10:33 | 13/10/14
Η συνάντηση στην Ουάσινγκτον και ο μακρύς δρόμος μέχρι το Δεκέμβριο
Το κυβερνητικό σχέδιο αντικατάστασης του τρέχοντος μνημονίου με ένα μεταμνημονιακό πρόγραμμα το στίγμα του οποίου έδωσε με την ομιλία του στο κλείσιμο της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μόλις που αρχίζει να διαγράφεται μετά τη χθεσινή συνάντηση στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.Ένα σχέδιο, το οποίο υπαγορεύεται από τις πολιτικές ανάγκες της δικομματικής κυβέρνησης, αλλά η μορφή του οποίου θα διαμορφωθεί εξ ανάγκης από τους εταίρους και δανειστές.
Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, του συμβούλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία του υπεύθυνου του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν και του εκπροσώπου τύπου Τζέρι Ράις, δεν ήταν η αρχή του τέλους όπως ήθελε να ελπίζει το Μαξίμου, αλλά μάλλον το τέλος της αρχής όσον αφορά στην προσπάθεια εξόδου από το μνημόνιο, το οποίο στην πραγματικότητα απλώς θα αντικατασταθεί από ένα νέο τρόπο χρηματοδότησης
“Θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις για το τι θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος. Στο τέλος του χρόνου θα βρούμε λύση”, σημείωνε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος αργά χθες το βράδυ.
Το ερώτημα είναι ποιο ρόλο θα έχει το ΔΝΤ στο εξής, καθώς στην πραγματικότητα τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι δύο: Πως ακριβώς θα λειτουργήσει η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης εφόσον η Αθήνα παραιτηθεί από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-2016 και πως θα αποπληρωθούν τα χρήματα που έχει δώσει το Ταμείο στη χώρα μας μέχρι σήμερα.
Το δεύτερο σημαίνει πως στην πραγματικότητα το ΔΝΤ μπορεί να αποχωρήσει από τη χρηματοδότηση, η παρουσία του όμως στη χώρα μας θα συνεχιστεί, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Αυτό σημαίνει η φράση “μετεξέλιξη της σχέσης με το ΔΝΤ” που χρησιμοποίησε ανώτερη κυβερνητική πηγή μετά τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον.
Η κυβέρνηση επιμένει δε στην αποχώρηση του Ταμείου από τη χρηματοδότηση ακόμη και εάν αυτό κοστίσει περισσότερο από οικονομικής απόψεως όχι μόνο για πολιτικούς λόγους (ώστε να ισχυρίζεται δηλαδή πως η τρόικα έφυγε και τα μνημόνια τελείωσαν) αλλά και γιατί οι αγορές είναι πάντα επιφυλακτικές απέναντι σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Για αντίστοιχο λόγο επιθυμεί και τη διευθέτηση του χρέους, προκειμένου δηλαδή ο δανεισμός και η αποπληρωμή να καταστεί πιο εύκολη υπόθεση.
Το θέμα της εποπτείας φαίνεται πως ήταν και το αντικείμενο του ολιγόλεπτου τετ α τετ που είχαν ο κ.Χαρδούβελης και η κ.Λαγκάρντ, χωρίς την παρουσία άλλων εκπροσώπων είτε της ελληνικής πλευράς είτε του Ταμείου.
Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες συναντήσεις κορυφής μέχρι την επίτευξη της επιθυμητής τελικής συμφωνίας, μετά την οποία ως τελευταίο τυπικό βήμα θα σταλεί η επιστολή του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για τη διακοπή των (χρηματοδοτικών) σχέσεων με το ΔΝΤ. Πρώτα όμως πρέπει να ολοκληρωθούν τα stress tests στις 26 Οκτωβρίου και στη συνέχεια η δεύτερη φάση της αξιολόγησης της τρόικας, η οποία αφορά τα καυτά ζητήματα των κόκκινων δανείων και των παρεμβάσεων σε ασφαλιστικό και εργασιακά.
Κρυφή επιθυμία του Μαξίμου είναι το τελευταίο βήμα να γίνει κοντά στην ψήφιση του προϋπολογισμού και να αποτελέσει το βασικό στοιχείο πάνω στο οποίο η δικομματική θα επιχειρήσει να κτίσει την προεδρική πλειοψηφία του Φεβρουαρίου.
Της Βίκυς Σαμαρά
Πηγή: news247.gr
Σχετικές ετικέτες:Αντώνης ΣαμαράςΓκίκας ΧαρδούβεληςΔΝΤΚριστίν ΛαγκάρντκυβέρνησηΜνημόνιοΝΔΟικονομίαψήφος εμπιστοσύνης
Σχετικά άρθρα