21:33 | 10/11/14
Κατατέθηκαν προσφυγές για την ακύρωση της απόφασης με την οποία ο Δομοκός θα γίνει από φυλακή τύπου Β σε Γ τύπου
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έφτασαν οι αντιδράσεις για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό.Γονείς κατηγορουμένων ως μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς, γονείς εμπλεκομένων στην διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης αλλά και ο Αναστάσιος Θεοφίλου καταδικασμένος σε κάθειρξη 25 ετών για την δολοφονία του οδηγού ταξί Δημήτρη Μίχα στην Νάουσα της Πάρου κατέθεσαν προσφυγές ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία ο Δομοκός θα μετατραπεί από φυλακή τύπου Β σε Γ τύπου.
Στις προσφυγές τους υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, αφού απαγορεύεται η δυσμενής διακριτική μεταχείριση των κρατουμένων και στις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Όπως υπογραμμίζουν στις φυλακές τύπου Γ δεν χορηγούνται άδειες στους κρατουμένους αλλά ούτε υπό όρο απόλυση αν ο καταδικασθείς δεν έχει συμπληρώσει μέσα στην φυλακή 20 τουλάχιστον χρόνια. Επίσης, επιτρέπονται οι επισκέψεις μόνο συγγενών των κρατουμένων μέχρι 3ου βαθμού.
Ακόμη σημειώνουν ότι παραβιάζεται και η ΕΣΔΑ καθώς εισάγεται καθεστώς βαρύτερης ποινικής μεταχείρισης για ορισμένη κατηγορία κρατουμένων, αφού θα υπάρχουν αυστηρότεροι όροι διαβίωσης, στέρηση αδειών, περιορισμοί επικοινωνίας, κ.λ.π.
Τις προσφυγές στο ΣτΕ υπογράφουν οι γονείς δύο καταδικασθέντων για την υπόθεση των Πυρήνων (Αλέξανδρου Μητρούσια που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών και είναι στις φυλακές Κορυδαλλού και Γιώργου Καραγιαννίδη που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών και είναι επίσης στις φυλακές Κορυδαλλού).
Ακόμη, έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο οι γονείς των εμπλεκομένων στην διπλή ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα και στα ΕΛΤΑ στο Βελβεντό Κοζάνης, Ανδρέα –Δημήτρη Μπουρζούκου (καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών και 11 μηνών), Δημήτρη Πολίτη (καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών και 5 μηνών) και Γιάννη Μιχαηλίδη, γνωστού και ως «τοξοβόλου του Συντάγματος» (καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών και 4 μηνών).
Υπενθυμίζεται ότι οι κρατούμενοι που θα μεταχθούν στις φυλακές Δομοκού θα παραμείνουν εκεί για δύο χρόνια, αλλά αν συντρέχουν προϋποθέσεις ιδιαίτερης επικινδυνότητας ο χρόνος μπορεί να ανανεωθεί.
Σχετικές ετικέτες:ΒελβεντόδικαιοσύνηΕλλάδαΚοινωνίαφυλακέςφυλακές Δομοκού
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων