«Ο πολιτισμός είναι πηγή από την οποία μπορεί να προέλθουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Ο πολιτισμός είναι πηγή από την οποία μπορεί να προέλθουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας»

22:22 | 24/9/14
«Ο πολιτισμός είναι πηγή από την οποία μπορεί να προέλθουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας»

Κλεμμένα ελληνικά αρχαία νομίσματα παρέδωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού στον Κωσταντίνο Τασούλα

Στη σημασία της άτυπης συνόδου των υπουργών Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο, αλλά και της τελετής επιστροφής στην Ελλάδα ογδόντα αρχαίων νομισμάτων, από μέρους της Ιταλίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Η σημασία της σημερινής άτυπης συνόδου υπουργών πολιτισμού στο Τορίνο δεν καθορίστηκε μόνον από την ημερήσια διάταξη, αλλά και από την έμφαση που έδωσαν όλοι οι συνάδελφοι -και βέβαια κι η Ελλάδα- στην πρόταση της ιταλικής Προεδρίας, η οποία συνεχίζει την εφαρμογή μιας ιδέας της προγενέστερης ελληνικής Προεδρίας. Της ιδέας να θεωρηθεί ο πολιτισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν μια πηγή από την οποία μπορεί να προέλθει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα, «η ιδιότητα αυτή του πολιτισμού είναι παραγνωρισμένη και στην ατζέντα για την αναθεώρηση της στρατηγικής "Ευρώπη 2020", ο πολιτισμός απουσιάζει».

Συμφωνήθηκε να ενταχθεί με πειστικό τρόπο η ανθρώπινη αυτή δραστηριότητα και η κρατική υποστήριξη στον πολιτισμό στους αναπτυξιακούς παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να πετύχει την ανάπτυξη που επιθυμεί.

«Αναφέρθηκα εκτενώς στο θέμα αυτό κι είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στους συναδέλφους μια μελέτη την οποία πρόσφατα παρέλαβε το υπουργείο μας και που αποδεικνύει, κατά τρόπο εντυπωσιακό, με αριθμούς, την κοινωνική και οικονομική επίπτωση των επενδύσεων στον πολιτισμό», τόνισε ο κ. Τασούλας.

Η έρευνα αυτή δείχνει ότι ο πολλαπλασιαστής μιας πολιτιστικής επένδυσης είναι 3,4. Άρα, όπως είπε ο υπουργός, για ένα εκατομμύριο ευρώ επένδυση σε έργα πολιτισμού (από την Όπερα μέχρι και μια αξιόλογη κινηματογραφική ταινία) παράγονται οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα, που συγκεντρώνουν το ποσό των 3,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, έρευνα απέδειξε ότι επενδύσεις του υπουργείου Πολιτισμού ύψους 512 εκατομμυρίων ευρώ, των τελευταίων ετών, απέδωσαν κοινωνικό και οικονομικό αποτέλεσμα 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο υπουργός Πολιτισμού πρόσθεσε ότι στη σύνοδο του Τορίνο συζητήθηκαν θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και της λεγόμενης «πολιτιστικής εξαίρεσης» (βάσει της οποίας ο πολιτισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι διαφορετικό από το εμπόριο ή την στενή έννοια της οικονομίας) και η συνάντηση ανανεώθηκε για τα τέλη Νοεμβρίου, για την τακτική σύνοδο των υπουργών Πολιτισμού στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε και στην τελετή παράδοσης στην Ελλάδα ογδόντα αρχαίων νομισμάτων από τον Ιταλό ομόλογό του, επισημαίνοντας: ««Ο κ. Ντάριο Φραντσεσκίνι, ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, μου παρέδωσε ογδόντα νομίσματα -εβδομήντα εννέα ασημένια και ένα χάλκινο- τα οποία και κατασχέθηκαν το 2008 στη Βενετία ως παράνομα εξαχθέντα από την Ελλάδα.

Για πρώτη φορά εφαρμόσθηκε η οδηγία 93/7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως έχει αναθεωρηθεί χάρη στην ελληνική Προεδρία που προηγήθηκε της ιταλικής) και η οποία διευκολύνει και κάνει πιο λειτουργική την αντιμετώπιση των παράνομων διακινήσεων πολιτιστικών αγαθών.

Η ιταλική κυβέρνηση δέχθηκε το αίτημα της ελληνικής και χάρη στη συνεργασία των στελεχών των υπουργείων Πολιτισμού των δυο χωρών και στη βοήθεια της ιταλικής αστυνομίας, αρμόδιας για την πολιτιστική κληρονομιά, από αυτή την στιγμή, αυτά τα σπουδαία αυτά νομίσματα του πέμπτου με δεύτερου προ Χριστού αιώνα, προερχόμενα, κυρίως, από την περιοχή της Χαλκιδικής, βρίσκονται στα χέρια μας, σε ελληνικά χέρια.

Ευχαρίστησα τον Ιταλό υπουργό για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας κι είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στο ότι, πέρα από το αίτημα αυτό, το κορυφαίο αίτημα της Ελλάδας -εν ονόματι της Ιστορίας της αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς- είναι η επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα, του πιο σημαντικού μνημείου του δυτικού πολιτισμού. Στη συνέχεια δώρισα στον κ. Φραντσεσκίνι τέσσερα πιστά αντίγραφα ασημένιων νομισμάτων, ένα από τα οποία προέρχεται από την περιοχή της Γόρτυνας, στην Κρήτη. Ευχαρίστησα τον κ. Φραντσεσκίνι για τη γόνιμη επιστημονική παρουσία της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη χώρα μας, η οποία ξεπερνά τον ένα αιώνα: λίγο πριν ξεκινήσει ο εικοστός αιώνας, άρχισε να δραστηριοποιείται στην Κρήτη και τα τελευταία χρόνια και στη Λήμνο».

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού προλογίζοντας την συγκεκριμένη τελετή, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τα όσα πέτυχε στον πολιτιστικό τομέα, με την εκ περιτροπής Προεδρία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια αυτή, επιχειρώντας να διευρύνει και τους ορίζοντές της.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών