Στο Παρίσι διαπραγμάτευση, στην Αθήνα προεδρολογία με το ερώτημα πρόωρων εκλογών μετέωρο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στο Παρίσι διαπραγμάτευση, στην Αθήνα προεδρολογία με το ερώτημα πρόωρων εκλογών μετέωρο

09:45 | 4/9/14
Οι τρεις μήνες που θα κρίνουν τις αποφάσεις. Ο φόβος για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και η τρόικα για άλλη μία φορά “κλειδί” των πολιτικών σχεδιασμών...

Δεν είναι μόνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος που δηλώνει έτοιμος και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: Το σενάριο αυτό είναι απευκταίο για τη δικομματική, η οποία θέλει να αποφύγει το εκλογικό ρίσκο, οι τελικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν οριστικά ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις όταν και εφόσον “ξεμπερδέψουμε με την τρόικα” όπως λέει χαρακτηριστικά γαλάζιο υψηλόβαθμο στέλεχος.

Το Μαξίμου έκοψε μαχαίρι την έντονη εκλογολογία, που αναπτύχθηκε μετά τον ανασχηματισμό, όταν αποφάσισε να διαρρεύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η διαδικασία της προεδρικής εκλογής θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο και τότε οι βουλευτές θα κληθούν να απαντήσουν στο δίλημμα “εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ή εκλογές”.

Η λογική της εισήγησης που τελικά κυριάρχησε έναντι των σεναρίων “αριστερής παρένθεσης” ήταν πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει το ρίσκο της διεξαγωγής εκλογών με δική της πρωτοβουλία, αλλά είναι προτιμότερο να παραμείνει προσηλωμένη στη γραμμή της σταθερότητας, αφήνοντας στο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για τυχόν εκλογικό αδιέξοδο. Και πάνω από όλα με την ελπίδα ότι “οι βουλευτές, που ξέρουν ότι δύσκολα θα ξαναβγούν, θα θελήσουν να αποφύγουν πάση θυσία τις εκλογές για να μη χάσουν τη βουλευτική αποζημίωση” κατά την άποψη έμπειρων στελεχών.

Ταυτόχρονα όμως ο σχεδιασμός αυτός προϋποθέτει και την ομαλή εξέλιξη όσον αφορά τρία βασικά βήματα στην κυβερνητική προσπάθεια αλλαγής του δυσμενούς κλίματος: Πρώτον την ανακοίνωση φοροελαφρύνσεων με ικανή επικοινωνιακή απήχηση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δεύτερον την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς άλλα προβλήματα μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ώστε, τρίτον να μπει στην τελική ευθεία μέχρι το Νοέμβριο η πολυαναμενόμενη συζήτηση για το χρέος και ταυτόχρονα να αποφευχθεί νέο πρόγραμμα, με παράλληλη απεμπλοκή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά με κάποιου είδους μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις έναντι της Ευρώπης.


Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, συμπεριλαμβανομένων νέων διορθώσεων όσον αφορά στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, έχουν προαναγγελθεί για σήμερα, ώστε η νομοθετική ρύθμιση να ψηφιστεί αύριο και ο Αντώνης Σαμαράς να τις συμπεριλάβει στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Ομιλία η οποία θα γραφτεί εκ των πραγμάτων κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ξυπνούν εν τω μεταξύ στο εσωτερικό της Ν.Δ το φόβο που είχαν πυροδοτήσει οι αντιδράσεις του κυβερνητικού εταίρου μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, περί αποχώρησης από τη δικομματική με το βλέμμα σε μία μετεκλογική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

Η προεδρολογία παράλληλα καλά κρατεί, με τη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά- Παπούλια να ερμηνεύθηκε εν πολλοίς και υπό το πρίσμα της επιλογής του τελικού χρονοδιαγράμματος για τη διαδοχή του.

Της Βίκυς Σαμαρά
Πηγή: news247.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών