Πως σχεδιάζει να γιορτάσει τα 40 της χρόνια η Ν.Δ: Δύο εκδηλώσεις με συμβολισμό σε Χαλκιδική και Αθήνα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πως σχεδιάζει να γιορτάσει τα 40 της χρόνια η Ν.Δ: Δύο εκδηλώσεις με συμβολισμό σε Χαλκιδική και Αθήνα

12:06 | 16/9/14
Σύνδεση με το (καραμανλικό) παρελθόν, συζήτηση για το (σαμαρικό) μέλλον οι στόχοι του Μαξίμου
Σύνδεση με το (καραμανλικό) παρελθόν, συζήτηση για το (σαμαρικό) μέλλον οι στόχοι του Μαξίμου...

Με δύο εκδηλώσεις υψηλού πολιτικού συμβολισμού σε Χαλκιδική και Αθήνα, στις 27 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου αντίστοιχα, σχεδιάζει να εορτάσει η Νέα Δημοκρατία τα 40 χρόνια από την ίδρυση της.

Η Χαλκιδική ήταν ο τόπος όπου το Μάιο του 1979, τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Ν.Δ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πραγματοποιήθηκε το πρώτο “γαλάζιο” συνέδριο -και το πρώτο συνέδριο κόμματος μετά τη μεταπολίτευση.

Ο ιδρυτής της Ν.Δ είχε προσδιορίσει τότε ως ιδεολογία του κόμματος το “ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό”, ο οποίος όπως είχε πει “αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους, χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης”. Έκτοτε μεσολάβησε η στροφή σε πιο φιλελεύθερους δρόμους επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η επιστροφή στο ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό επί Μιλτιάδη 'Εβερτ και η ανακήρυξη του “σύγχρονου κοινωνικού κέντρου” σε ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ επί Κώστα Καραμανλή.

Ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ και πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει να “επιστρέψει” στη Χαλκιδική σε μία προφανή προσπάθεια σύνδεσης με το (καραμανλικό) παρελθόν της παράταξης, μετά από μία μακρά περίοδο φλερτ προς τα δεξιά και με δεδομένη την καχυποψία μεταξύ της σημερινής γαλάζιας ηγεσίας και σημαντικού μέρους της βάσης και των στελεχών. Αυτό δε συνεπάγεται πάντως κατ ανάγκην συνέδριο, αλλά ενδεχομένως μία εκδήλωση- φόρο τιμής, που σίγουρα θα προκαλέσει ιδεολογικές και εσωτερικές συζητήσεις.

Ανήμερα της επετείου ίδρυσης της Ν.Δ σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη εκδήλωση, αυτή τη φορά υπό τη μορφή συζήτησης, για το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης σήμερα και την πορεία προς το μέλλον. Οι λεπτομέρειες όμως αυτού του διαλόγου, τα πρόσωπα που θα προσκληθούν, οι διαδικασίες και το στίγμα της “ανασύνταξης της κεντροδεξιάς” (φυσικά υπό την ηγεσία του Σαμαρά) όπως θέλει να την παρουσιάζει το Μαξίμου εξετάζονται, καθώς άλλωστε στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχουν δύο γραμμές όσον αφορά στην κατεύθυνση (κέντρο ή δεξιά) και τον τρόπο της διεύρυνσης.

Η λογική του συνεδρίου και της πανστρατιάς σε στελέχη και ψηφοφόρους που αποχώρησαν από τη Ν.Δ τα μνημονιακά χρόνια, με το επιχείρημα της εξόδου από το μνημόνιο, ενέχει άλλωστε τον κίνδυνο να μην υπάρξει ιδιαίτερη ανταπόκριση στο προσκλητήριο (όπως είχε συμβεί και με το συνέδριο του 2013) ή τα πρόσωπα που είναι έτοιμα να επιστρέψουν στο “μαντρί” - κατά την έκφραση του Ευάγγελου Αβέρωφ- όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης να μη γίνουν δεκτά με θέρμη, ιδιαίτερα από την κεντρώα- καραμανλική πτέρυγα.
Σύνδεση με το (καραμανλικό) παρελθόν, συζήτηση για το (σαμαρικό) μέλλον οι στόχοι του Μαξίμου
Ασαφές είναι ακόμη εάν οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του κόμματος ή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ.Καραμανλής (με πρόεδρο πλέον τη Ρόδη Κράτσα), το οποίο όμως δεν διαθέτει οργανωτικές ή οικονομικές δυνατότητες.

Το Ίδρυμα “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, πρόεδρος του οποίου είναι ο Πέτρος Μολυβιάτης και το οποίο βρίσκεται υπό στενά “καραμανλικό έλεγχο”, δεν έχει προγραμματίσει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- κάποια εκδήλωση για την επέτειο της 4ης Οκτωβρίου.

Πηγή: news247.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών