22:45 | 4/12/14
Είκοσι μέχρι στιγμής βουλευτές υπογράφουν το κείμενο-πλατφόρμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την συνταγματική αναθεώρηση και τις εθνικές εκλογές. Ποια στάση θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Αν και η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή μπαίνει στην τελική ευθεία στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, τα οικονομετρικά μεγέθη, τα email και η πολυθρύλητη διαπραγμάτευση πέρασαν σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας ενός κειμένου που διακινείται με τίτλο «Πρόταση για εθνική συμφωνία – συνεννόηση».Πληροφορίες αναφέρουν, πως από την ΔΗΜΑΡ και από την Κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών ετοιμάζουν επιστολή, την οποία σχεδιάζουν να καταθέσουν μέσα στις επόμενες ημέρες στον Πρόεδρο της Βουλής.
Στο κείμενο ζητείται εθνική συνεννόηση προκειμένου να ξεκινήσει η Συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.Επίσης θα περιγράφεται ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για διεξαγωγή εκλογών εντός του 2015 μετά την ολοκλήρωση της Συνταγματικής αναθεώρησης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν με το κείμενο συντάσσονται οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας. Από τους ανεξάρτητους βουλευτές ο Σπύρος Λυκούδης, ο Γρηγόρης Ψαριανός ο Βασίλης Οικονόμου, ο Χρήστος Αηδόνης, ο Πάρις Μουτσινάς, ο Γιώργος Κασαπίδης, και ο Γιάννης Κουράκος, ενώ από το ΠΑΣΟΚ φέρονται να διάκεινται θετικά ο Νίκος Σηφουνάκης και ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Κανείς, βέβαια δεν μπορεί να προδικάσει ως αυτή την στιγμή κατά πόσον οι βουλευτές θα προχωρήσουν στην υπογραφή της επιστολής.
Η απάντηση της Κουμουνδούρου
Δεν άργησε να έρθει η απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ με στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα να τονίζει στο news247 πως αυτή η κίνηση γίνεται σε συνεννόηση με κέντρα της κυβέρνησης, για αυτό άλλωστε υπήρχε και η σχετική πρωτοβουλία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Πεπεισμένοι στην Κουμουνδούρου ότι ο αριθμός 180 δεν έχει επιτευχθεί αναμένεται κατ’αρχάς να συνεχίσουν με εντατικούς ρυθμούς το «χτίσιμο» του τοίχους των 121 βουλευτών. Σε σχέση με το κείμενο σημειώνουν ότι «δεν υπάρχει κάτι καινούργιο πολιτικά και πως είναι μια κίνηση που θέλει απλώς να δημιουργήσει εντυπώσεις».
Οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοδοξούν να προκαλέσουν μια πίεση «και όλοι αυτοί που εμφανίζονται ως υπογράφοντες είχε διαφανεί τι θα ψηφίσουν». Για το θέμα της εκλογής Προέδρου τη Δημοκρατίας ρωτήθηκε αρκετές φορές και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Στην ερώτηση αν «βλέπει» να έρχεται πιο γρήγορα η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κύριος Σκουρλέτης τόνισε:
«Επίσπευση εκλογών ζητάμε». Απαντώντας στο ενδεχόμενο να βρεθούν τελικά οι 180 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού εκτίμησε πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, επεσήμανε, πώς δεν θα αποτελέσει ανάχωμα που θα κρατήσει για μεγάλο διάστημα.Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης επισκέφθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και είχαν τον εξής διάλογο:
«ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλωσορίσατε, κύριε Πρόεδρε. Πώς πάει ο προϋπολογισμός;ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Αρχίσαμε χτες, κύριε Πρόεδρε. Είμαστε σε μία περίοδο με αρκετή ομίχλη τώρα που συζητείται ο προϋπολογισμός, ίσως πρώτη φορά που όλα αυτά τα ζητήματα είναι ανοιχτά και όλα μαζί απαιτούν ταυτόχρονα τη λύση. Και με την αβεβαιότητα που δημιουργείται σε ορισμένα ζητήματα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην παρασυρθούμε σε ακραίες φωνές, λαϊκίστικες, που θα μας οδηγήσουν σε μια επικίνδυνη εσωστρέφεια, την ώρα που απαιτείται σύνεση, υπευθυνότητα, γιατί οι πολίτες έχουν υποστεί πολύ μεγάλες θυσίες.
Ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται πάρα πολύ σκληρά και με μια τρόϊκα που φαίνεται ότι πολιτικά δεν εκφράζει την Ευρώπη που όλοι θέλουμε και που πιστεύουμε και που αγωνιστήκαμε για να μπούμε.
Πιστεύω ότι με τη σύνεση, την ψυχραιμία και την υπευθυνότητα που απαιτείται, θα αντιμετωπίσουμε θετικά όλα αυτά τα ζητήματα. Έχουμε ορίσει τις κόκκινες γραμμές, την Κυριακή ψηφίζεται ο προϋπολογισμός χωρίς εκπλήξεις, γι’αυτό και δεν έχει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ψηφοφορία, σημασία έχει όμως ότι αυτός ο προϋπολογισμός, όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, θα εκτελεστεί και ότι η Τρόικα έπεσε έξω στις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις της τα δύο προηγούμενα χρόνια και μας ζητούσε μάλιστα μέτρα, τα οποία αν είχαμε πάρει είναι σίγουρο ότι δεν θα είχαμε μπει στην ανάπτυξη, έστω αυτή τη μικρή του τελευταίου τριμήνου του 2014.
Και γι’αυτό ακριβώς, με σθένος αποκρούουμε αυτές τις εκτιμήσεις που κάνουν, διότι είναι εκτιμήσεις οι οποίες δεν θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση και να προχωρήσουμε προς την ανάπτυξη. Το μνημόνιο βέβαια τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου. Εμάς μας ενδιαφέρει το πώς θα πάμε στην επόμενη μέρα και όχι ποιος θα τη διαχειριστεί μόνο, αλλά το πώς θα την έχουμε προσδιορίσει αυτή την επόμενη μέρα θετικά για τον ελληνικό λαό.
Και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι μέσα σε αυτό το περιβάλλον και ταυτόχρονα και με τα εθνικά ζητήματα τα οποία υπάρχουν - και όπως γνωρίζετε υπάρχει και η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού και όλα αυτά τα ζητήματα της ΑΟΖ, της Κύπρου, αλλά και τα θέματα τα ευρύτερα της Συρίας και όλα τα σχετικά - πιστεύουμε ότι πρέπει, αν μη τι άλλο, να συμφωνήσουμε ώστε ομαλά, όπως ορίζει το Σύνταγμα, να προχωρήσουμε συναινετικά στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Για να έχουμε έναν θεσμικό νέο παράγοντα, ο οποίος θα αποτελεί το σύμβολο της ενότητας του ελληνικού λαού και θα είναι ένας πολύ καλός συνομιλητής και με τους έξω, αλλά και με τις πολιτικές δυνάμεις τις μέσα.
Γι’ αυτό, κύριε Πρόεδρε, επειδή γνωρίζω το ενδιαφέρον σας και πάντα όταν αρχίζει η καινούργια περίοδος της Βουλής και ιδιαίτερα κατά τον προϋπολογισμό, ξέρω το ενδιαφέρον σας, ξέρω την ενημέρωση που θέλετε και σας επισκέπτομαι για να σας ενημερώσω και να συζητήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Πράγματι θα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση σε μια περίοδο που, όπως είπατε, έχει πολλή ομίχλη. Ελπίζω και εύχομαι να ξεδιαλύνει και να έχουμε έναν αίθριο καιρό».-
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
Ερώτηση Δημοσιογράφου: Επισπεύδεται η Προεδρική εκλογή, κύριε Πρόεδρε. Μπορούμε να πάμε σε εκλογές μετά;Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Αυτό το οποίο προέχει και είναι αναγκαίο, είναι να συζητηθεί το όνομα και να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε και ξέρετε ότι είναι μια πρόταση την οποία είχα καταθέσει κι εγώ, ακριβώς για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο και την αβεβαιότητα.
Η Προεδρική εκλογή, όπως γνωρίζετε, προσδιορίζεται από το Σύνταγμα. Εάν υπάρξει όνομα και συμφωνία αύριο το πρωί, μπορεί να τεθεί ακόμα και αύριο. Όμως, ο Πρόεδρος της Βουλής ούτως ή άλλως υποχρεούται να εκδώσει σχετική ημερήσια διάταξη μέχρι την τελευταία ημέρα που ορίζει το Σύνταγμα.
Ερώτηση Δημοσιογράφου: Πολιτικά είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί η πρόταση σας, δεδομένου ότι τα πολιτικά κόμματα κρατούν μίαν άλλη στάση;
Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Καταρχήν να σας πω ότι η ψηφοφορία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η ώρα των Βουλευτών και όχι η ώρα των Κομμάτων κι αυτό διότι το Σύνταγμα ορίζει 180 Βουλευτές ως ελάχιστο όριο για την εκλογή Προέδρου, με στόχο να βρεθεί μέσα από μια συνεννόηση των Βουλευτών η πλειοψηφία αυτή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκφράζει ένα σύνολο πολιτικών απόψεων και δυνάμεων ώστε να είναι ένα σύμβολο εθνικής ενότητας. Θεωρώ λοιπόν ότι στη φάση αυτή που όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά, όπως είναι το θέμα της οικονομίας με την Τρόικα και με την επόμενη ημέρα της λήξης του μνημονίου, τα εθνικά θέματα που είναι επίσης ανοιχτά, όπως είναι με τα ελληνοτουρκικά, με την ΑΟΖ, με την Κύπρο, τη Συρία και τη Μ. Ανατολή. Αλλά και θεσμικά θέματα όπως είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία κατά τη γνώμη μου πρέπει να ολοκληρωθεί, είναι ζητήματα τα οποία απαιτούν ταυτόχρονα λύσεις και απαντήσεις μέσα στο πλαίσιο που συμπίπτει χρονικά, κατά τύχη, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που αν δεν επιτευχθεί πάμε σε εκλογές. Γεγονός που επιτείνει την αβεβαιότητα.
Άρα, το αναγκαίο αυτή τη στιγμή είναι να υπάρχει ένας νεοεκλεγείς θεσμικός συνομιλητής παράγων του Πολιτεύματος, ο οποίος εκφράζει την εθνική ενότητα, να αποτελεί εθνικό σύμβολο και θα είναι συνομιλητής και των ξένων και των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.
Διότι, αν πάμε σε εκλογές επειδή δεν εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Βουλή και δεν έχουμε συμφωνήσει ούτε στο όνομα, τότε μπορεί ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με 120 ψήφους, για παράδειγμα, από την επόμενη Βουλή.
Και ερωτώ, θα είναι θετικό στην κρίσιμη εκείνη ώρα, με εκείνη την αβεβαιότητα και την εξέλιξη που δεν εκλέξαμε Πρόεδρο και πάμε για εκλογές και να εκλέξουμε μετά τις εκλογές Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν θα εκφράζει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων;
Κατά συνέπεια, αποσυνδέω πλήρως -γιατί αυτό πρέπει να κάνει ο Πρόεδρος της Βουλής θεσμικά- τις εκλογές και τα ζητήματα αυτά με το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Δηλαδή να συμφωνήσουμε κατά πρώτον στο όνομα και να εξελιχθεί βήμα-βήμα η διαδικασία.
Ερώτηση Δημοσιογράφου: Διαπιστώνετε διάθεση συναίνεσης από τους βουλευτές;
Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Εγώ διαπιστώνω όλο και περισσότερο την αύξηση των απόψεων για την εκλογή Προέδρου από αυτή τη Βουλή ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα που υπάρχει. Ταυτόχρονα είναι πολλοί εκείνοι που συζητούν ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τις επόμενες εκλογές για να μην χαθεί και η Συνταγματική Αναθεώρηση. Ως Πρόεδρος της Βουλής κάνω αυτές τις εκτιμήσεις και διαπιστώσεις και πρέπει να συμβάλλω θεσμικά, με σύνεση και ψυχραιμία ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση και στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Ερώτηση Δημοσιογράφου: Υπάρχουν ονόματα που μπορούν να προκαλέσουν συναίνεση;
Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Δεν νομίζω ότι βοηθάει η ονοματολογία τώρα και μάλιστα δημόσια. Μπορούν όμως να βρεθούν αυτά τα ονόματα. Αλίμονο, αν δεν έχει η ελληνική κοινωνία καταξιωμένες γυναίκες και άντρες οι οποίοι μπορούν να υπηρετήσουν τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι να συζητήσουμε, να βρούμε ένα όνομα και μετά, αν τουλάχιστον δεν καταφέρουμε να τον εκλέξουμε- που η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να τον εκλέξουμε από αυτή τη Βουλή- τουλάχιστον, να έχουμε το πρόσωπο εκείνο στο οποίο συμφωνούμε όλοι. Να είναι ένα σύμβολο ενότητας και να αποτελέσει τον συνομιλητή των πολιτικών δυνάμεων στην επόμενη Βουλή. Διότι αν η επόμενη Βουλή δεν «δώσει» Κυβέρνηση και αρχίσουν οι διερευνητικές εντολές και οι συζητήσεις, θα είναι προτιμότερο να υπάρχει ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος θα έχει εκλεγεί με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από αυτή τη Βουλή.
Ερώτηση Δημοσιογράφου: Θεωρείτε την συμφωνία στο πρόσωπο αναγκαία χωρίς να υπάρχει καν συμφωνία για το αν θα έχουμε εκλογές πριν ή μετά;
Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Όχι, το θεωρώ πρώτο βήμα. Για να φτάσουμε στις Εθνικές εκλογές πρέπει να μην έχουμε εκλέξει Πρόεδρο. Για να μην έχουμε εκλέξει Πρόεδρο σημαίνει ότι δεν έχουμε βρει Πρόεδρο, άρα το πρώτο βήμα είναι να καταλήξουμε σε ένα όνομα ή έστω να υπάρξει μια λίστα ονομάτων. Ευτυχώς η ελληνική κοινωνία έχει πρόσωπα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε.
Εφόσον καταλήξουμε σε ένα όνομα είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε την προσπάθεια μας στη Βουλή και ανάλογα με τις υπάρχουσες συγκυρίες της δεδομένης στιγμής, πιστεύω ότι οι Βουλευτές θα σκεφτούν πάρα πολύ και θα είναι πολύ προβληματισμένοι. Εγώ, αυτό βλέπω από τη σημερινή Βουλή και είναι πάρα πολύ νωρίς για υποθέσεις για τον εάν θα εκλεγεί ή όχι ο Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή. Αυτά είναι απόψεις , εκτιμήσεις, με δημοκρατική νομιμοποίηση, βεβαίως μπορεί ο καθένας να έχει την άποψη του αλλά πάντως τώρα είναι η ώρα των Βουλευτών και οι Βουλευτές καλούνται να επιλέξουν με βάση και γνώμονα το καλό του τόπου την επόμενη ημέρα. Και η επόμενη ημέρα είναι που μας πιέζει. Όχι μόνον η διαχείριση της επόμενης ημέρας που κάποιοί θέλουν, αλλά το πώς θα φτάσουμε στην επόμενη ημέρα. Χωρίς κανέναν θεσμικό παράγοντα να εκφράζει το σύνολο του λαού μας; Το σύνολο ή έστω την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών μας δυνάμεων;
Αυτοί οι προβληματισμοί έχουν τεθεί από τους Βουλευτές σε εμένα, εγώ τους έχω θέσει υπόψιν του Προέδρου της Δημοκρατίας, τους αφουγκράζονται και τα Κόμματα, αλλά επαναλαμβάνω πως τώρα είναι η ώρα των Βουλευτών.
Του Αντώνη Αντζολέτου
Πηγή: news247.gr
Σχετικές ετικέτες:ΔΗΜΑΡεκλογή Προέδρου ΔημοκρατίαςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων