Πώς θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πώς θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου

16:20 | 5/10/14
Πώς θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου

Πόσο αναμένεται να επηρεάσει την ελληνική οικονομία η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου

Αύξηση της ανταγωνιστικότητας προϊόντων και υπηρεσιών της ελληνικής οικονομίας συνεπάγεται η κατά 10% διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου από τα υψηλά του Μαΐου.

Η ανταγωνιστικότητα αυτή, όμως, αφορά μόνο τις εξαγωγές προς χώρες εκτός της Ευρωζώνης, που χρησιμοποιούν, δηλαδή, νομίσματα συνδεδεμένα κυρίως με το δολάριο και, βέβαια, τις ΗΠΑ. Αντίστροφα, αφορά και την ανταγωνιστικότητά έναντι προϊόντων και υπηρεσιών που εισάγονται από τις ΗΠΑ ή άλλες τρίτες -εκτός Ευρωζώνης- χώρες.

Αυτό επισημαίνουν οικονομολόγοι, προσθέτοντας πάντως ότι η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου καθιστά ακριβότερη την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, αφού διαπραγματεύονται διεθνώς σε δολάρια. Στην παρούσα φάση η αρνητική επίπτωση στο κόστος της ενέργειας και των ενεργοβόρων μεταφορών έχει ουδετεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από την κατά 10% πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές το τελευταίο τρίμηνο.

Η ισορροπία αυτών των δύο μετώπων είναι που θα καθορίσει την έκταση των θετικών επιπτώσεων στη ελληνική οικονομία από την de facto υποτίμηση του ευρώ, η οποία μάλιστα αναμένεται να διευρυνθεί τους επόμενους μήνες και, ενδεχομένως, έτη. Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με οικονομετρικά μοντέλα που επικαλείται η Morgan Stanley κάθε 10% διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ενισχύει την κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατά 3 έως 4%.

Η ελληνική οικονομία διαθέτει πολλούς εξωστρεφείς κλάδους και επιχειρήσεις που ωφελούνται από την ανατίμηση του δολαρίου με πλέον διακριτούς τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Με το ναυτιλιακό συνάλλαγμα να υπολογίζεται σε πάνω από 15 δισ. δολ. ετησίως κατά μέσο ορό την τελευταία δεκαετία, το όφελος για το ισοζύγιο των εξωτερικών συναλλαγών αναμένεται να είναι σημαντικό.
Σημειώνεται πως η ποντοπόρος αποτιμά τις συναλλαγές της αποκλειστικά με το δολάριο.

Στον τουρισμό η ανάπτυξη των αγορών που χρησιμοποιούν το δολάριο συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής -με δεδομένη τη σύνδεση της ισοτιμίας του γουάν με το αμερικανικό νόμισμα- αποτελεί κλειδί για την επίτευξη μεγαλύτερων ωφελειών. Το ίδιο ισχύει, όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, και με όσους εξάγουν στην Κίνα, ειδικά μετά και την απελευθέρωση της απευθείας μετατρεψιμότητας των γουάν σε ευρώ αυτή την εβδομάδα από την κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Εξαγωγές

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία του φετινού Ιουλίου, το μερίδια των ελληνικών εξαγωγών ως προς τον προορισμό τους δείχνουν ότι κατευθύνονται σε ποσοστό 49,8% στην Ε.Ε. και κατά 50,2% σε τρίτες χώρες. Εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η σχέση που διαμορφώνεται δίνει σαφές προβάδισμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με ποσοστό 64,4% - 35,6%. Ομως μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. περιλαμβάνεται και η Βρετανία όπου η στερλίνα σημειώνει επίσης μεγάλη ανάποδη τάση έναντι του ευρώ, καθιστώντας τις ελληνικές εξαγωγές ανταγωνιστικότερες και σε αυτή την αγορά. Χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν πως εξωστρεφείς επιχειρήσεις με πωλήσεις σε νομίσματα που έχουν ανατιμηθεί, όπως η Follie Folie, η Τιτάν ή η ΦΑΓΕ, ευνοούνται, όπως και όμιλοι που υποδέχονται πελάτες που πληρώνουν με δολάρια. Παράδειγμα αποτελεί η ΣΕΠ Α.Ε. που διαχειρίζεται τους προβλήτες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά.

Στο μέτωπο των επενδύσεων, τόσο των άμεσων όσο και χαρτοφυλακίου, ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα, επιχειρήσεις, αλλά και άυλοι τίτλοι, όπως μετοχές ή ομόλογα, καθίστανται de facto ελκυστικότερα για επενδυτές που χρησιμοποιούν το δολάριο.

Με δεδομένο ότι Βρετανία και ΗΠΑ αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα διεθνώς, αυτό μεταφράζεται σε κίνητρο για νέες επενδύσεις. Στον αντίποδα, οι ήδη τοποθετημένοι, δολαριακοί επενδυτές εγγράφουν υποαξίες, όταν λογιστικοποιούν τις θέσεις τους σε δολάρια. Κάτι που εξηγεί ενδεχομένως και ένα μέρος των πιέσεων στο χρηματιστήριο το διάστημα από το καλοκαίρι και μετά. Αλλη αρνητική επίπτωση του ακριβότερου δολαρίου είναι στον ισολογισμό των επιχειρήσεων που έχουν δανειστεί σε δολάριο αφού η εξυπηρέτηση του χρέους γίνεται ακριβότερη.
Ισοτιμία ευρώ - δολαρίου 1 προς 1 εντός διετίας βλέπουν οι οίκοι

Με ορατό επίπεδο ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου στα 1,25 και πολλούς ξένους επενδυτικούς οίκους να πιθανολογούν διολίσθησή της ακόμα και στο ένα προς ένα, σε ορίζοντα διετίας, το κοινό νόμισμα υποχώρησε αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Στην «καρδιά» της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί στις αγορές συναλλάγματος, εδώ και μερικούς μήνες, βρίσκεται, βέβαια, το γεγονός πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει δρομολογήσει ήδη τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτική της, την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχωρά σε επιθετικά μέτρα χαλάρωσής της, με ό,τι αυτή η αναντιστοιχία μπορεί να συνεπάγεται.

Στις αρχές της εβδομάδας, η ισοτιμία έκλεισε κάτω από το 1,27 για πρώτη φορά από το 2012. Σε ό,τι αφορά το τρίτο τρίμηνο του 2014 έκλεισε με απώλειες 7,7% έναντι του δολαρίου και 10% από το υψηλό δυόμισι ετών, του 1,398, στις αρχές Μαΐου.

Η πτώση δεν φαίνεται ίσως μεγάλη σε αυτό το διάστημα, αλλά σημειώνεται πως στις 22 Οκτωβρίου του 2009, οπότε και η κρίση σοβούσε στις ΗΠΑ, βρισκόταν στο 1,5033. Το γεγονός θα πρέπει να μελετηθεί σωστά απ’ όσους παρακολουθούν τις νομισματικές εξελίξεις.

Παράλληλα με την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου το κοινό νόμισμα υποχωρεί και έναντι της βρετανικής στερλίνας. Η λίρα ανατιμήθηκε κατά 1,7% τον Σεπτέμβριο έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και ήταν ο έκτος συνεχόμενος μήνας ανόδου της, που είναι και το μεγαλύτερο διάστημα συνεχούς ανατίμησής της από το 2000.

Πρόβλεψη

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών μιλούν για κίνηση της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου προς τα επίπεδα του 1,24 - 1,25 έως τα τέλη του 2014. Εως τότε όμως, πολύ βλέπουν χαμηλότερη κίνηση του κοινού νομίσματος.

Η Nomura προβλέπει ότι το κοινό νόμισμα θα υποχωρήσει στο 1,20 δολ. μέχρι τα μέσα του 2015, ενώ η Deutsche Bank περιμένει 1,25 στα τέλη του 2014, όπως και η Bank of America Merrill Lynch.
Μεσοπρόθεσμα, οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο δυσοίωνες για την ισοτιμία.
Το ευρώ αναμένεται να υποχωρήσει προς το 1,20 σε ορίζοντα 9 με 12 μηνών, σύμφωνα με την Goldman Sachs που βλέπει, πάντως, πτώση έως και στο 1 προς 1 μέχρι το 2017, όπως εκτιμά ο οικονομολόγος της Ντέιβιντ Κόστιν.

Στην Barclays αναμένουν ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,22 το επόμενο τρίμηνο, στο 1,17 το επόμενο εξάμηνο και στο 1,10 το επόμενο 12μηνο.

Η Citigroup επικαλούμενη τη μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα, εκτίμησε προ ημερών πως το ευρώ θα υποχωρήσει προς την απόλυτη ισοτιμία (1 προς 1) με το δολάριο έως τον Μάιο του 2016, ενώ θα κινηθεί νωρίτερα στη ζώνη των 1,20 - 1,22 δολαρίων, ίσως και φέτος, και το 2015 στα 1,10 - 1,15 δολάρια.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, το ευρωπαϊκό νόμισμα εκτιμάται πως θα υποχωρήσει προς το 1,20 - 1,25 δολάρια μεσοπρόθεσμα.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών