Γκερέκου: Με τον Βενιζέλο ή με τον Παπανδρέου; | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Γκερέκου: Με τον Βενιζέλο ή με τον Παπανδρέου;

20:02 | 30/11/14

Ποια θέση παίρνει η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ, Άντζελα Γκερέκου στη διαμάχη Βενιζέλου-Παπανδρέου. Τι δηλώνει για την "Δημοκρατική Παράταξη"

Θέση -έμμεση αλλά μάλλον σαφή- υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη διαμάχη που σπαράσσει το ΠΑΣΟΚ παίρνει η βουλευτής Κέρκυρας Άντζελα Γκερέκου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Corfu Free Press.

Επιτίθεται σε όσους υποστηρίζουν ότι με τις διαδικασίες συγκρότησης της «Δημοκρατικής Παράταξης» εκτυλίσσεται επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι «ουδείς σκοπεύει να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ ή να θίξει την αυτονομία του», αναφέροντας ότι ο μόνος λόγος ύπαρξης ενός ενδεχόμενου «καθαρού» κομματικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι μόνο η «επικύρωση ή μη της αναγκαιότητα μιας ουσιαστικής προοδευτικής παρέμβασης στο πολιτικό παιχνίδι με όρους συμμαχίας».

Χαρακτηρίζει ως υποκριτική την όποια εκ μέρους της προσπάθεια να ισχυριστεί ότι η διαμάχη εντός του κόμματός της μεταξύ Βενιζέλου - Παπανδρέου δεν έχει προσωποποιηθεί, ενώ στηλιτεύει την απόφαση της Ν.Ε. Κέρκυρας του κόμματος να μην συμμετάσχει στο συνέδριο για την ίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης, δηλώνοντας πως η ίδια θα το κάνει.

"Απ' όσο θυμάμαι τον εαυτό μου στην Πολιτική, σε κάθε βήμα εμπλουτισμού του χώρου με νέες δυνάμεις νέες ιδέες, επικρατούσε η ίδια ιδεοληψία: θέλετε να διαλύσετε το ΠΑΣΟΚ! Να αλλοιώσετε τη φυσιογνωμία του! Νομίζω πως έχει έρθει η στιγμή να μιλήσουμε καθαρά. Ουδείς σκοπεύει να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ ή να θίξει την αυτονομία του. Στο κάτω κάτω, οι πολίτες με τη ψήφο τους δίνουν ζωή, νόημα και περιεχόμενο σε έναν κομματικό σχηματισμό. Και τη δεδομένη στιγμή όσοι από τους συμπολίτες μας αυτοπροσδιορίζονται ιδεολογικά ως κεντροαριστεροί ζητούν επιτακτικά τρία πράγματα: την επίτευξη της ενότητας του χώρου, τη δημιουργία μιας εναλλακτικής στρατηγικής που δεν αρκείται στην μνημονιακή διαχείριση ή στο απλοϊκό όραμα μιας «μεταμνημονιακής Ελλάδας» και την ευρεία ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του χώρου.

Αν λοιπόν έχει λόγο ύπαρξης ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μου είναι αυτός: Να επικυρώσει ή μη την αναγκαιότητα μιας ουσιαστικής προοδευτικής παρέμβασης στο πολιτικό παιχνίδι με όρους συμμαχίας. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι οι δύο κυριότεροι πολιτικοί ανταγωνιστές του ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο Συνασπισμός το έχουν αντιληφθεί και κινούνται προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης των συμμαχιών τους" ήταν τα πρώτα της λόγια.

Και πρόσθεσε για τη διαμάχη Βενιζέλου-Παπανδρέου: "Θα ήταν υποκριτικό εκ μέρους να ισχυριστώ ότι η διαμάχη αυτή δεν έχει προσωποποιηθεί. Τα φαινόμενα εσωστρέφειας, ακόμα κι αν έχουν πολιτική βάση, ασφαλώς δε βοηθούν στην ανασυγκρότηση ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε του ευρύτερου χώρου. Μπορεί να δίνουν ενδιαφέρουσα τροφή στις παραπολιτικές στήλες αλλά αφήνουν παγερά αδιάφορο τον κόσμο ο οποίος αναζητεί ουσιαστικές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και της χώρας Είναι μια συνταγή αποτυχίας, μια λάθος συζήτηση στην οποία δεν ενδιαφέρομαι να συμμετάσχω".

"Η Δημοκρατική Παράταξη είναι ιστορικά ο χώρος των Δημοκρατικών στον Μεσοπόλεμο, του Κέντρου πριν από τη δικτατορία, του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς μετά τη Μεταπολίτευση. Μέσα από επιτυχίες και αποτυχίες, η ιστορική συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης είχε πάντα την έννοια ενός πολιτικού χώρου διακριτού από την Δεξιά και την Αριστερά. Επομένως έχει παρελθόν, έχει παρόν και θα έχει και μέλλον. Την διάκριση ανάμεσα σε «παλαιά» και «νέα» υλικά δεν τη συμμερίστηκα ποτέ. Μόνο σκοπιμότητες μπόρεσα να διακρίνω, όταν και όπως αυτή προτάθηκε. Σε ό,τι με αφορά κρίνω, επικροτώ ή αποδοκιμάζω ιδέες και απόψεις με κριτήριο το αξιακό τους περιεχόμενο, την αξιοπιστία του προσώπου που τις εκφέρει και όχι από τα «ένσημα» που ενδεχομένως έχει «κολλήσει» στη διαχείριση θέσεων πολιτικής ευθύνης".

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών