Τι φοβούνται οι γαλάζιοι βουλευτές της Θεσσαλονίκης σε περίπτωση πρόωρων εκλογών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τι φοβούνται οι γαλάζιοι βουλευτές της Θεσσαλονίκης σε περίπτωση πρόωρων εκλογών

09:40 | 10/9/14
Τι φοβούνται οι γαλάζιοι βουλευτές της Θεσσαλονίκης σε περίπτωση πρόωρων εκλογών
"Σφαγή" εδρών αναμένεται και στη συμπρωτεύουσα. Οι μάχες της Μακεδονίας...

Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ, η ενδεχόμενη μείωση των εδρών της Νέας Δημοκρατίας και στις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, εκτός από το λεκανοπέδιο, ανησυχεί τους γαλάζιους.

Στην Α' Θεσσαλονίκης εκφράζονται φόβοι για αντίστοιχη σφαγή εδρών όπως και στην Α' Αθήνας.

Ειδικότερα, στο νεοδημοκρατικό παρασκήνιο εκτιμάται ότι οι έξι έδρες που είχε καταλάβει η Ν.Δ στις δεύτερες εκλογές του 2012 ενδέχεται να μειωθούν σε τρεις ή ακόμη και δύο. Με δεδομένο δε πως η Α' Θεσσαλονίκης είναι η εκλογική περιφέρεια του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος όπως έχει γράψει θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές παρά τις φήμες περί του αντιθέτου και ο οποίος ως πρώην πρωθυπουργός δε χρειάζεται σταυρό και θα καταλάβει τη μία έδρα, απομένουν στην πραγματικότητα δύο ή μία θέσεις.

Για αυτές θα δώσουν σκληρή μάχη ο Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος ως υποψήφιος δήμαρχος έκανε μία αξιοπρεπή εμφάνιση απέναντι στον ισχυρό Γιάννη Μπουτάρη, ο Γιώργος Ορφανός που έχει το αβαντάζ του υπουργείου, ο Κώστας Γκιουλέκας και η Ελενα Ράπτη που έχουν ο καθένας το δικό του κοινό, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος όμως φέρει ως βαρίδι το αρνητικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στις οποίες αν και είχε τη στήριξη του Μαξίμου έχασε από τον “αντάρτη” Απόστολο Τζιτζικώστα.
Τι φοβούνται οι γαλάζιοι βουλευτές της Θεσσαλονίκης σε περίπτωση πρόωρων εκλογών
Στη Β' Θεσσαλονίκης λόγω αύξησης του αριθμού των εδρών ως απόρροια της απογραφής του 2011, η Ν.Δ ενδέχεται να διατηρήσει τις δύο έδρες που είχε πάρει τον Ιούνιο του 2012 (και τις οποίες κατέχουν σήμερα ο Θόδωρος Καράογλου και ο Σάββας Αναστασιάδης) είναι όμως και εκεί ορατό το ενδεχόμενο μείωσης της εκλογικής εκπροσώπησης στον ένα βουλευτή.

Συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία, όπου βρίσκονται πολλά παραδοσιακά “κάστρα” της Ν.Δ, η γαλάζια παράταξη αν και στις πρόσφατες ευρωεκλογές διατήρησε οριακά την πρωτιά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, είδε τα ποσοστά της να πέφτουν περίπου κατά εννέα μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Στο βαθμό που η σύγκριση μεταξύ αποτελεσμάτων διαφορετικού είδους εκλογικών αναμετρήσεων επιτρέπει την εξαγωγή ορισμένων συμπερασμάτων -έστω υπό την έννοια της ανίχνευσης τάσεων- το ερώτημα είναι εάν οι ψηφοφόροι αυτοί, που σε ένα βαθμό επέλεξαν το Μάιο την αποχή και σε δεύτερο βαθμό την ψήφο διαμαρτυρίας, θα κάνουν το ίδιο και όταν έλθει η ώρα των εθνικών εκλογών.

Ενδιαφέρον θα έχει η αναμέτρηση ειδικότερα σε ορισμένες από τις περιφέρειες της περιοχής, όπως οι ακραιφνώς “καραμανλικές” Σέρρες, όπου η Ν.Δ εκτιμάται πως ενδέχεται να δει τις έδρες της να μειώνονται σε δύο από τρεις, καθώς έλαβε στις ευρωεκλογές 11 μονάδες λιγότερες από τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του 2012. Τότε ο σαμαρικός Μενέλαος Βλαχβέης είχε λάβει την πρωτιά στην καραμανλική αυτή περιφέρεια. Η Φωτεινή Αραμπατζή λόγω επιρροής στα τοπικά ΜΜΕ έχει ισχυρές ελπίδες, ενώ η υπουργοποίηση για πρώτη φορά του Θεόφιλου Λεονταρίδη επί Σαμαρά ερμηνεύτηκε από γαλάζιες “κακές γλώσσες” ως προσπάθεια για τρικλοποδιά στον Κωστή Καραμανλή το νεότερο, υιό του Αχιλλέα Καραμανλή και εξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται να κατέβει στις επόμενες εκλογές, καθιστώντας τον ανταγωνισμό ακόμη πιο σκληρό.

Της Βίκυς Σαμαρά
Πηγή: news247.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών