα με τις πληρωμές των επιδοτήσεων του 2013-2014 και πιθανόν να δημιουργήσει και επιπρόσθετα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (2015-2020)».
Στο μεταξύ, ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα του καταρροϊκού πυρετού κατέθεσε ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να μάθει σε τι ενέργειες θα προβεί το υπουργείο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων στα αιγοπρόβατα στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και για να προληφθούν νέα κρούσματα, καθώς και τι μέτρα προβλέπεται να ληφθούν για εκείνους τους κτηνοτρόφους που τα κοπάδια τους έχουν ήδη εκδηλώσει κρούσματα της ασθένειας, τόσο για την προστασία των υπόλοιπων αιγοπροβάτων, όσο και για την προστασία των καταναλωτών.
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδα
Σχετικά άρθρα