10:20 | 17/11/14
Η κυβέρνηση αντιμέτωπη και με το σενάριο, η προληπτική γραμμή να μην υπογραφεί προτού λυθεί το πολιτικό ζήτημα, αλλά και να περιλαμβάνει και χρηματοδότηση από το ΔΝΤ
Με την τρόικα να μην έχει ακόμη επιστρέψει ενώ απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες μέχρι το Eurogroup- ορόσημο των εξελίξεων- της 8ης Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με όλο και μεγαλύτερη πίεση.Το σενάριο η συμφωνία για την “επόμενη ημέρα” να μην έχει υπογραφεί προτού λυθεί το “πολιτικό ζήτημα” (κατά έκφραση των εκπροσώπων των δανειστών), αλλά και/ ή να περιλαμβάνει και χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, περιπλέκει τα πράγματα, ενώ στο Μαξίμου κυκλοφορούν και εισηγήσεις όταν και εφόσον η λύση για την περίφημη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή έχει οριστικοποιηθεί, η κυβέρνηση να τη φέρει στη Βουλή ζητώντας την έγκριση της με αυξημένη πλειοψηφία δηλαδή με 180. Να κάνει δηλαδή ο Αντώνης Σαμαράς αυτό που τελικά δεν έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου με το πρώτο μνημόνιο το 2010 και το οποίο είχε προτείνει τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Τότε ο σημερινός πρωθυπουργός είχε εξετάσει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να υπερψήφιζε εφόσον απαιτούνταν 180 ψήφοι, με δύο μόνο εκ των στενών συνεργατών του να διαφωνούν και να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για διάσπαση της Ν.Δ. Έτσι τελικώς τα πράγματα πήραν διαφορετικό δρόμο και η Ν.Δ υπέστη μεν βαθιά ρήγματα, δε διαλύθηκε όμως ολοκληρωτικά και παρά τις απώλειες βρέθηκε στο νέο κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό να ηγείται της κυβέρνησης μετά τις δεύτερες εκλογές του 2012.
Οι εισηγήσεις αυτές σήμερα συναντούν ωστόσο και πολύ σοβαρές αντιρρήσεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς δεν είναι και εύκολο να βρεθούν δύο φορές 180 ψήφοι και μία τέτοια κίνηση ενέχει υψηλό πολιτικό ρίσκο – χώρια που μάλλον δε θα τύγχανε της έγκρισης των εταίρων και πιστωτών.
Άλλωστε πρώτα πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Και η πιθανότητα αυτή, αλλά και το άμεσα σχετιζόμενο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, να μην έχουν κλειδώσει πριν την προεδρική εκλογή, είναι κάτι που το Μαξίμου δεν επιθυμεί, αλλά εξετάζει πως θα διαχειριστεί. Όπως έλεγε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος “ο κίνδυνος ακύρωσης των συμφωνηθέντων και άρα χρηματοδοτικής ασφυξίας της χώρας υπάρχει εφόσον δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οδηγηθεί η χώρα σε κάλπες, είτε έχει υπογραφεί η συμφωνία είτε όχι”.
Της Βίκυς Σαμαρά
Πηγή: news247.gr
Σχετικά άρθρα