Μετά τη ΔΕΘ: Η αξιολόγηση, το χρέος και η κρίσιμη μάχη για την Προεδρική εκλογή | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μετά τη ΔΕΘ: Η αξιολόγηση, το χρέος και η κρίσιμη μάχη για την Προεδρική εκλογή

08:13 | 8/9/14
Το τηλεφώνημα της τρόικας που δεν έγινε ποτέ και η αναγκαστική στροφή στο ρεαλισμό. Διαβάστε το ρεπορτάζ...

Μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η αξιολόγηση της τρόικας κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη στην Αθήνα θα κρίνει την εξέλιξη του κυβερνητικού σχεδίου: Όλα γίνονται για την προεδρική εκλογή.

Οι περισσότερες από τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκονται υπό την αίρεση των εκπροσώπων των δανειστών και θα “κλειδώσουν” με την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί παράλληλα προϋπόθεση για να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος (“η επίσημη πιστοποίηση της βιωσιμότητας” όπως είπε ο πρωθυπουργός ) με την κυβέρνηση να επενδύει ελπίδες στην πιθανή διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για το θέμα, με τη συμμετοχή των πιστωτών της χώρας και κατόπιν πίεσης του ΔΝΤ, στις 14 και 15 Νοεμβρίου. Με την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος συνδέεται και η παρουσίαση ενός “ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων” που προανήγγειλε ο κ.Σαμαράς για το Δεκέμβριο και το οποίο θα υιοθετηθεί αντί ενός τρίτου μνημονίου.

Καθώς όμως διαπιστώνεται για άλλη μία φορά η απροθυμία των εταίρων και δανειστών να κάνουν “δώρο” τη διευθέτηση του χρέους σε μία κυβέρνηση υπό εκλογική προθεσμία λόγω Προεδρίας της Δημοκρατίας (η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει η διαδικασία να ξεκινήσει νωρίτερα, δηλαδή το φθινόπωρο, προκειμένου το Νοέμβριο να μπει στην τελική ευθεία το θέμα του χρέους) και δεδομένου ότι κυρίως από την πλευρά του Βερολίνου έχει προαναγγελθεί λίγο πολύ ένα επιπλέον (μικρότερο σε σχέση με τα προηγούμενα) πακέτο στήριξης, είναι ανοιχτές οι εξελίξεις όσον αφορά το χρόνο της προεδρικής εκλογής.

Για αυτό ο κ.Σαμαράς απέφυγε να “δείξει” το Φεβρουάριο και εστίασε κυρίως στο πολιτικό διακύβευμα της αποφυγής πρόωρων εκλογών, με έμφαση στη σταθερότητα και ζοφερές περιγραφές των συνεπειών μίας εκλογικής περιπέτειας.

Πρώτα από όλα όμως, το Μαξίμου καλείται να ξεπεράσει το βαρύ -κυρίως λόγω ΕΝΦΙΑ- πολιτικό κλίμα, ώστε στις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου (από τις 15 και μετά, ώστε να έχουν μία σχετική αξιοπιστία και να φανεί ο αντίκτυπος της ΔΕΘ) να πάρει μία πολιτική ανάσα, αναγκαία για την καλλιέργεια των συνθηκών αναζήτησης των 180.

Το γεγονός όμως ότι οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ ήταν εν τέλει πιο συγκρατημένες από το αναμενόμενο, με την εξειδίκευση πολλών εξ αυτών να παραπέμπεται στο μέλλον, δημιούργησε ήδη ανησυχία. Κυβερνητικά στελέχη αλληλοκατηγορούνται για τον επικοινωνιακό χειρισμό και τις διαρροές, που δημιούργησαν υψηλές προσδοκίες.

Το κλίμα περί φοροελαφρύνσεων με ή χωρίς τη ρητή συγκατάθεση της τρόικας, που είχε καλλιεργηθεί σταδιακά μετά τις ευρωεκλογές φέρεται να ενόχλησε τους εκπροσώπους των δανειστών, χωρίς την έγκριση των οποίων στην πραγματικότητα όποια υπόσχεση από το βήμα της ΔΕΘ θα ήταν κενή περιεχομένου.

Έτσι, ενώ την Παρασκευή διέρρεε από διάφορες πλευρές η ανακοίνωση της αύξησης των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 72 (100 για χρέη μέχρι 100.000 ευρώ), το πρωί του Σαββάτου μάταια ανέμενε η κυβέρνηση το τηλεφώνημα με την έγκριση της τρόικας, που θέλει να κρατήσει την Αθήνα σε αυστηρή δημοσιονομική τροχιά.

Εξ ανάγκης λοιπόν, η κυβέρνηση κάνει στροφή στο ρεαλισμό, ξεκινώντας ταυτόχρονα νέα σειρά επιθέσεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και παροχολογία.

Της Βίκυς Σαμαρά
Πηγή: news247.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών