Κίνδυνος λουκέτου στους ξενώνες φιλοξενίας ανηλίκων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Κίνδυνος λουκέτου στους ξενώνες φιλοξενίας ανηλίκων

16:11 | 25/11/14
Κίνδυνος λουκέτου στους ξενώνες φιλοξενίας ανηλίκων

Λήγουν το Φεβρουάριο τα προγράμματα χρηματοδότησης

Με λουκέτο κινδυνεύουν, πανελλαδικά, οι ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, προσφύγων και μεταναστών, χωρητικότητας περίπου 500 ατόμων, καθώς από τον Φεβρουάριο του 2015 λήγουν τα προγράμματα χρηματοδότησης και δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τη συνέχισή τους, όπως λένε εκπρόσωποι των συγκεκριμένων δομών.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι γιατί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων που χρηματοδοτούσε τη λειτουργία των ξενώνων, ενοποιείται με άλλα Ευρωπαϊκά Ταμεία από 1/1/2015. Επιπλέον, η λειτουργία των δομών περνάει από το νέο έτος, από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οπότε δημιουργείται μια ανασφάλεια, όχι τόσο για την εργασιακή μας κατάσταση αλλά για τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό ΠΕ-ΜΠΕ, η υπεύθυνη του ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο και συντονίστρια του προγράμματος «Μέτοικος» Ίριδα Πανδίρη, στο περιθώριο διαβούλευσης που γίνεται στη Θεσσαλονίκη μεταξύ των περισσοτέρων δομών φιλοξενίας στην Ελλάδα.

»Στόχος της διαβούλευσης, που διοργανώνεται με τη χρηματοδότηση των EEA Grants, που διαχειρίζεται η Διεύθυνση Μετανάστευσης της Νορβηγίας (U.D.I), είναι η δημιουργία ενός εγχειριδίου μεθοδολογίας των ξενώνων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων που μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει, δυσχεραίνοντας το έργο των οργανώσεων με δομές φιλοξενίας» εξήγησε η κ. Πανδίρη.

Πρόσθεσε δε, ότι σύμφωνα με στοιχεία εκπροσώπων από τη «Norwegian People's Αid» και τη «Hero Norge», το 2014 υπήρξε αλματώδη αύξηση των ασυνόδευτων ανηλίκων στη Νορβηγία, ανεβάζοντας τον αριθμό τους από 350 το 2013, σε 500 το 2014.

«Στην Ελλάδα είναι ασφυκτικές οι πιέσεις από τα Κέντρα Κράτησης, όπου υπάρχουν περίπου 300 ανήλικοι, για να μεταφερθούν σε ξενώνες φιλοξενίας. Όμως και οι 9 δομές που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι ασφυκτικά γεμάτες και τον χειμώνα δεν υπάρχει κινητικότητα σ' αυτές. Οι ανήλικοι φιλοξενούμενοι προτιμούν να μείνουν δηλαδή στους ξενώνες και να ακολουθήσουν το ταξίδι τους για άλλους προορισμούς, την άνοιξη» εξήγησε η κ. Πανδίρη.

Μπροστά στο ενδεχόμενο κλεισίματος των δομών, ήδη έχει κατατεθεί πρόταση στο υπουργείο Εργασίας για χρηματοδότηση με 8 εκατομμύρια ευρώ από τον Φεβρουάριο του 2015 και για ένα εξάμηνο. «Το υπουργείο Εργασίας εισηγήθηκε να περάσει η πρότασή μας στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά δεν ξέρουμε τι έγινε, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε στον "αέρα"« δήλωσε η κ. Πανδίρη.

Πάντως, οι ανήλικοι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον ξενώνα της ΑΡΣΙΣ έκαναν τη δική τους παρέμβαση στη διαβούλευση, ζητώντας «να μπορούν να έχουν έναν άνθρωπο που θα τους κρατά στον σωστό δρόμο, θα τους συμβουλεύει για το σχολείο και τις σπουδές, θα τους συμβουλεύει για το μέλλον και για άλλα πράγματα που τους απασχολούν, ακόμα και για τα ρούχα».

«Όταν ο άνθρωπος ξεκινάει μόνος του, πορεύεται μόνος του και μεγαλώνει πιο γρήγορα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ανθρώπους να μας στηρίζουν και ένα κράτος να βοηθά» υπογραμμίζουν σε κοινή τους επιστολή που διαβάστηκε στη διαβούλευση.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών