Αχαΐα: Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας για τα νέα ανταποδοτικά τέλη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αχαΐα: Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας για τα νέα ανταποδοτικά τέλη

10:33 | 15/11/14
Αχαΐα: Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας για τα νέα ανταποδοτικά τέλη

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση της δημοτικής αρχής για τα ανταποδοτικά τέλη στην οικονομική επιτροπή χθες και εισάγεται για έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (11:00)

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι εισηγούμενες αυξήσεις, κυρίως σε πρώην δήμους, στη μείζονα αντιπολίτευση.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής η εισήγηση εγκρίθηκε με ψήφους πέντε υπέρ και τέσσερα λευκά (της αντιπολίτευσης).

Ο Π. ΜΕΛΑΣ

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Μελάς, σε χθεσινές δηλώσεις του ανέφερε ως προς τον νέο συντελεστή (4,00€/τ.μ.) συντελεστή τελών καθαριότητας για στεγασμένους χώρους επαγγελματικής χρήσης άνω των 750 τ.μ., ότι προτείνεται να επιβληθεί για κάποιους «μεγάλους», οι οποίοι πλήρωναν μικρά ποσά σε σχέση με τη δραστηριότητά τους. Είπε, για παράδειγμα, ότι δεν μπορούν να μπαίνουν στην ίδια μοίρα ένα καφενείο σε πρώην δήμο, ο ιδιοκτήτης του οποίου παλεύει για να βγάλει ένα μεροκάματο, με μια πολυεθνική εταιρεία. Εξυπακούεται ότι η δημοτική αρχή βάζει το θέμα και στην πολιτική του διάσταση, εκτιμώντας ότι ο «έχων» πρέπει να πληρώσει.

Ο Θ. ΞΥΛΙΑΣ

Ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Ξυλιάς, εκπρόσωπος της παράταξης Χριστόπουλου στην οικονομική επιτροπή, ψήφισε λευκό και ζήτησε από τη δημοτική αρχή να μην φέρει το θέμα στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, προτού κάνει βελτιώσεις στην εισήγησή της. Ενα από τα σημεία της διαφωνίας του είναι η προσπάθεια εξομοίωσης των συντελεστών στα ανταποδοτικά τέλη της Πάτρας με τις δημοτικές ενότητες (πρώην δήμους). Θεωρεί ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής, με την οποία μειώνεται κατά τι ο συντελεστής στην Πάτρα και αυξάνεται σε δημοτικές ενότητες, είναι εις βάρος των κατοίκων των πρώην δήμων. Ο Θ. Ξυλιάς υποστηρίζει, ως επιχείρημα, ότι δεν έχει το ίδιο βάρος η ανταποδοτικότητα σε καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό στην Πάτρα με τους πρώην δήμους.

Ο Γ. ΚΑΥΚΑΣ

Ενστάσεις εξέφρασε για το ίδιο θέμα και ο συνάδελφός του Γιώργος Καυκάς, ο οποίος υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή επικαλείται κατά το δοκούν τον νόμο που υποχρεώνει τους δήμους να έχουν μέχρι δύο τιμές στους συντελεστές των τελών. «Δεν μπορούμε να κάνουμε… λάστιχο το νόμο. Ας μας πει η δημοτική αρχή αν πρέπει να είμαστε υπάκουοι ή ανυπάκουοι. Στη Μεσσάτιδα, από 0,55 ο συντελεστής αυξήθηκε στο 1,10, δηλαδή αύξηση 100%» δήλωσε και εξέφρασε την άποψη ότι είναι λάθος η πολιτική της δημοτικής αρχής: Να ισοσκελίσει από τους «λίγους» των πρώην δήμων αυτά που χάνει από τους «πολλούς» στην Πάτρα.

«Μπορεί να φαίνεται καλή σαν μαθηματική εξίσωση, αλλά σε επίπεδο κοινωνικής δικαιοσύνης δεν είναι σωστή» πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών